koniec udalosti 7. etapa: L'Isle-Jourdain – Lac de Payolle

Komentuje: Michal Bakoš
 
Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte príjemný zvyšok dňa. Zajtra sa prihlásime s prenosom z ďalšej pyrenejskej etapy.
 
Peter Sagan dnes finišoval spoločne s ostatnými šprintérmi s viac ako 20-minútovou stratou. Slovenský pretekár sa v siedmej etape snažil dostať do úniku, určitú dobu sa dokonca i pohyboval v čelnej skupine, ale napokon bol pohltený pelotónom, kde strávil väčšinu etapy. Pred záverečným stúpaním si napokon vystúpil a absolvoval ho vlastným tempom. V súťaži o zelený dres nenastala žiadna zmena, šprintéri nebodovali.
 
Juhoafrické zoskúpenie Dimension Data zatiaľ zažíva rozprávkovú Tour de France. Zrejme nikto nečakal, že tento tím vyhrá štyri z prvých siedmych etáp. Na tri víťazstvá Marka Cavendisha dnes nadviazal skúsený britský borec Stephen Cummings.
 
Očakávania od kopca Col d'Aspin sa potvrdili. Stúpanie prvej kategórie bolo akýmsi predkrmom toho, čo cyklistov čaká počas víkendu. Horská prémia nespôsobila v skupine favoritov nič zásadné, stratil jedine Thibaut Pinot, ktorému dnešný deň vôbec nesadol.

Fantastickým výkonom sa prezentoval víťaz etapy Stephen Cummings, ktorý si svoj atak výborne naplánoval a na Col d'Aspin si zabezpečil rozhodujúci náskok. Opäť výborný bol dnes aj Greg Van Avermaet, ten si nielenže dokázal ustrážiť žltý dres, ale svoj náskok vďaka pobytu v úniku ešte o 1 minútu a 25 sekúnd navýšil.
 
7. etapa Tour de France skončila.
 
Cieľ
Jediným pretekárom z jazdcov na celkové umiestnenie, ktorý dnes stratil, je Francúz Thibaut Pinot.
 
Cieľ
Skupina favoritov sa ešte v samom závere etapy musela vysporiadať s nečakanými problémami, keď na cestu spadla jedna z nafukovačiek. Preto všetci favoriti finišujú svorne bok po boku.
 
Cieľ
O druhé miesto bojovali Navarro s Impeym. Druhý menovaný v koncovke potvrdil, že je rýchlejším pretekárom a postrážil si druhé miesto. Vincenzo Nibali skončil štvrtý, piaty finišuje Greg Van Avermaet, ktorý dnes svoj náskok na čele celkovej klasifikácie ešte navýši.
 
Cieľ
Stephen Cummings dotiahol svoj famózne pripravený i zrealizovaný útok do úspešného konca a stáva sa víťazom siedmej etapy!
 
1,5
Úvodný týždeň 103. ročníka Tour de France ako z ríše snov pre juhoafrický tím Dimension Data pokračuje! Cummings má etapový triumf na dosah!
 
3
Alaphilippeov a Pozzovivov atak bol len akousi propagačnou záležitosťou. Obaja sú späť v hlavnom poli.
 
4
Vincenzo Nibali doplatil na svoju obrovskú snahu skraja stúpania, keď nastolil skutočne tvrdé tempo. Cummingsa však nedostihol, jeho skupina postupne zvyšovala stratu, až skúsenému Talianovi napokon ušli aj Impey s Danielom Navarrom.
 
5
Julian Alaphilippe, nositeľ bieleho dresu pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, sa zodvihol zo sedla a snaží sa ujsť skupine hlavných favoritov.
 
7
Stephen Cummings má Col d'Aspin úspešne za sebou, získal desať bodov do vrchárskej súťaže, no najmä suverénne mieri za ďalším etapovým triumfom tímu Dimension Data.
 
7,2
Z pelotónu odišli Domenico Pozzovivo a Jarlinson Pantano.
 
8,1
Cummings ide famózne. Kopec, akým je Col d'Aspin, jeho pretekárskym vlastnostiam ideálne vyhovuje a dnes to naplno potvrdzuje. Pred Nibalim, Navarrom a Impeym má už k dobru viac ako minútu!
 
