koniec udalosti 16. etapa: Moirans-en-Montagne – Berne
Peter Sagan (Tinkoff)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
CIEĽ
Skvelé, PETER SAGAN je víťazom dnešnej náročnej etapy. V záverečnom špurte hodil svoje koleso pred Alexandra Kristoffa a napokon tesne vyhráva pred nórskym pretekárom tímu Kaťuša.
 
2
Máme za sebou aj stúpanie, ktoré sa prechádzalo po dlažobných kockách. Vysokému tempu nestačí Bryan Coquard, ktorý ani dnes nevyhrá. Nastupuje však Sep Vanmarcke!
 
19
O nový únik sa pokúsil Rui Costa. Bývalý majster sveta si vytvoril približne 10-sekundový náskok a bude sa snažiť získať pre tím Lampre-Merida cenné víťazstvo.
 
23
Julian Alaphilippe sa už pripojil k pelotónu a pre dnes tak má odpracované. Na čele je už len Tony Martin, ktorého náskok je 15 sekúnd. Problémy má ale Marcel Kittel, ktorý zrejme vypadáva z boja o etapový triumf.
 
26
Cyklisti majú za sebou už aj kratučké stúpanie Côte de Mühleberg, ktoré meralo len 1,2 kilometra a bolo zaradené do štvrtej horskej kategórie. Na vrchole tohto stúpania bol prvý Tony Martin, ktorý si do vrchárskej etapy pripísal jeden bod.
 
41
Víťazom jedinej dnešnej šprintérskej prémie sa stal Julian Alaphilippe, ktorému to Tony Martin gentlemansky prenechal. Tretie miesto získal bez boja Peter Sagan, ktorý svoj náskok pred Markom Cavendishom navýšil o ďalšie dva body.
 
86
Strata pelotónu sa stenčila na 3:30 minúty. Na čele balíka sú aktuálne tímy, ktoré majú šancu na etapové víťazstvo v podobe odolných šprintérov. Mám na mysli Petra Sagana (Tinkoff), Alexandra Kristoffa (Kaťuša) a Bryana Coquarda (Direct Energie).
 
152
Pelotón sa už prestal snažiť držať kontakt s vedúcou dvojicou. Jeho strata je aktuálne už viac ako tri minúty. V neľahkej pozícii je spomínaný Timo Roosen, ktorý na čelo stráca 100 sekúnd a na približne rovnaký náskok má aj pred pelotónom.
 
172
Tak pozor! Náskok dvojčlennej unikajúcej skupiny sa vyšplhal na hranicu 1:35 min. Vyzerá to tak, že únik dua pretekárov Etixxu – Quick-Step sa podaril. Na čele pretekárov sú Tony Martin a Julian Alaphilippe.
 
186
Vedúca dvojica si vypracovala takmer minútový náskok. Takisto to vyzerá tak, že Bertjan Lindeman svoje úsilie zastavil a zaradil sa opäť do hlavného poľa.
 
ŠTART
V poradí 16. etapa tohtoročného Tour de France bola práve odštartovaná! Na cyklistov dnes čaká dlhých 209 kilometrov, po ktorých sa ocitnú v švajčiarskom Berne.