koniec udalosti 16. etapa: Moirans-en-Montagne – Berne
Peter Sagan (Tinkoff)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Tak sa to podarilo! Slovenský cyklista Peter Sagan dokázal zvíťaziť v dnešnej náročnej etape s cieľovým mestom Bern. V závere sa krásne vyviezol za Alexandrom Kristoffom a napokon ho dokázal predbehnúť o niekoľko milimetrov. Pripisuje si tak svoje siedme víťazstvo na Tour de France, z toho tretie v tomto roku. Bol to skutočne parádny dojazd a Peter Sagan nám pripravil ďalší krásny športový zážitok. Navyše, opäť navýšil svoj náskok v bodovacej súťaži pred Markom Cavendishom a pokiaľ sa nič vážne nestane, dovezie zelený dres až do Paríža. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný deň. Lúči sa s vami Miroslav Kováčik.
 
CIEĽ
Skvelé, PETER SAGAN je víťazom dnešnej náročnej etapy. V záverečnom špurte hodil svoje koleso pred Alexandra Kristoffa a napokon tesne vyhráva pred nórskym pretekárom tímu Kaťuša.
 
1
POSLEDNÝ KILOMETER! Peter Sagan je aktuálne na druhej pozícii. Dnes má veľkú šancu zvíťaziť. Ešte je tam ale veľa kvalitných šprintérov.
 
2
Máme za sebou aj stúpanie, ktoré sa prechádzalo po dlažobných kockách. Vysokému tempu nestačí Bryan Coquard, ktorý ani dnes nevyhrá. Nastupuje však Sep Vanmarcke!
 
3
Postupne sa nám selektuje hlavná skupina. Peter Sagan sa pozične drží približne na desiatej pozícii. Vpredu je tím Lotto – Jumbo.
 
4
Únik Ruia Costu nebol úspešný a jazdec tímu Lampre-Merida je dostihnutý. Do čela idú pretekári tímu IAM Cycling, ktorí majú takisto svoje želiezko v ohni.
 
5
Pomaly ideme do finále, do konca máme ešte päť kilometrov. Pripomínam, že najprv jazdcov čaká 250-metrový úsek so sklonom 7% a hneď na to 600-metrová pasáž so sklonom 6,5%. Náskok úniku je už len minimálny.
 
8
Z pelotónu postupne odpadá čoraz viac jazdcov. Tempo je skutočne veľké, keďže na čele intenzívne pracuje Dimension Data, Kaťuša a BMC. Dobrú pozíciu si drží aj Peter Sagan.
 
10
Posledných desať kilometrov dnešnej etapy! Vpredu je naďalej Rui Costa, ktorého náskok je momentálne 12 sekúnd. Pelotón ale takticky vyčkáva a rozhodne si s týmto poradí.
 
11
Ako som spomínal, technický úsek trate jazdcovi Lampre-Merida veľmi pomohol. Náskok opäť narástol aspoň na desať sekúnd. Dopredu sa vysúvajú červené dresy amerického BMC i ruskej Kaťuše.
 
13
Rui Costa sa už obzerá za seba a vidí, že pelotón je veľmi blízko. Teraz ale nasleduje pomerne technický úsek trate, čo mu ešte môže pomôcť. V pelotóne si postupne hľadajú svoju pozíciu všetci favoriti dnešnej etapy.
 
15
Na čele pelotónu je momentálne jeden z jazdcov tímu Dimension Data, ktorý sa snaží pomôcť k víťazstvu Markovi Cavendishovi. Britský šprurtér dnes môže načať štvrtú desiatku svojich víťazstiev na Tour de France.
 
17
Náskok Ruia Costu je aktuálne na 15 sekundách. Pre pelotón je to však pomerne dobrá situácia. Tým pádom sa vyhne ďalším únikom a osobne si myslím, že túto minimálnu stranu bez problémov dobehne.
 
19
O nový únik sa pokúsil Rui Costa. Bývalý majster sveta si vytvoril približne 10-sekundový náskok a bude sa snažiť získať pre tím Lampre-Merida cenné víťazstvo.
 
21
Už pred kilometrom bol pohltený aj Tony Martin. Nemecký pretekár ale s úsmevom zamával do kamery a osobne si myslím, že bude určený za najbojovnejšieho pretekára etapy.
 
