koniec zavodu VC Nemecka
Víťaz: Max Verstappen (NED/Red Bull)
Komentuje: Miroslav Revaj
 
To je už z nášho prenosu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok víkendu, rovnako úspešný štart do nového pracovného týždňa. Dovidenia a dočítania pri ďalších športových prenosoch, priebehom VC Nemecka vás sprevádzal Miroslav Revaj.
 
Tak toto bola po veľmi dlhej dobe zaujímavá VC! Jedenásty závod tohtoročnej edície F1 výrazne ovplyvnilo počasie, konkrétne veľmi hustý dážď na začiatku a to výrazne potom ovplyvnilo podmienky na trati, na ktoré doplatilo viacero jazdcov, ktorí tento závod nedokončili.

Od začiatku sa na prvom mieste držal Lewis Hamilton a vyzeralo to z jeho strany na ďalší pretek systémov štart-cieľ. Nestalo sa však tak, pretože pilot Mercedesu po technických problémoch musel do boxov a prepadol sa na štvrté miesto. Potom bol ešte penalizovaný za zlý nájazd do boxov. Ku koncu pretekov dostal poriadne hodiny a išiel von z trate, pričom sa vrátil na poslednom mieste! Toto bol čierny deň pre Mercedes, pretože Valtteri Bottas sa zaradil do spoločnosti, ktorá tento pretek ani nedokončila.

Veľkú radosť tak majú v Red Bulle, pretože vynikajúco tieto okolnosti využil Max Verstappen, ktorý sa stáva víťazom tohto preteku. Skvelý závod dnes absolvoval aj Sebastian Vettel, ktorý štartoval na predposlednom mieste a dotiahol to až na druhé miesto! Tretiu priečku berie napokon Kvjat.

Konečné poradie VC Nemecka:
1. Verstappen (Red Bull), 2. Vettel (Ferrari), 3. Kvjat (Toro Rosso), 4. Stroll (Racing Point), 5. Sainz (McLaren), 6. Albon (Toro Rosso), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Giovinazzi (Alfa Romeo), 9. Grosjean (Haas), 10. Magnussen (Haas).

Nedokončili: Pérez (Racing Point), Ricciardo (Renault), Norris (McLaren), Leclerc (Ferrari), Hülkenberg (Renault), Bottas (Mercedes) a Gasly (Red Bull).
 
Koniec závodu.
 
64
Je tu posledné kolo! Max Verstappen si ide neohrozene po prvé miesto, vyzerá to už aj na skvelé druhé miesto pre Vettela!
 
63
Tak pred samotným koncom dnešného preteku sa opäť dejú veľmi zaujímavé momenty! Pierre Gasly nezvládol predbiehací manéver a do cieľa dnes takisto nepríde! Vettel sa dostáva na druhé miesto, v stájni Ferrari je veľký jasot!
 
62
Spomínaný Verstappen je autorom najrýchlejšieho kola. Už je umožnené používať system DRS a to dva kolá pred koncom dnešného preteku.
 
61
Tri kolá nám ostáva do konca tohtoročnej VC Nemecka. Verstappen má náskok cez dve sekundy, ešte sú tu však zaujímavé súboje o miesta, ktoré zaručujú body do celkového poradia tohto ročníka Formuly 1!
 
60
Priebežné poradie po 60. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Kvjat (Toro Rosso), 3. Stroll (Lance Stroll), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Albon (Toro Rosso), 7. Gasly (Red Bull), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Grosjean (Haas), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
 
60
Safety car je už preč z trate, máme tu samotný záver VC Nemecka a ešte zrejme uvidíme pár zaujímavých predbiehacích manévrov. Verstappen je však stále neohrozene na líderskej pozícii.
 
59
Na poslednom mieste je aj naďalej Hamilton, zdá sa to byť ako dobrý vtip, ale je tomu naozaj tak! Bottas tento pretek ani nedokončí, to je doslova čierny deň pre Mercedes.
 
