koniec udalosti 16. etapa: Carcassonne - Bagnères-de-Luchon
Víťaz: Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)
Komentuje: Michal Bakoš
 
Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť, prajeme pekný zvyšok dňa a tešíme sa na vás aj pri prenose zo zajtrajšej pyrenejskej previerky.
 
Julian Alaphilippe dnes môže byť mimoriadne spokojný. Nielenže zaknihoval druhý etapový triumf na Tour de France 2018, ale ešte aj zvýšil svoj náskok na čele vrchárskej klasifikácie na 49 bodov pred Warrenom Barguilom. Na popredných miestach súťaže o zelený dres dnes nenastali žiadne zmeny. Sagan naďalej vedie o priepastných 282 bodov.
 
Najlepšia pätica šestnástej etapy

1. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 5:13:22 hod.
2. Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) +00:15
3. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +00:15
4. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +00:15
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) +00:18
 
Časový limit dnešnej etapy je veľký, takže by ho mal stihnúť aj Arnaud Démare, ktorý jazdil väčšiu časť etapy sám s výrazným mankom na pelotón. Peter Sagan a jeho skupina nebudú mať so splnením limitu najmenšie problémy.
 
Šestnásta etapa 105. ročníka Tour de France 2018 práve skončila.
 
Cieľ
Členovia najlepšej desiatky celkového poradia finišovali spolu, takže nenastali žiadne zmeny.
 
Cieľ
O druhé miesto bojovala štvorčlenná skupina. Prišiel si poň Gorka Izagirre pred Adam Yatesom, Mollemom a Pozzovivom.
 
Cieľ
Julian Alaphilippe sa stal víťazom šestnástej etapy Tour de France 2018!
 
2 km
V skupine favoritov nastúpil Mikel Landa, avšak tím Sky ho pravdepodobne nikam nepustí.
 
3 km
Yatesa už dostihol aj Gorka Izagirre z tímu Bahrain-Merida. Tri kilometre pred cieľom je o víťazovi dnešnej etapy rozhodnuté. Alaphilippa by už o víťazstvo mohol obrať len pád alebo nejaké technické problémy.
 
5 km
Alaphilippe ide v zjazde výborne, manko by pravdepodobne zmazal, aj keby Adam Yates nespadol. 26-ročný Francúz smeruje za svojim druhým etapovým úspechom na 105. ročníku Starej dámy.
 
6 km
Sky udáva ťažké pravidelné tempo, snaha Fuglsanga a Zakarina mala len platonický charakter. Adam Yates v zjazde skončil na asfalte a hoci sa rýchlo posadil opäť na bicykel, už mu to nestačilo na to, aby udržal vedenie pred Alaphilippom. Muž v bodkovanom drese tak smeruje za etapovým triumfom!
 
7 km
Horská prémia prvej kategórie Col du Portillon

1. Adam Yates (Mitchelton-Scott) 20 bodov
2. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 16 bodov
3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 12 bodov
4. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) 8 bodov
5. Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) 4 body
6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) 2 body
 
9 km
Adam Yates prešiel vrcholom Col du Portillon s náskokom dvadsiatich sekúnd pred Julianom Alaphilippom. Pretekár tímu Quick-Step Floors má rozhodne šancu tento odstup v zjazde zlikvidovať. K ataku Fuglsanga sa pripojil Ilnur Zakarin.
 
10 km
Pred hranicou záverečného kilometra stúpania predviedol akceleráciu Julian Alaphilippe. Francúzsky pretekár si ide jednak po body do klasifikácie vrchárov, ale zároveň chce aj zmenšiť manko na Yatesa tak, aby mal v zjazde šancu ho dostihnúť. Z pelotónu zaútočil deviaty muž celkovej klasifikácie Jakob Fuglsang.
 
11 km
Tempo v hlavnej skupiny udáva, tak ako sme zvyknutí, tím Sky. Zatiaľ nemusel pokrývať žiadne útoky. Yatesov náskok pred prenasledovateľmi stúpol na polminútu. To už vyzerá nádejne.
 
12 km
Adam Yates si vytvoril dvadsaťsekundový náskok pred skupinou Juliana Alaphilippa. Pre britského pretekára by bol prípadný etapový triumf aspoň čiastočnou satisfakciou na nenaplnené ambície v celkovej klasifikácii.
 
13 km
Zo sedla sa zodvihol už aj Julian Alaphilippe, ktorý sa dokázal pripojiť k vedúcej partii, ktorá má momentálne sedem členov. Okrem spomínaných Mollemu, Pozzoviva a Gesinka sú v nej aj Alaphilippe, Yates, Izagirre
a Soler. Atak predviedol britský pretekár Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott!
 
14 km
Na vedúci tandem sa dotiahol Bauke Mollema a Pozzovivo prestriedal Gesinkovi. Na čele etapy tak máme trojicu pretekárov s niekoľkosekundovým náskokom pred ostatnými prenasledovateľmi z úniku.
 
15 km
Pozzovivo však Gesinkovi nestrieda, pretože v skupine má aj tímového kolegu Gorku Izagirreho. Tvorenie tempa tejto dvojice je tak výhradne na holandskom pretekárovi.