8,8
Zo skupiny favoritov si nastúpila dvojica cyklistov.
 
9,5
Na chvoste hlavnej skupiny sa pohybuje Thibaut Pinot, ktorý sa prekvapujúco trápi a stráca kontakt s ostatnými favoritmi. Veľká francúzska nádej nebude s priebehom dnešnej etape spokojná.
 
11,0
Cummings už má najtvrdšie momenty stúpania za sebou. Na vrchol mu už takisto neostáva veľa. Jeho náskok pomaličky rastie, Nibaliho skupina má manko 50 sekúnd.
 
11,5
V pelotóne vládne pokoj zbraní. Na špici sa aj naďalej pohybujú dresy FDJ.
 
12,6
Stephen Cummings zatiaľ zvláda stúpanie fantastickým spôsobom, Vincenzo Nibali už musel vo svojej skupine prepustiť špicu aj dvojici kolegov, no ich tempo nie je tak tvrdé, preto Cummingsov náskok stúpa.
 
13,4
Ťahania pelotónu sa ujal francúzsky tím FDJ, ktorý má vo svojom strede veľmi kvalitného vrchára Thibauta Pinota. Ten sa už v minulosti dokázal na Tour de France umiestniť na treťom mieste celkovej klasifikácie.
 
14,9
Vincenzo Nibali ide v kopci na maximum, jeho tempu už nestačí Greg Van Avermaet.
 
15,6
Cummings si pred prenasledovateľmi, ktorých neúnavne ťahá vpred Vincenzo Nibali, zatiaľ udržiava konštantný náskok. Ten sa pohybuje okolo hranice dvadsiatich piatich sekúnd.
 
15,9
Mark Cavendish i Peter Sagan si už vystúpili z hlavného poľa, v ktorom možno postupom času očakávať čoraz výraznejšie selekcie.
 
16,7
O chvíľku na záverečný kopec začne stúpať aj pelotón. Jeho manko na Cummingsa momentálne činí štyri a pol minúty.
 
18,1
Za Cummingsom sa nachádza päťčlenná skupina, ktorú vedie Vincenzo Nibali. Ten hneď od začiatku stúpania nasadil poriadne prudké tempo, problém držať sa s ním má už aj Greg Van Avermaet.
 
19,3
Britský cyklista Stephen Cummings už začal stúpanie na Col d'Aspin. Vzhľadom na svoje tempárske kvality má pretekár tímu Dimension Data veľkú šancu dotiahnuť svoj útok až do úspešného konca!
 
24,8
Všetky body na rýchlostnej prémii si na konto pripíšu jazdci z úniku. Mark Cavendish tak s určitosťou zostane v zelenom drese s nezmeneným náskokm aj po dnešnej etape.
 
25,5
Stephen Cummings vedúcemu kvartetu nastúpil, nasledovať sa ho vydal len Navarro. Práve táto dvojica si vďaka tomuto nástupu rozdelila na rýchlostnej prémii najväčší počet bodov.
 
28,7
Aktivita v pôvodnom úniku, ktorý ňou bol poriadne rozdrobený, spôsobila nárast náskoku pred pelotónom na hranicu piatich minút.
 
29,7
Vincenzo Nibali si zozadu doskočil skupinu okolo Van Avermaeta. Osmička cyklistov má veľmi dobré predpoklady čoskoro dostihnúť vedúce kvarteto.
 
32,7
Duchesne, Navarro, Breschel a Cummings sú štvorica, ktorá sa momentálne nachádza na absolútnom čele etapy. Za ňou sa s približne tridsať sekundovou stratou nachádzajú ďalší pretekári, medzi nimi aj žltý Van Avermaet.
 
36,0
Najdôležitejšie bude, ako sa to vykryštalizuje a sformuje pred začiatkom záverečného stúpania prvej kategórie. Ešte pred ním na pretekárov čaká rýchlostná prémia.
 
38,0
Spolupráca vpredu nie je na dobrej úrovni, to je práve nevýhoda takto početného úniku. Pôvodná 29-členná skupina sa trhá na menšie skupinky.
 