58
Safety car opäť na trati! Valtteri Bottas po hodinách končí na ochrannej bariére a tak je opäť pretek takýmto spôsobom prerušený. Nuž, dnes je v hlavnej úlohe spomalovacie vozidlo, ktoré si dnes snáď odbylo svojou účasťou na trati svoje povinnosti aj na dve VC dopredu.
 
57
VC Nemecka sa pomaly blíži k svojmu koncu. Zatiaľ to teda vyzerá, že sa z jej prvenstva bude radovať Verstappen, ale ešte nie je o ničom dopredu rozhodnuté.
 
56
Priebežné poradie po 55. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Kvjat (Toro Rosso), 3. Stroll (Racing Point), 4. Bottas (Mercedes), 5. Sainz (McLaren), 6. Vettel (Ferrari), 7. Albon (Toro Rosso), 8. Gasly (Red Bull), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Grosjean (Haas).
 
55
Po návšteve v boxoch sa Hamilton prepadol až na posledné miesto! Tak to je teda málo vídaná situácia, keďže Hamilton začínal tento pretek na prvom mieste a hrozí mu, že dnes v Nemecku ani nebude bodovať.
 
54
Lewis Hamilton s ďalšími komplikáciami, ten teda nebude na tento pretek spomínať v najlepšom! Pilot Mercedesu dostal poriadne hodiny a skončil mimo trate. Musel tak ešte rýchlo do boxov, lebo jeho pneumatiky dostali poriadne zabrať.
 
53
Do konca tohtoročnej VC Nemecka ostáva necelých desať kôl a ťažko povedať, čo nás ešte čaká a stále nie je o ničom rozhodnuté. Sledujme tak ešte pozorne záver dnešného preteku.
 
52
Autorom najrýchlejšieho kola sa teraz stáva Sebastian Vettel s časom 1:17.590. Pilot Ferrari sa momentálne nachádza až na 7. mieste s veľkou stratou na líderskú pozíciu.
 
51
Ďalšiu zástavku v boxoch musel absolvovať Hamilton a to zapríčinilo prepad až na 12. miesto! Pre pilota Mercedesu je to dnes ako na hojdačke, raz hore a raz dole.
 
50
Priebežné poradie po 50. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Stroll (Racing Point), 3. Kvjat (Toro Rosso), 4. Bottas (Mercedes), 5. Sainz (McLaren), 6. Albon (Toro Rosso), 7. Magnussen (Haas), 8. Gasly (Red Bull), 9. Vettel (Ferrari), 10. Grosejan (Haas).
 
49
Najrýchlejšie kolo teraz patrí Daniilovi Kvjatovi s časom 1:20.031, tento pretekár sa zároveň dostáva na tretie miesto. V poslednej dobe sa nám to mení na všetkých miestach často.
 
48
Ale na prvé miesto sa rýchlo vracia Verstappen! Nedávno spomínaná trojica išla takisto do boxov a tak sa nám znova mení poradie. O jeho konečnej podobe sa zrejme bude rozhodovať až do samotného záveru.
 
47
Opäť sme sledovali, ako niektorí jazdci museli do boxov. Takúto zástavku absolvovali Verstappen a aj Bottas. Na čelo pretekov sa vracia Hamilton a druhý je Räikkönen. Stupeň víťazov uzatvára Vettel.
 
46
Safety car je už preč z trate. Všetci jazdci, ktorí ešte pokračujú v dnešnom preteku dostali informáciu, žeby už pršať nemalo a tak tento fakt by nemal zvyšok priebehu ovplyvniť.
 
45
Priebežné poradie po 45. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Albon (Toro Rosso), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Giovinazzi (Alfa Romeo), 9. Kvjat (Toro Rosso). 10. Vettel (Ferrari).
 
