koniec udalosti 7. etapa: L'Isle-Jourdain – Lac de Payolle

Komentuje: Michal Bakoš
 
Cieľ
Jediným pretekárom z jazdcov na celkové umiestnenie, ktorý dnes stratil, je Francúz Thibaut Pinot.
 
Cieľ
Skupina favoritov sa ešte v samom závere etapy musela vysporiadať s nečakanými problémami, keď na cestu spadla jedna z nafukovačiek. Preto všetci favoriti finišujú svorne bok po boku.
 
Cieľ
Stephen Cummings dotiahol svoj famózne pripravený i zrealizovaný útok do úspešného konca a stáva sa víťazom siedmej etapy!
 
7
Stephen Cummings má Col d'Aspin úspešne za sebou, získal desať bodov do vrchárskej súťaže, no najmä suverénne mieri za ďalším etapovým triumfom tímu Dimension Data.
 
8,1
Cummings ide famózne. Kopec, akým je Col d'Aspin, jeho pretekárskym vlastnostiam ideálne vyhovuje a dnes to naplno potvrdzuje. Pred Nibalim, Navarrom a Impeym má už k dobru viac ako minútu!
 
12,6
Stephen Cummings zatiaľ zvláda stúpanie fantastickým spôsobom, Vincenzo Nibali už musel vo svojej skupine prepustiť špicu aj dvojici kolegov, no ich tempo nie je tak tvrdé, preto Cummingsov náskok stúpa.
 
19,3
Britský cyklista Stephen Cummings už začal stúpanie na Col d'Aspin. Vzhľadom na svoje tempárske kvality má pretekár tímu Dimension Data veľkú šancu dotiahnuť svoj útok až do úspešného konca!
 
25,5
Stephen Cummings vedúcemu kvartetu nastúpil, nasledovať sa ho vydal len Navarro. Práve táto dvojica si vďaka tomuto nástupu rozdelila na rýchlostnej prémii najväčší počet bodov.
 
32,7
Duchesne, Navarro, Breschel a Cummings sú štvorica, ktorá sa momentálne nachádza na absolútnom čele etapy. Za ňou sa s približne tridsať sekundovou stratou nachádzajú ďalší pretekári, medzi nimi aj žltý Van Avermaet.
 
38,0
Spolupráca vpredu nie je na dobrej úrovni, to je práve nevýhoda takto početného úniku. Pôvodná 29-členná skupina sa trhá na menšie skupinky.
 
45,5
Pomyselnú pásku na vrchole Côte de Capvern preťal ako prvý Vincenzo Nibali, ktorý nastúpil tesne pod vrcholom a poľahky získal svoj prvý bod do klasifikácie o bodkovaný dres. Ktovie, Žralok z Messiny to možno v ďalšom priebehu Tour bude skúšať v tejto súťaži.
 
97
V úniku sa nachádzajú skutočne veľká mená. Okrem už spomenutého Grega Van Avermaeta je na čele aj Tony Martin, Vincenzo Nibali či Fabian Cancellara.
 
104
Vedúca skupina má napokon až 29 členov. Pelotón za ňou zaostáva takmer dva a pol minúty, čo už možno považovať za celkom solídny náskok. S veľkou pravdepodobnosťou sa definitívne rysuje únik dňa.
 
106
Spomenutú deviatku doplnilo ďalších trinásť pretekárov, takže pred pelotónom sa aktuálne pohybuje 22 cyklistov. Súčasťou unikajúcej skupinky je aj držiteľ žltého dresu Greg Van Avermaet!
 
110
Po druhý raz to v krátkom časovom slede skúša aj Edvald Boasson Hagen a spolu s ním aj náš Peter Sagan, ktorý sa evidentne nezmieril s tým, že mu prvý pokus o vytvorenie úniku nevyšiel.
 
116
Trio na čele doplnil aj Nór Edvald Boasson Hagen. Ani tento útok však nebude úspešný. Pelotón je opäť pokope.
 
138
Rozdiel medzi dvanástkou, ktorá sa snaží vytvoriť únik, a hlavným poľom sa stále pohybuje tesne nad hodnotou tridsiatich sekúnd. Predovšetkým je to tím Etixx, ktorému záleží na zmazaní tohto manka.
 
155,5
Máme tu atak v podaní dvanástky cyklistov! Do úniku sa snažia dostať aj Mark Cavendish a Peter Sagan!
 
160
103. ročník prepísal históriu Tour de France. Dnešnú etapu odštartovalo 198 cyklistov a vôbec po prvý raz sa tak stalo, že počas úvodných šiestich etáp nikto z pretekárov neodstúpil.