koniec udalosti 7. etapa: L'Isle-Jourdain – Lac de Payolle

Komentuje: Michal Bakoš
 
Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte príjemný zvyšok dňa. Zajtra sa prihlásime s prenosom z ďalšej pyrenejskej etapy.
 
Peter Sagan dnes finišoval spoločne s ostatnými šprintérmi s viac ako 20-minútovou stratou. Slovenský pretekár sa v siedmej etape snažil dostať do úniku, určitú dobu sa dokonca i pohyboval v čelnej skupine, ale napokon bol pohltený pelotónom, kde strávil väčšinu etapy. Pred záverečným stúpaním si napokon vystúpil a absolvoval ho vlastným tempom. V súťaži o zelený dres nenastala žiadna zmena, šprintéri nebodovali.
 
Juhoafrické zoskúpenie Dimension Data zatiaľ zažíva rozprávkovú Tour de France. Zrejme nikto nečakal, že tento tím vyhrá štyri z prvých siedmych etáp. Na tri víťazstvá Marka Cavendisha dnes nadviazal skúsený britský borec Stephen Cummings.
 
Očakávania od kopca Col d'Aspin sa potvrdili. Stúpanie prvej kategórie bolo akýmsi predkrmom toho, čo cyklistov čaká počas víkendu. Horská prémia nespôsobila v skupine favoritov nič zásadné, stratil jedine Thibaut Pinot, ktorému dnešný deň vôbec nesadol.

Fantastickým výkonom sa prezentoval víťaz etapy Stephen Cummings, ktorý si svoj atak výborne naplánoval a na Col d'Aspin si zabezpečil rozhodujúci náskok. Opäť výborný bol dnes aj Greg Van Avermaet, ten si nielenže dokázal ustrážiť žltý dres, ale svoj náskok vďaka pobytu v úniku ešte o 1 minútu a 25 sekúnd navýšil.
 
7. etapa Tour de France skončila.
 
Cieľ
Jediným pretekárom z jazdcov na celkové umiestnenie, ktorý dnes stratil, je Francúz Thibaut Pinot.
 
Cieľ
Skupina favoritov sa ešte v samom závere etapy musela vysporiadať s nečakanými problémami, keď na cestu spadla jedna z nafukovačiek. Preto všetci favoriti finišujú svorne bok po boku.
 
Cieľ
O druhé miesto bojovali Navarro s Impeym. Druhý menovaný v koncovke potvrdil, že je rýchlejším pretekárom a postrážil si druhé miesto. Vincenzo Nibali skončil štvrtý, piaty finišuje Greg Van Avermaet, ktorý dnes svoj náskok na čele celkovej klasifikácie ešte navýši.
 
Cieľ
Stephen Cummings dotiahol svoj famózne pripravený i zrealizovaný útok do úspešného konca a stáva sa víťazom siedmej etapy!
 
1,5
Úvodný týždeň 103. ročníka Tour de France ako z ríše snov pre juhoafrický tím Dimension Data pokračuje! Cummings má etapový triumf na dosah!
 
3
Alaphilippeov a Pozzovivov atak bol len akousi propagačnou záležitosťou. Obaja sú späť v hlavnom poli.
 
4
Vincenzo Nibali doplatil na svoju obrovskú snahu skraja stúpania, keď nastolil skutočne tvrdé tempo. Cummingsa však nedostihol, jeho skupina postupne zvyšovala stratu, až skúsenému Talianovi napokon ušli aj Impey s Danielom Navarrom.
 
5
Julian Alaphilippe, nositeľ bieleho dresu pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, sa zodvihol zo sedla a snaží sa ujsť skupine hlavných favoritov.
 
7
Stephen Cummings má Col d'Aspin úspešne za sebou, získal desať bodov do vrchárskej súťaže, no najmä suverénne mieri za ďalším etapovým triumfom tímu Dimension Data.
 
7,2
Z pelotónu odišli Domenico Pozzovivo a Jarlinson Pantano.
 
8,1
Cummings ide famózne. Kopec, akým je Col d'Aspin, jeho pretekárskym vlastnostiam ideálne vyhovuje a dnes to naplno potvrdzuje. Pred Nibalim, Navarrom a Impeym má už k dobru viac ako minútu!
 
8,8
Zo skupiny favoritov si nastúpila dvojica cyklistov.
 
9,5
Na chvoste hlavnej skupiny sa pohybuje Thibaut Pinot, ktorý sa prekvapujúco trápi a stráca kontakt s ostatnými favoritmi. Veľká francúzska nádej nebude s priebehom dnešnej etape spokojná.
 
11,0
Cummings už má najtvrdšie momenty stúpania za sebou. Na vrchol mu už takisto neostáva veľa. Jeho náskok pomaličky rastie, Nibaliho skupina má manko 50 sekúnd.
 
11,5
V pelotóne vládne pokoj zbraní. Na špici sa aj naďalej pohybujú dresy FDJ.