44
Na konci ďalšieho kolo je oznámené, že safety car pôjde do boxov. Uvidíme, kto sa potom ihneď pokúsi o predbiehací manéver, ešte dnes fakt nie je o ničom rozhodnuté.
 
43
Hülkenbergove vozidlo museli zdvíhať preč, pretože je nepojazdné. Na trati je ešte stále safety car, takže predbiehanie je zakázané a nič sa na predbežnom poradí teda nemení.
 
42
Rýchlo sa tak niektorí jazdci zastavili v boxoch. Učinili tak Verstappen, Vettel či Bottas. Prvý menovaný je aj naďalej predbežným lídrom, druhé miesto patrí Bottasovi a Hamilton sa vyšvihol na tretie miesto!
 
41
Nico Hülkenberg sa pridáva do spoločnosti, ktorá dnes tento pretek nedokončí! Na trať sa dostava opäť safety car, ktoré je dnes zamestnané až moc.
 
40
Priebežné poradie po 40. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Albon (Toro Rosso), 5. Sainz (McLaren), 6. Vettel (Ferrari), 7. Gasly (Red Bull), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Kvjat (Toro Rosso).
 
39
Naozaj nám tak ostáva jediné, nechať sa prekvapiť, ako sa ešte zvyšok tohto preteku vyvinie. Podmienky na trati sa mierne zlepšujú, Verstappen je stále neohrozene na prvom mieste.
 
38
Hamilton však ešte túto VC nevzdáva a stále bojuje, snaží sa pretlačiť čo najvyššie, podarilo sa mu už dostať pred Hülkenberga, ktorý tak v krátkom slede klesá o dve miesta nižšie.
 
37
Zo vzniknutej situácie tak dokonale vyťažil Verstappen, ktorý je stále na prvom mieste a to s náskokom 8 sekúnd! Podobný náskok mal však aj Hamilton a čo sa napokon stalo. Radšej dnes už nič nepredpoladajme a nechajme sa prekvapiť.
 
36
Kto by to bol povedal, že Hamilton stratí líderskú pozíciu a že nebude momentálne ani na stupňoch víťazov. Postarali sa o to práve technické problémy, s ktorými sa dopredu nikdy nedá nejako počítať.
 
35
Priebežné poradie po 35. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Hülkenberg (Renault), 3. Bottas (Mercedes), 4. Albon (Toro Rosso), 5. Hamilton (Mercedes), 6. Sainz (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Vettel (Ferrari), 9. Gasly (Red Bull), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
 
34
Safety car je v boxoch a tak očakávame čoskoro pokusy o priedbiehacie manévre od viacerých jazdcov. Dostávame sa približne do polovice tohtoročnej VC Nemecka, ktorá je veľmi zaujímavá. Lewis Hamilton obdržal päťsekundovú penalizáciu za porušenie pravidiel pri nájazde do boxov.
 
33
Rozdiely od prvého po piate miesto však nie sú ani jednosekundové. Ešte to teda vyzerá na poriadne zaujímavý pretek, uvidíme, ako to ešte ovplyvní hlavne počasie, ktoré dnes robí poriadnu šarapatu.
 
32
Teraz sa teda dejú nevídané veci, čo sa zrejme ani nečakalo, ale vzhľadom na to, aké podmienky panujú na trati sa ani čudovať nemôžme. Hamilton je na piatom mieste a zrejme ho ešte čaká penalizácia. Na prvé miesto sa tak z ničoho-nič dostáva Verstappen a radosť majú v Red Bulle.
 
31
Priebežné poradie po 30. kole:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Hülkenberg (Renault), 3. Bottas (Mercedes), 4. Albon (Toro Rosso), 5. Hamilton (Mercedes), 6. Sainz (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Vettel (Ferrari), 9. Gasly (Red Bull), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
 
30
Líderská pozícia tak pripadla Bottasovi, ktorý však teraz musel takisto do boxov! Zrejme tak prvé miesto neudrží a v krátkom čase sa po tretíkrát zmení jazdec na líderskej pozícii.
 