23
Julian Alaphilippe sa už pripojil k pelotónu a pre dnes tak má odpracované. Na čele je už len Tony Martin, ktorého náskok je 15 sekúnd. Problémy má ale Marcel Kittel, ktorý zrejme vypadáva z boja o etapový triumf.
 
26
Cyklisti majú za sebou už aj kratučké stúpanie Côte de Mühleberg, ktoré meralo len 1,2 kilometra a bolo zaradené do štvrtej horskej kategórie. Na vrchole tohto stúpania bol prvý Tony Martin, ktorý si do vrchárskej etapy pripísal jeden bod.
 
29
Okrem vedúcej dvojice si určite zaslúžia pochvalu aj borci tímov Tinkoff, Direct Energie, BMC či Kaťuša. Práve toto kvarteto sa staralo o to, aby náskok Tonyho Martina a jeho tímového kolegu nenarastal.
 
32
Tony Martin a Julian Alaphilippe si užívajú posledné minúty svojej slávy. Každopádne, práve oni sa zaslúžili o rýchly priebeh dnešnej etapy, ktorá je podstatne rýchlejšia ako napríklad tá sobotňajšia.
 
35
Náskok vedúcej dvojice sa stenčil už len na 70 sekúnd. So šancami belgického tímu Etixx-Quick-Step to nevyzerá práve najlepšie. Únik zrejme nebude úspešný a najlepšie nevyzerá ani Marcel Kittel.
 
38
Po rýchlostnej prémii ostávajú na čele pelotónu jazdci Tinkoffu. Približne na desiatej pozícii balíka vidíme aj zelený dres Petra Sagana. Ten je skutočne blízko k tomu, aby piatykrát za sebou ovládol bodovaciu súťaž.
 
41
Víťazom jedinej dnešnej šprintérskej prémie sa stal Julian Alaphilippe, ktorému to Tony Martin gentlemansky prenechal. Tretie miesto získal bez boja Peter Sagan, ktorý svoj náskok pred Markom Cavendishom navýšil o ďalšie dva body.
 
44
Náskok úniku sa zredukoval na 1:50 minúty. Medzičasom sa do hlavného poľa vrátil aj nemecký špurtér Marcel Kittel. Nepochybne ho to ale stálo veľa síl, veď sa ide rýchlosťou viac ako 47 km/h.
 
47
Náskok unikajúcej skupiny sa pomaly približuje hranici 120 sekúnd. Pelotón má situáciu absolútne pod kontrolou a dnes to rozhodne nevyzerá na víťazstvo z úniku.
 
50
Posledných päťdesiat kilometrov dnešnej etapy. Technické problémy mal aj Marcel Kittel, ktorý takisto musel meniť koleso kvôli defektu. Pomaly sa nám blíži aj šprintérska prémia, na ktorej získa 20 bodov jeden z jazdcov úniku.
 
53
Náskok pelotónu pomaly klesá. Za posledné tri kilometre klesol o približne 30 sekúnd, a tak je aktuálny náskok už len na úrovni 2:30 minúty.
 
56
Cyklisti aktuálne prechádzajú mestom Neuchatel. To dostalo názov podľa jazera, ktorá sa tu nachádza. Prostredníctvom televíznych kamier sme mohli vidieť aj miestny futbalový štadión.
 
59
Situácia sa nemení takmer vôbec. Ako som hovoril, na čele pelotónu sú jazdci Kaťuše, Tinkoffu a Direct Energie. V dobrej pozícii sme videli aj samotného Petra Sagana, ktorý si hľadá svoje miesto v balíku.
 
62
Menšie problémy mal jazdec tímu SKY – Wouter Poels. Ten dostal defekt na svojom prednom kolese, a tak nabral istú časovú stratu. Nepochybujem však o tom, že si do hlavného pelotónu doskočí.
 
65
Dvojica Tony Martin a Julian Alaphilippe si stále drží svoje trojminútové vedenie. Veľkú zásluhu na tom má Tony Martin. Nemec začal únik, ťahá ho, a tak by mal dostať po dnešnej etape červené číslo.
 
68
Už pred dnešnou etapu bolo prakticky jasné, že všetci nositelia cenných dresoch si ich udržia aj do stredajšej etapy. Jediným otáznikom tak ostáva byť náskok, ktorý bude mať v súťaži o zelený dres Peter Sagan. Dnes sa totiž hrá celkovo o 70 bodov.
 
71
Tak ešte sa budeme nudiť približne 30 kilometrov. Zatiaľ skutočne nie je moc čo komentovať. Dlžím vám len správu o aktuálnom náskoku Tonyho Martina a Juliana Alaphilippea. Toto nemecko-francúzske duo navýšilo náskok opäť na tri minúty.
 