41,8
Pre únik sa to nevyvíja príliš ružovo, preto sa niektorí pretekári snažia rozprúdiť tempo nástupmi.
 
43,0
Náskok čelnej skupiny vďaka Movistaru a Sky neustále klesá. Momentálne majú utečenci k dobru už len tri a pol minúty.
 
45,5
Pomyselnú pásku na vrchole Côte de Capvern preťal ako prvý Vincenzo Nibali, ktorý nastúpil tesne pod vrcholom a poľahky získal svoj prvý bod do klasifikácie o bodkovaný dres. Ktovie, Žralok z Messiny to možno v ďalšom priebehu Tour bude skúšať v tejto súťaži.
 
49
Stúpanie na Col d'Aspin, ktoré má byť vrcholom siedmej etapy, meria rovných dvanásť kilometrov, no je skôr tiahle, čo by mohlo vyhovovať kvalitným tempárom. Fabian Cancellara a Tony Martin, ktorí sú takisto súčasťou úniku, sú majstrami časovky, takže aj im môže dnešný dojazd vyhovovať.
 
50
Vedúcich 29 cyklistov už stúpa na prvú horskú prémiu siedmej etapy. Ide o 7,7 km dlhý kopec, no s nízkym priemerným sklonom, takže je zaradený len do štvrtej kategórie.
 
53
Ak by sa napokon víťaz hľadal spomedzi pretekárov v úniku, veľkým favoritom bude Vincenzo Nibali, ktorý po víťaznom Gire prišiel na Tour práve s ambíciou čiastkového úspechu.
 
57,6
Náskok vedúcej partie kontinuálne klesá. Smerom k víťazstvu v etape je to zatiaľ otvorené, šance úniku i pelotónu sú zatiaľ zhruba na rovnakej úrovni.
 
65,6
Zásluhou zvýšenej práce v hlavnom balíku kleslo jeho manko voči čelným pretekárom na hranicu piatich minút.
 
69,5
Zaujímavou postavou v unikajúcej skupine je africký pretekár Tsgabu Grmay. 24-ročný borec jazdí za tím Lampre-Merida a je vôbec prvým Etiópčanom, ktorý sa predstavil na najslávnejších pretekoch sveta.
 
75,6
Na špici pelotónu sa pri vytváraní tempa strieda jeden pretekár Movistaru s cyklistom z britskej stajne Sky. Tieto dva tímy disponujú najsilnejšou vrchárskou zostavou, preto sa očakáva, že dnes, ale i v oboch nasledujúcich pyrenejských etapách to bude v horách najmä o nich.
 
80,3
Rozdiel medzi čelnou skupinou a hlavným poľom sa stabilizoval približne na hranici piatich minút a tridsiatich piatich sekúnd.
 
88
V úniku, ktorý má už viac ako päť a pol minútový náskok, sú títi cyklisti: Vassil Kiryienka (Sky), Gorka Izagirre (Movistar), Vincenzo Nibali a Alexey Lutsenko (Astana), Jan Bakelants a Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Fabian Cancellara a Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (IAMCycling), Matti Breschel, Alex Howes a Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac), Greg Van Avermaet (BMC), Stephen Cummings (Dimension Data), Simon Geschke (Giant-Alpecin), Paul Voss (Bora-Argon 18), Kristijan Durasek a Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Angel Vicioso (Katusha), Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal), Sylvain Chavanel a Antoine Duchesne (Direct Energie), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Dani Navarro, Borut Bozic a Luis Angel Maté (Cofidis), Daryl Impey (Orica-BikeExchange) a Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept).
 
91
Zatiaľ čo sa vedenia pelotónu ujal tím Sky, mal v čelnej skupine problémy Tony Martin, ktorý musel vymeniť svoj bicykel.
 
94
Žiaľ, Peter Sagan sa dnes aj napriek velikánskej snahe do úniku dňa nedostal. Na rýchlostnej prémii tak s veľkou pravdepodobnosťou nebude bodovať a stratu na Marka Cavendisha či Marcela Kittela neokreše.
 