30
Tak a teraz sa teda dejú veci! Počasie nám pripravuje jeden zaujímavý moment na trati za druhým, je tu pád Hamiltona z prvého miesta až na piate! Pilot Mercedesu poškodil svoje krídlo na vozidle a musel ihneď do boxov, pričom porušil zrejme pravidlá pri vchádzaní k mechanikom a ešte sa to bude celé vyšetrovať!
 
29
Charles Leclerc takisto dnes predčasne končí! Po návrate z boxov dlho na trati nepobudol a po zrážke odstupuje z preteku. Ako už bolo viackrát spomenuté, dnešné podmienky na trati sú vzhľadom na dážď veľmi zlé a to má za následok takéto problémy.
 
29
Vedenie pretekov aktivovalo virtuálny safety car a toho využíva Lewis Hamilton, aby absolvoval rýchlu zástavku v boxoch. Kedže mal dostatočný náskok pred momentálne druhým Leclercom, tak je späť na prvom mieste!
 
28
Máme tu ďašieho jazdca, ktorý tohtoročnú VC Nemecka nedokončí! Lando Norris po návrate z boxov išiel hneď mimo trať a v tímovom rádiu bola ihneď reč o technických problémoch.
 
27
No a Verstappen dostáva menšie hodiny, traťové podmienky nie sú teda vôbec ideálne. Do boxov išlo teraz viacero jazdcov, pneumatiky sa rýchlo opotrebujú.
 
26
Máme tu zmenu na treťom mieste. Verstappen musel ísť do boxov a nasadil tvrdé pneumatiky. Toho využil Leclerc, ktorý sa zo štvrtého miesta posúva na posledný stupeň víťazov.
 
25
Poradie po 25. kole:

1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Hülkenberg (Renault), 6. Räikkönen (Alfa Romeo), 7. Albon (Toro Rosso), 8. Giovinazzi (Alfa Romeo), 9. Gasly (Red Bull), 10. Grosjean (Haas).
 
24
Už aj smoliar posledných pretekov Sebastian Vettel nasadil sadu pneumatík do suchých podmienok, čo môže byť trocha prekvapením, lebo bolo ohlásené, žeby sa ešte mal spustiť dážď.
 
23
Pripomeňnme si situáciu na líderskej pozícii, kde sa však stále nič nemení a zrejme nebude moc odvážne tvrdiť, že sa už ani nebude. Hamilton si drží pohodlný náskok sedem sekúnd pred tímovým kolegom Bottasom. Mercedes tak drží prvé dve miesta a môže byť veľmi spokojný.
 
22
Dnes je častým návšetevníkom boxov Magnussen, ktorý sa postupune prepadol mimo bodovacích miest, teraz nasadil červenú sadu pneumatík. Na trať sa už stihol vrátiť a momentálne sa nachádza až na 16. mieste!
 
21
Lewis Hamilton stále navyšuje svoje vedenie na prvom mieste, pred druhým Bottasom má už náskok skoro sedem sekúnd! Zaujímavejšie to zrejme bude v boji o zvyšné bodovacie miesta.
 
20
Priebežné poradie po 20. kole:

1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Hülkenberg (Renault), 6. Räikkönen (Alfa Romeo), 7. Vettel (Ferrari), 8. Albon (Toro Rosso), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Gasly (Red Bull).
 
19
Na chvíľu bola vyvesená žltá vlajka! Carlos Sainz išiel von z trate a narazil do ochranných bariér, ale môže v preteku pokračovať a vrátil sa už späť na trať. To len potvrdilo fakt, že trať ešte stále nie je úplne v poriadku.
 
18
Už je možné používanie systému DRS, táto trať disponuje dvoma zónami DRS. Lewis Hamilton si ide ďalej neohrozene ako líder pretekov. Zrejme sa bude rozhodovať hlavne o druhom mieste medzi Bottasom a Verstappenom.
 