74
Na švajčiarskych cestách sa teraz prakticky nič nedeje. Náskok unikajúcej dvojice pomaly klesá a aktuálne je len na úrovni 2 minút a 45 sekúnd. V pelotóne si v pohode jazdia aj pretekári tímu SKY, ktorí udržali Chrisa Froomea v žltom drese a určite sa tešia na deň voľna.
 
77
Cyklisti teraz idú do malého stúpania, no nemali by s tým mať najmenšie problémy. Mierne však zaostáva André Greipel, ktorého sme pred chvíľou videli v zadnej časti pelotónu.
 
80
Do konca dnešnej etapy nám ostáva ešte osem desiatok kilometrov. Pelotón stále kontroluje svoju stratu a pomaly ju znižuje k úrovni trom minút. Osobne by som bol prekvapený, keby to únik dotiahol do konca.
 
83
Pretekári sa dostali do už do švajčiarskeho mesta Travers. Dominantou je kostol Saint-Come výnimočný bielou fasádou a kontrastnou čiernou vežou. Nachádzajú sa tu aj bane na ťažbu asfaltu a Technické múzeum zamerané na hodinárstvo.
 
86
Strata pelotónu sa stenčila na 3:30 minúty. Na čele balíka sú aktuálne tímy, ktoré majú šancu na etapové víťazstvo v podobe odolných šprintérov. Mám na mysli Petra Sagana (Tinkoff), Alexandra Kristoffa (Kaťuša) a Bryana Coquarda (Direct Energie).
 
89
Pelotón má situáciu pod kontrolou. Vo vedúcej dvojici nevyzerá práve najlepšie so silami Julian Alaphilippe, ktorý momentálne drží tempo. Včera totiž zašiel veľmi náročnú etapu a nebyť technických problémov, bojoval by o víťazstvo.
 
92
Ide sa veľmi rýchlo. Vyzerá to tak, že pelotón sa bude snažiť skresať stratu na vedúce duo čo najviac ešte pred spomínanou šprintérskou prémiou.
 
95
Na čele pelotónu je aktuálne jeden z jazdcov Tinkoffu. Ak sa nemýlim, je ním Michael Valgren. Aj vďaka jeho tempárskych schopnostiam klesol náskok vedúcej skupiny pod štyri minúty.
 
98
Cyklisti prešli aj bufetom, kde si zobrali potrebné tekutiny, tyčinky či ryžové koláčiky. Náskok vedúcej skupiny sa ale skrátil o ďalšiu minútu. Do pelotónu sa zapojilo aj kvarteto jazdcov, ktoré sme označovali ako druhú skupinu.
 
100
Posledných sto kilometrov ostáva do konca dnešnej etapy. Pripomínam, že zaujímavé veci by sa mali začať diať až 45 kilometrov pred cieľom, keď sa bude blížiť šprintérska prémia. Nasledovať bude stúpanie štvrtej kategórie a posledný, mimoriadne náročný kilometer.
 
103
Aj druhá hodina dnešných pretekov bola poriadne rýchla. Jazdci prešli takmer 43 kilometrov a v etape si stále držia úctyhodnú priemernú rýchlosť 46,3 km/h.
 
106
Na čele pelotónu aktuálne jazdia pretekári tímu BMC Racing. Aj tento americký tím má svoje želiezko v ohni. K favoritom na etapový triumf určite patrí aj bývalý nositeľ žltého dresu Greg van Avermaet.
 
109
V druhej skupine, ktorú tvoria štyria pretekári, sa snaží najviac pracovať Lawson Craddock, z tímu Cannondale-Drapac. Strata tejto skupiny je už ale takmer štyri a pol minúty, a tak sa zrejme čoskoro pripojí späť k pelotónu.
 
112
Hlavné pole stiahlo náskok vedúcej skupiny o minútu a opäť sa jeho tempo upokojilo. Aktuálne sa rozostup prakticky nemení. Samozrejme, častejšie sa dostáva dopredu Julian Alaphilippe, ktorý občas musí striedať Tonyho Martina.
 
115
Menšie technické problémy mal Jasper Stuyven, ktorému sa do zadného kolesa zamotala akási taška alebo dokonca šiltovka. Musel tento problém vyriešiť, a tak prišiel o nejaký čas.
 