97
V úniku sa nachádzajú skutočne veľká mená. Okrem už spomenutého Grega Van Avermaeta je na čele aj Tony Martin, Vincenzo Nibali či Fabian Cancellara.
 
99
Náskok úniku prekročil hranicu troch minút. Pelotón už dopraje tejto skupine väčší odstup.
 
104
Vedúca skupina má napokon až 29 členov. Pelotón za ňou zaostáva takmer dva a pol minúty, čo už možno považovať za celkom solídny náskok. S veľkou pravdepodobnosťou sa definitívne rysuje únik dňa.
 
105
Cyklisti zvládli za prvú hodinu siedmej etapy takmer 50 kilometrov! Dnešný úvod bol skutočne bleskurýchly.
 
106
Spomenutú deviatku doplnilo ďalších trinásť pretekárov, takže pred pelotónom sa aktuálne pohybuje 22 cyklistov. Súčasťou unikajúcej skupinky je aj držiteľ žltého dresu Greg Van Avermaet!
 
107
Menný zoznam deviatky útočníkov: Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Paul Martens (LottoNL-Jumbo), Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (IAMCycling), Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac), Kristijan Durasek (Lampre-Merida), Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept).
 
110
Po druhý raz to v krátkom časovom slede skúša aj Edvald Boasson Hagen a spolu s ním aj náš Peter Sagan, ktorý sa evidentne nezmieril s tým, že mu prvý pokus o vytvorenie úniku nevyšiel.
 
113
Tak zaujímavý úvod etapy ako dnes sme ešte na tohtoročnej Tour nezažili! Do čela sa teraz prepracovalo ďalších deväť cyklistov, útočí i švajčiarsky matador Fabian Cancellara.
 
116
Trio na čele doplnil aj Nór Edvald Boasson Hagen. Ani tento útok však nebude úspešný. Pelotón je opäť pokope.
 
117,0
Z pôvodnej dvanástky, z ktorej mohol vzniknúť naozaj veľmi silný únik dňa, pokračuje v aktivite trojica Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Ramunas Navardauskas (Cannondale-Drapac), Jérémy Roy (FDJ).
 
121,7
Mark Cavendish a Peter Sagan si uvedomili, že ich snaženie nebude úspešné a čakajú na pelotón.
 
124
Zdá sa, že nádeje skupiny okolo Marka Cavendisha, Petra Sagana či Ruia Costu budú čoskoro pochované. Ich náskok pred pelotónom je totiž už len dvadsať-sekundový.
 
130
Etapa je od samotného začiatku poriadne rýchla, za čo môže vysoké tempo, ktoré v pelotóne nastolili tímy Etixx a Lotto-Soudal. Unikajúcu dvanástku sa im ale zatiaľ nepodarilo pohltiť.
 
134
Mark Cavendish a Peter Sagan už spolu raz boli v úniku na Tour de France. V roku 2013 sa počas trinástej etapy tím Tinkoff odhodlal k zaujímavému ataku, ktorým za pomoci pôsobenia bočného vetru spoločne s niekoľkými pretekármi z iných tímov unikol pelotónu. Víťazom etapy sa stal britský rýchlik, ktorý bol v špurte silnejší ako Sagan.
 
138
Rozdiel medzi dvanástkou, ktorá sa snaží vytvoriť únik, a hlavným poľom sa stále pohybuje tesne nad hodnotou tridsiatich sekúnd. Predovšetkým je to tím Etixx, ktorému záleží na zmazaní tohto manka.
 
140
Po tíme Etixx prevzalo štafetu na špici pelotónu zoskúpenie Lotto-Soudal.
 
142,6
Zloženie vedúcej skupinky: Gorka Izagirre (Movistar), Luis Leon Sanchez (Astana), Peter Sagan (Tinkoff), Jarlinson Pantano (IAM Cycling), Ramunas Navardauskas (Cannondale-Drapac), Mark Cavendish (Dimension Data), Jérémy Roy (FDJ), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Rui Costa (Lampre-Merida), Nicolas Edet, Geoffrey Soupe (Cofidis) a Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept).
 