17
Vedenie pretekov aktivovalo virtuálne safety car a toho využil Charles Leclerc, ktorý znova prezúval pneumatiky a zvolil sadu do prechodných podmienok.
 
16
Daniel Ricciard tohtoročnú VC Nemecka nedokončí! Pilot tímu Renault mal problémy s motorom a z jeho vozidla začal stúpať dym. Austrálčan je už preč z trate a tento pretek si tak môže užiť už len ako divák.
 
15
Priebežné poradie po 15. kole:

1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Räikkönen (Alfa Romeo), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Vettel (Ferrari), 8. Sainz (McLaren), 9. Albon (Toro Rosso), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
 
15
A je tu výsledok už toho spomínaného incidentu. Ferrari dostáva od vedenia pretekov peňažnú pokutu za počínanie si Leclerca v boxoch, ale žiadna časová penalizácia udelená nebola.
 
14
Spomínali sme prešetrovanie incidentu medzi Leclercom a Grosjeanom. Zatiaľ nebola udelená žiadna penalizácia, ale nie je vylúčené, že tomu tak čoskoro bude. Lewis Hamilton medzičasom navýšil svoj náskok už na takmer päť sekúnd.
 
13
Lewis Hamilton si ide neohrozene a zrejme to z jeho strany vyzerá na ďalší pretek systémom štart – cieľ! Ešte je však priskoro o tom špekulovať. Avšak, svoj náskok na druhého Bottase navýšil na tri sekundy.
 
12
Vo viacerých tímových vysielačkách boli jazdci informovaní, že môžme očakávať ďalší silný dážď, čo inak ukazujú aj radare umiestnené popri trati. Nuž, zrejme na tento ročník VC Nemecka sa nebude spomínať v najlepšom.
 
11
Ešte treba spomenúť, že traťoví komisári momentálne preverujú incident medzi Leclercom a Grosjeanom pri boxovej uličke. Uvidíme, či z toho bude aj prípadná penalizácia.
 
10
Priebežné poradie po 10. kole:

1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Hülkenberg (Renault), 6. Räikkönen (Alfa Romeo), 7. Vettel (Ferrari), 8. Sainz (McLaren), 9. Albon (Toro Rosso), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
 
9
A opäť musíme spomenúť Magnussena, ktorý sa momentálne prepadol na 16. miesto, keďže bol povolaný do boxov kvôli prezutiu pneumatík na prechodné podmienky, keďže tak neučinil počas pobytu safety car na trati.
 
8
Menšie problémy tu teraz mal Kimi Räikkönen, ktorý na malú chvíľu opustil trať a tak sa spomínaný Magnussen dostal pred neho. To však dlho netrvalo, Räikkönen sa ihneď dostal opäť pred pilota tímu Haas.
 
7
Dnešná VC Nemecka tak pokračuje ďalej, na prvých troch miestach sa nič nemení. Máme tu informáciu o najrýchlejšom kole, o čo sa postaral Bottas s časom 1:33.076. Kevin Magnussen zaznamenal v krátkom čase pokles už o tri priečky dole!
 
6
Podmienky na trati sa však trocha zlepšujú, už nie je vidno toľko vody. Ešte pripomenieme, že pit stop absolvovali Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Charles Leclerc ale aj ďalší.
 
5
Priebežné poradie po 5. kole:

1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Magnussen (Haas), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Stroll (Racing Point), 8. Norris (McLaren), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Vettel (Ferrari).
 
5
Objavila sa zelená vlajka, všetko je tak už v poriadku, safety car je preč z trate a tak opäť môžme sledovať prípadné predbiehacie manévre. Ako bolo spomenuté, počasie nám dnes výrazne komplikuje tento pretek.
 