117
Tempo pelotónu sa mierne zvýšilo a hneď sa to prejavilo na jeho strate na vedúcu dvojicu. Náskok okamžite klesol o jednu minútu a je aktuálne 5:20 min. Na čele pelotónu je jazdec tímu Direct Energie, Katuše i Tinkoffu.
 
120
Cyklisti aktuálne prechádzajú okolo jazera Saint-Point, ktoré je štvrtým najväčším prírodným jazerom vo Francúzsku. Jazero v stredoveku nazývané Dampvauthier je ľadovcového pôvodu, no
má aj prítok – rieku Doubs.
 
123
V týchto momentoch sa prakticky na trati nič zaujímavé nedeje. Tony Martin si jazdí svoje tempo a drží za sebou Juliana Alaphilippea. S rozdielom troch minút jazdí ďalšie kvarteto pretekárov, ktoré má trojminútový náskok pred pelotónom.
 
126
Náskok vedúcej skupiny sa dostal na úroveň šiestich minút. V hlavnom balíku je ale množstvo tímov, ktoré budú mať záujem zmazať náskok nemecko-francúzskeho dua.
 
129
Ani kvarteto pretekárov nestačí na rýchle tempo Tonyho Martina. Rozdiel medzi prvou a druhou skupinou je už na úrovni 2 minút a 45 sekúnd. Najspokojnejším pretekárom je určite Julian Alaphilippe, ktorý sa vyváža za svojim kolegom.
 
132
Tony Martin ide stále výborne a náskok pred pelotónom upravil na 5 minút a 40 sekúnd. Samozrejme, ešte je veľmi veľa do konca, ale pelotón by už pomaly mal začať kontrolovať situáciu.
 
135
Tak teraz nás pobavil Julian Alaphilippe. Ten mimikou svojej tváre ukazoval aké je to ťažké držať sa za svojim tímovým kolegom Tonym Martinom. Nemecký jazdec skutočne pripomína akúsi lokomotívu na bicykli.
 
137
Zaujímavé bude sledovať rozdiel medzi vedúcim duom a nasledujúcim kvartetom. Ten je na úrovni 2:10 min. Tony Martin zatiaľ ide svoje vlastne preteky.
 
140
Na čelo pelotónu si vystúpil ruský tím Kaťuša. Ten sa snaží držať stratu na vedúcu skupinu aspoň na konštantnej úrovni. Náskok dvojice jazdcov Etixxu–Quick-Step je na hranici 5:15 min.
 
143
Situácia na trati sa nám ustálila. Televízne kamery si všímajú slovenského jazdca Petra Sagana, ktorý jazdí v absolútnej pohode. Teraz bol v zadnej časti balíka. Zrejme si išiel do tímového vozidla pre nejaké tekutiny alebo jedlo.
 
146
Všetci pretekári už prekonali menšie stúpanie a opäť si užívajú rovinatý povrch. Náskok dvojice pretekárov na čele pretekov sa zastavil približne na úrovni piatich minút.
 
149
Cyklisti sa dostali aktuálne pod mierne stúpanie. Náskok dvojice unikajúcich pretekárov napriek tomu výrazne narastá a prekonal už 5 minút. Medzitým sa k Timovi Roosenovi pridali Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Nicolas Edet (Cofidis) a Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept).
 
152
Pelotón sa už prestal snažiť držať kontakt s vedúcou dvojicou. Jeho strata je aktuálne už viac ako tri minúty. V neľahkej pozícii je spomínaný Timo Roosen, ktorý na čelo stráca 100 sekúnd a na približne rovnaký náskok má aj pred pelotónom.
 
154
Vedúca dvojica dobre spolupracuje. Jej náskok sa zvýšil o ďalších pätnásť sekúnd. Úspešný zatiaľ príliš nie je ani Timo Roosen, ktoré strata aktuálne predstavuje 85 sekúnd. Jazdci Etixxu–Quick-Step zrejme pôjdu ďalej osamotene.
 
157
Medzičasom stúpol náskok vedúcej dvojice na rovné dve minúty. Okrem toho tu máme v poradí tretieho borca, ktorý sa bude chcieť dotiahnuť na Tonyho Martina a Juliana Alaphilippea. Je ním jazdec tímu Lotto NL – Jumbo – Timo Roosen.
 
160
Máme za sebou hodinu pretekov a musím konštatovať, pelotón išiel priemernou rýchlosťou takmer 50 km/h. Tony Martin to poriadne rozbehol, čo možno svedčí o tom, že belgický tím zrejme dnes nepôjde na Marcela Kittela.
 