152
Dvanásť unikajúcich cyklistov si pred pelotónom zatiaľ vypracovalo len niečo viac ako tridsať-sekundový náskok. Na špici balíka tvrdo pracuje tím Etixx-Quick Step, ktorý nechce Marka Cavendisha a Petra Sagana pustiť do úniku dňa.
 
155,5
Máme tu atak v podaní dvanástky cyklistov! Do úniku sa snažia dostať aj Mark Cavendish a Peter Sagan!
 
160
103. ročník prepísal históriu Tour de France. Dnešnú etapu odštartovalo 198 cyklistov a vôbec po prvý raz sa tak stalo, že počas úvodných šiestich etáp nikto z pretekárov neodstúpil.
 
7. etapa Tour de France práve oficiálne odštartovala.
 
Všetkým fanúšikom prajem príjemné cyklistické popoludnie! Pelotón Tour de France dnes absolvuje jednu z najkratších etáp aktuálneho ročníka, ktorá ho už zavedie do Pyrenejí. Siedmy diel 103. ročníka Starej dámy meria 162 kilometrov, štartuje v L'Isle-Jourdain a svoj cieľ má v Lac de Payolle.

Cavendish potvrdil skvelú formu a skompletizoval víťazný hetrik

Hoci bola šiesta etapa označená ako zvlnená, mala priebeh typickej šprintérskej etapy. V úniku dňa sa nachádzali len dvaja cyklisti. Jan Bárta a Jukija Arašhiro to spolu ťahali až po métu 22 kilometrov pred cieľom, kde ich pohltil balík. Technický dojazd s kruhovým objazdom a zákrutou priniesol tesný a dramatický špurt, v ktorom si všetci najrýchlejší muži pelotónu museli poradiť bez pomoci tímových vláčikov. Počas posledného kilometra sa to na špici balíka poriadne prelievalo. Na cieľovej páske mal nakoniec najväčší dôvod na radosť Mark Cavendish. Ten dokázal za sebou nechať Marcela Kittela a na konto si pripísal už tretiu víťaznú etapu na tohtoročnej Tour. Britský rýchlik sa zároveň obliekol do zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže. Peter Sagan sa v špurte nepresadil. Aj keď sa veľmi usilovne snažil nájsť čo najlepšiu pozíciu, nakoniec sa ocitol presne v strede, bol zavretý z oboch strán a k poriadnemu špurtu sa vo finále etapy ani nedostal. V etape obsadil šieste miesto a z vedúcej priečky súťaže o zelený dres klesol na tretie miesto. Žlté tričko bez problémov obhájil Greg Van Avermaet, okrem zeleného dresu nezmenilo svojho majiteľa žiadne z ostatných tričiek. Žiadne zásadné zmeny sa neudiali ani v celkovej klasifikácii. V stredu išlo o tradičnú transportnú etapu.

7. etapa ponúkne pelotónu prvý kontakt s vážnejším stúpaním

Siedmu etapu možno vnímať ako akési premostenie Tour de France od úvodných rovinatejších etáp k náročným horským previerkam v Pyrenejách. Už končí v nich, ale jej profil obsahuje len jedno náročné stúpanie, aj to také, ktoré ešte nepatrí do kategórie tých najnáročnejších. Drvivá väčšina etapy bude skôr jednoduchšia. Prvé kategorizované stúpanie je pripravené na méte 45 km pred cieľom, kde stojí vrchol Côte de Capvern, kopca štvrtej kategórie. Všetko by malo vyvrcholiť až v závere. Tam je pripravené stúpanie na Col d'Aspin. Etapa nefinišuje priamo na jeho vrchole, ale až po krátkom klesaní, ktoré teoreticky tiež môže spôsobiť nejaké rozdiely. Profil etapy dáva vietor do plachiet úniku, o účinkovanie v ňom bude na začiatku etapy rozhodne veľký záujem. Col d'Aspin však bude slušnou previerkou aj pre favoritov na celkové poradie. Stúpanie prvej kategórie bude pripravené odhaliť ich prípadnú nepripravenosť či nepohodu. Jednou z najdôležitejších otázok pred dnešnou etapou je, či sa po nej bude meniť nositeľ žltého dresu.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:15.