4
To, že je na trate momentálne opäť safety car využilo hneď niekoľko jazdcov, ktorí sa rozhodli pre zástavku v boxoch a nazuli pneumatiky na prechodné podmienky.
 
3
No a na trať sa znova dostáva safety car! Sergio Pérez nezvládol riadenie vozidla na mokrej trati a vyletel z trate až do bezpečnostných bariér. Lewis Hamilton si tak zatiaľ neohrozene môže držať svoje prvé miesto, keďže momentálne je predbiehanie zakázané.
 
2
Treba teda poznamenať, že Max Verstappen klesol na štvrté miesto, pretože na štarte sa nevyhol problém a dostal menší šmyk. Výrazne sa dopredu dostali jazdci Ferrari a to Leclerc na šieste miesto a Vettel na štrnáste.
 
1
A môžme spoločne odrátavať jednotlivé kolá! Lewis Hamilton si po ostrom štarte bez problémov udržal prvé miesto, Bottas sa však dostal na druhé miesto a Räikkönen je po skvelom manévri na treťom mieste!
 
Vedenie pretekov sa rozhodlo stiahnúť safety car! Piloti sa už zoraďujú na štarte a prebehne tak už pevný štart, čím vlastne už oficiálne odštartuje tohtorčoná VC Nemecka!
 
Piloti absolvovali aj druhé zahrievacie kolo, nič sa nemení. Predpoveď počasia je aj naďalej zlá.
 
Prvé zahrievacie kolo už úspešne prebehlo, safety car ostáva aj naďalej na trati, vedenie pretekov ešte neuvažuje o jeho stiahnutí. Podmienky sú veľmi zlé a to výrazne uberie na kvalite dnešného preteku.
 
Viditeľnosť je aj naďalej veľmi zlá, čo sme mohli zachytiť aj v Sainzovom tímovom rádiu. Safety car tak na trati zrejme ešte pobudne dlhšie.
 
Nie je teda žiadným prekvapením, že piloti zvolili pneumatiky do mokrých podmienok, ten spomínaný dážď je naozaj hustý a zrejme dnes nebudeme svedkami riskantných manévrov.
 
Tohtoročná VC Nemecka bola práve zahájená a to zahrievacím kolom! Ako už bolo spomenuté, na trati je momentálne safety car a to kvôli silnému dažďu. Bude tam až dovtedy, kým sa vedenie pretekov nezhodne, že je už bezpečné ho stiahnúť späť.
 
Závod práve odštartoval.
 
To, že momentálne v dejisku preteku prší, môže sa uplatniť nové pravidlo. Spomaľovacie auto bude na trati dovtedy, kým sa nerozhodne o tom, že už je bezpečné ho stiahnuť späť a potom sa jazdci zoradia na svojich pridelených miestach.
 
V dejisku preteku momentálne silne prší. To určite teda sťažuje jazdcom podmienky a bude to mať aj vplyv na celkový priebeh. Zahrievacie kolo sa teda pôjde v sprievode safety car.
 
Štartovný rošt VC Nemecka:
1. rad: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Max Verstappen (NED/Red Bull)
2. rad: Valtteri Bottas (FIN/Mercedes), Pierre Gasly (FRA/Red Bull)
3. rad: Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), Romain Grosjean (FRA/Haas)
4. rad: Carlos Sainz (ESP/McLaren), Sergio Pérez (MEX/Racing Point)
5. rad: Nico Hülkenberg (GER/Renault), Charles Leclerc (MON/Ferrari)
6. rad: Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo), Kevin Magnussen (DEN/Haas)
7. rad: Daniel Ricciardo (AUS/Renault), Daniel Kvyat (RUS/Toro Rosso)
8. rad: Lance Stroll (CAN/Racing Point), Lando Norris (GBR/McLaren)
9. rad: Alexander Albon (THA/Toro Rosso), George Russell (GBR/Williams)
10. rad: Robert Kubica (POL/Williams), Sebastian Vettel (GER/Ferrari)
 