163
Tak sa potvrdilo to, čo som očakával. Aj Pierre-Luc Périchon vzdal svoju snahu a zaradil sa naspäť do pelotónu. Sila Tonyho Martina je proste príliš veľká. Hlavná skupina oproti poslednému príspevku stiahla približne pätnásť sekúnd a svoju stratu skresala na 1:25 min.
 
166
Náskok vedúcej skupiny sa pred pelotónom drží stále približne na hranici 100 sekúnd. Ambiciózny Pierre-Luc Périchon stráca na únik ešte jednu minútu a vyzerá to tak, že sa mu nepodarí dostať dopredu.
 
169
Na pasivitu pelotónu sa zrejme už nemohol pozerať Pierre-Luc Périchon z domáceho tímu Fortuneo-Vital Concept. Ten sa takisto vydal sám stíhať vedúcu skupinku. Uvidíme či bude úspešnejší ako Bertjan Lindeman, ktorý sa o niečo podobné už dnes snažil.
 
172
Tak pozor! Náskok dvojčlennej unikajúcej skupiny sa vyšplhal na hranicu 1:35 min. Vyzerá to tak, že únik dua pretekárov Etixxu – Quick-Step sa podaril. Na čele pretekárov sú Tony Martin a Julian Alaphilippe.
 
175
Za posledné tri kilometre sa rozdiel medzi unikajúcou skupinou a pelotónom zväčšil o štvrť minútu a pomaly sa blíži k hranici 60 sekúnd. O chvíľu sa začne stúpať na mierny kopec, ktorý však nie je označený ani ako horská prémia najnižšej kategórie.
 
178
Jazdci majú za sebou už viac ako tridsať kilometrov. Vyzerá to tak, že dnešná etapa bude narozdiel od tej sobotňajšej poriadne svižná. Na čele pretekov sa náskok nemecko-francúzskej dvojice nemení.
 
180
Pelotón ale takisto nechce, aby sa jeho strata na vedúcu dvojicu rozrástla a pomerne dobre začal pracovať. Náskok klesol na hranicu 40 sekúnd, čo Martinovi a Alaphilippeovi nemôže stačiť.
 
183
V úvode pretekov sa ide skutočne veľmi rýchlo. Samozrejme prispieva k tomu aj profil dnešnej etapy. Jazdci momentálne idú z mierne kopca a duo cyklistov Etixxu – Quick-Step poriadne duplo do pedálov.
 
186
Vedúca dvojica si vypracovala takmer minútový náskok. Takisto to vyzerá tak, že Bertjan Lindeman svoje úsilie zastavil a zaradil sa opäť do hlavného poľa.
 
189
Pelotón pomaly stráca záujem stíhať unikajúce duo. To ale neplatí o Bertjanovi Lindemanovi z tímu Lotto NL – Jumbo. Ten sa odpojil z hlavného poľa a sám sa vybral stíhať vedúcich jazdcov v modrých dresoch.
 
192
Tak vyzerá to tak, že by sa nemecko-francúzskej dvojici mohlo podariť odísť od pelotónu. Síce to trocha dlhšie trvalo, no skvelé časovkárske schopnosti Tonyho Martina znamenajú 25-sekundový náskok pred hlavným balíkom.
 
195
O prvý atak sa nám snažia dvaja jazdci belgického tímu Etixx – Quick-Step. Vpredu by s tesnými náskokom mali byť nemecký expert na časovku Tony Martin a tento rok veľmi aktívny Julian Alaphilippe.
 
197
Úvod etapy sa ide prakticky po rovine, a tak sa žiadne selekcia neočakáva. Samozrejme, v hre je prípadný únik. Podobne ako predošlé etapy by mali situáciu kontrolovať najmä jazdci tímu SKY, ktorí chránia svojho lídra Chrisa Froome. Ten ide v žltom drese už 38. deň, čím sa dotiahol na Antonina Magneho.
 
200
Najväčšie šance na etapové víťazstvo má podľa bookmakerov slovenský cyklista Peter Sagan. Tomu by profil dnešnej etapy mohol sedieť. Včera ušetril nejaké sily, a tak má dnes šancu skompletizovať víťazný hattrick.
 
