koniec udalosti 16. etapa: Moirans-en-Montagne – Berne
Peter Sagan (Tinkoff)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Tak sa to podarilo! Slovenský cyklista Peter Sagan dokázal zvíťaziť v dnešnej náročnej etape s cieľovým mestom Bern. V závere sa krásne vyviezol za Alexandrom Kristoffom a napokon ho dokázal predbehnúť o niekoľko milimetrov. Pripisuje si tak svoje siedme víťazstvo na Tour de France, z toho tretie v tomto roku. Bol to skutočne parádny dojazd a Peter Sagan nám pripravil ďalší krásny športový zážitok. Navyše, opäť navýšil svoj náskok v bodovacej súťaži pred Markom Cavendishom a pokiaľ sa nič vážne nestane, dovezie zelený dres až do Paríža. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný deň. Lúči sa s vami Miroslav Kováčik.
 
CIEĽ
Skvelé, PETER SAGAN je víťazom dnešnej náročnej etapy. V záverečnom špurte hodil svoje koleso pred Alexandra Kristoffa a napokon tesne vyhráva pred nórskym pretekárom tímu Kaťuša.
 
1
POSLEDNÝ KILOMETER! Peter Sagan je aktuálne na druhej pozícii. Dnes má veľkú šancu zvíťaziť. Ešte je tam ale veľa kvalitných šprintérov.
 
2
Máme za sebou aj stúpanie, ktoré sa prechádzalo po dlažobných kockách. Vysokému tempu nestačí Bryan Coquard, ktorý ani dnes nevyhrá. Nastupuje však Sep Vanmarcke!
 
3
Postupne sa nám selektuje hlavná skupina. Peter Sagan sa pozične drží približne na desiatej pozícii. Vpredu je tím Lotto – Jumbo.
 
4
Únik Ruia Costu nebol úspešný a jazdec tímu Lampre-Merida je dostihnutý. Do čela idú pretekári tímu IAM Cycling, ktorí majú takisto svoje želiezko v ohni.
 
5
Pomaly ideme do finále, do konca máme ešte päť kilometrov. Pripomínam, že najprv jazdcov čaká 250-metrový úsek so sklonom 7% a hneď na to 600-metrová pasáž so sklonom 6,5%. Náskok úniku je už len minimálny.
 
8
Z pelotónu postupne odpadá čoraz viac jazdcov. Tempo je skutočne veľké, keďže na čele intenzívne pracuje Dimension Data, Kaťuša a BMC. Dobrú pozíciu si drží aj Peter Sagan.
 
10
Posledných desať kilometrov dnešnej etapy! Vpredu je naďalej Rui Costa, ktorého náskok je momentálne 12 sekúnd. Pelotón ale takticky vyčkáva a rozhodne si s týmto poradí.
 
11
Ako som spomínal, technický úsek trate jazdcovi Lampre-Merida veľmi pomohol. Náskok opäť narástol aspoň na desať sekúnd. Dopredu sa vysúvajú červené dresy amerického BMC i ruskej Kaťuše.
 
13
Rui Costa sa už obzerá za seba a vidí, že pelotón je veľmi blízko. Teraz ale nasleduje pomerne technický úsek trate, čo mu ešte môže pomôcť. V pelotóne si postupne hľadajú svoju pozíciu všetci favoriti dnešnej etapy.
 
15
Na čele pelotónu je momentálne jeden z jazdcov tímu Dimension Data, ktorý sa snaží pomôcť k víťazstvu Markovi Cavendishovi. Britský šprurtér dnes môže načať štvrtú desiatku svojich víťazstiev na Tour de France.
 
17
Náskok Ruia Costu je aktuálne na 15 sekundách. Pre pelotón je to však pomerne dobrá situácia. Tým pádom sa vyhne ďalším únikom a osobne si myslím, že túto minimálnu stranu bez problémov dobehne.
 
19
O nový únik sa pokúsil Rui Costa. Bývalý majster sveta si vytvoril približne 10-sekundový náskok a bude sa snažiť získať pre tím Lampre-Merida cenné víťazstvo.
 
21
Už pred kilometrom bol pohltený aj Tony Martin. Nemecký pretekár ale s úsmevom zamával do kamery a osobne si myslím, že bude určený za najbojovnejšieho pretekára etapy.
 
23
Julian Alaphilippe sa už pripojil k pelotónu a pre dnes tak má odpracované. Na čele je už len Tony Martin, ktorého náskok je 15 sekúnd. Problémy má ale Marcel Kittel, ktorý zrejme vypadáva z boja o etapový triumf.
 
26
Cyklisti majú za sebou už aj kratučké stúpanie Côte de Mühleberg, ktoré meralo len 1,2 kilometra a bolo zaradené do štvrtej horskej kategórie. Na vrchole tohto stúpania bol prvý Tony Martin, ktorý si do vrchárskej etapy pripísal jeden bod.
 
29
Okrem vedúcej dvojice si určite zaslúžia pochvalu aj borci tímov Tinkoff, Direct Energie, BMC či Kaťuša. Práve toto kvarteto sa staralo o to, aby náskok Tonyho Martina a jeho tímového kolegu nenarastal.
 
32
Tony Martin a Julian Alaphilippe si užívajú posledné minúty svojej slávy. Každopádne, práve oni sa zaslúžili o rýchly priebeh dnešnej etapy, ktorá je podstatne rýchlejšia ako napríklad tá sobotňajšia.
 
35
Náskok vedúcej dvojice sa stenčil už len na 70 sekúnd. So šancami belgického tímu Etixx-Quick-Step to nevyzerá práve najlepšie. Únik zrejme nebude úspešný a najlepšie nevyzerá ani Marcel Kittel.