Prajem príjemné športové popoludnie všetkým fanúšikom Fortmuly 1! V poradí jedenásty závod tohtoročnej edície VC sa uskutoční v Nemecku na trati Hockenheimring, pôjde sa 67 kôl a vlaňajší triumf bude obhajovať Lewis Hamilton, ktorý skončil v kvalifikácii prvý a tak si vybojoval pole position. Pilot tímu Mercedes vyhral aj predchádzajúcu VC Veľkej Británie a momentálne je predbežný líder v skvelej forme. K ďalším favoritom tohto preteku môžme určite zaradiť Maxa Verstappena či Valtteriho Bottasa. Nie je však vylúčené, že môže niekto prekvapiť. Dúfajme, že budeme svedkami zaujímavého preteku a uvidíme aj veľa zaujímavých momentov. Znova sa vám prihlásime, keď už budú mať zajzdci za sebou zahrievacie kolo.
 
Vítam všetkých fanúšikov F1 pri sledovaní tohto online textového prenosu. Na programe je jedenásty závod tohtoročnej VC, ktorá sa uskutoční v Nemecku. Štart a tak aj tento prenos je naplánovaný na 15:10.

Predchádzajúca tohtoročná VC F1 sa uskutočnila vo Veľkej Británii na trati Silverstone. Jej víťazom sa stal domáci pretekár Lewis Hamilton z tímu Mercedes, ale jeho víťazstvo sa nerodilo ľahko. Na druhom mieste sa umiestnil Valtteri Bottas z tohto istého tímu, ale dlho nebolo jasné, kto sa stane víťazom. Určite sme boli svedkami veľmi zaujímavého preteku, v úvode to bol veľký súboj tímových kolegov o prvé miesto, ktoré napokon vybojoval Hamilton. K videniu boli aj dve zrážky, jedna malá hneď v úvode, ale väčšiu pozornosť upútala tá medzi Vettelom a Verstappenom. Vettel bol za spôsobenie kolízie penalizovaný desiatimi sekundami a z pódiového umiestnenia sa napokon prepadol až úplne dole.

Priebežné poradie jazdcov:
Na prvom mieste priebežného poradia sa drží už spomínaní Lewis Hamilton, ktorý má na svojom konte 223 bodov. Druhý je jeho tímový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas so ziskom 184 bodov. Maxi Verstappenovi z Red Bullu je tretí a na svojom konte má 136 bodov.

Priebežné poradie pohára konštruktérov:
Jednoznačne sa na prvom mieste nachádza Mercedes, ktorý získal dokopy už 407 bodov. Na druhom mieste je Ferrari s 243 bodmi a tretie miesto patrí Red Bull – 191 bodov.

Kvalifikácia VC Nemecka:
V tréningoch sa najlepšie darilo tímu Ferrari a tak boli veľké očakávania aj smerom ku kvalifikácii. Hlavný ťahúň tohto tímu Sebastian Vettel mal však v úvode kvalifikácie problémy s turbom a dnes tak bude štartovať buď z posledného miesta, alebo až z boxovej uličky. Vettel mal už obrovskú smolu na minulej VC a zrejme ho len tak opustiť nechce. Charles Leclerc mal naopak problémy v závere kvalifikácie a štartovať bude z desiateho miesta. Je teda jasné, že Ferrari by najradšej na celú kvalifikáciu čo najrýchlejšie zabudlo.

Pole position si bez akýchkoľvek problémov vybojoval Lewis Hamilton, po jeho boku bude štartovať Max Verstappen. Druhý rošt bude patriť Bottasovi a Gaslymu.

Trať:
Hockenheimring má dĺžku 4 574 metrov a pôjde sa 67 kôl. Vlani sa sem podarilo triumfovať Hamiltonovi, ktorý patrí aj tent rok medzi hlavných favoritov.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 15:10.