203
Zatiaľ sme neboli svedkami žiadneho pokusu o únik. Už v úvode pretekov dostal defekt Romain Bardet, ktorému v celkovej klasifikácii patrí výborne šieste miesto. Jazdec tímu AG2R-La Mondiale ale svoju stratu na pelotón určite dobehne.
 
206
Do dnešnej zvlnenej etapy vyštartovalo celkovo 183 pretekárov. Stále tak platí to, že sme blízko k prekonaniu doterajšieho rekordu v počte cyklistov, ktorí došli až na parížske Elyzejské polia. "Starú dámu" zdolalo najviac pretekárov pred šiestimi rokmi, keď ich do cieľa prišlo až 170.
 
ŠTART
V poradí 16. etapa tohtoročného Tour de France bola práve odštartovaná! Na cyklistov dnes čaká dlhých 209 kilometrov, po ktorých sa ocitnú v švajčiarskom Berne.
 
Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu zo šestnástej etapy najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France 2016. Pred druhým dňom voľna čaká cyklistov oveľa ľahšia etapa, ako tomu bolo včera a do hry o víťazstvo by sa mal zapojiť aj Peter Sagan.

BODKOVANÝ DRES MÁ NOVÉHO MAJITEĽA

Včerajšia náročná kopcovitá etapa žiadne zmeny v celkovom poradí nepriniesla. Jediným pretekárom, ktorý stratil nejaké sekundy bol Tejay van Garderen (BMC), ktorý klesol na ôsme mieste, tesne za svojho tímového kolegu Richieho Portea. Víťazom 15. etapy sa stal Jarlinson Pantano, ktorý sa dostal do záverečného úniku spoločne s Rafalom Majkom a napokon bol na cieľovej páske rýchlejší. Pre tím IAM Cycling tak vybojoval prvé víťazstvo na tohtoročnom Tour de France. Druhý muž etapy ale nemusel zúfať. Poľský pretekár v službách Tinkoffu predviedol skvelý výkon a zaslúžene sa dostal do čela vrchárskej súťaže.

Dnes si už po 38. krát v kariére oblečie žlté tričko Christopher Froome a len málokto pochybuje o tom, že by ho nedoviezol až do Paríža. Veľmi blízko k zisku zeleného dresu má Peter Sagan, ktorý má pred Markom Cavendishom už 62-bodový náskok. Práve Brit je ale najúspešnejším jazdcom pretekov okolo Francúzska, keď triumfoval štyrikrát a počet svojich etapových vavrínov zaokrúhlil na číslo 30.V bielom drese naďalej jazdí Adam Yates, ktorý sa síce včera mierne vytrápil, no nakoniec udržal kontakt s najlepšími pretekármi.

PROFIL DNEŠNEJ ETAPY

Šestnásta etapa má mierne zvlnený povrch a mala by vyhovovať skôr typickým klasikárom ako šprintérom. Treba však dodať, že včera si jazdci prešli mimoriadne náročnou etapou, a tak je otázne koľko síl ešte pretekárom ostalo. Na 209 kilometrov merajúcej etape sa nachádza len jedna horská prémia štvrtej kategórie, ktorá príde na rad približne 25 kilometrov pred cieľom. Ešte o 16 kilometrov skôr je naplánovaná jediná šprintérska prémia, na ktorej najlepší jazdec získa 20 bodov. Práve tu by mal slovenský cyklista potvrdiť svoju dominanciu a ešte viac sa priblížiť k víťazstvu v bodovacej súťaži. Len pripomínam, že ak by Peter Sagan doviezol zelený dres až na Elyzejské polia, k vyrovnaniu legendárneho Erika Zabela by mu chýbal už len jeden triumf.

MOTIVÁCIU MÁ NAJMÄ SPARTAKUS

Obrovskú motiváciu zvíťaziť v dnešnej etape bude mať Fabian Cancellara. Cieľovým mestom je totiž Bern, teda práve rodisko švajčiarskeho Spartakusa. Medzi horúcich favoritov ale patrí aj Peter Sagan, ktorý dokázal svoje klasikárske schopnosti víťazstvom na pretekoch okolo Flámska či na klasike Gent–Wevelgem . Navyše, do kariet mu bude hrať aj spomínané stúpanie, ktoré príde v poslednej časti pretekov a z boja o víťazstvo by mohlo vyradiť najlepších šprintérov. Mark Cavendish, André Greipel či Marcel Kittel si tak budú musieť zrejme počkať až na poslednú etapu, ktorá uzavrie 103. ročník najslávnejších cyklistických pretekov.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:55.