koniec udalosti 16. etapa: Carcassonne - Bagnères-de-Luchon
Víťaz: Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)
Komentuje: Michal Bakoš
 
Cieľ
Julian Alaphilippe sa stal víťazom šestnástej etapy Tour de France 2018!
 
6 km
Sky udáva ťažké pravidelné tempo, snaha Fuglsanga a Zakarina mala len platonický charakter. Adam Yates v zjazde skončil na asfalte a hoci sa rýchlo posadil opäť na bicykel, už mu to nestačilo na to, aby udržal vedenie pred Alaphilippom. Muž v bodkovanom drese tak smeruje za etapovým triumfom!
 
9 km
Adam Yates prešiel vrcholom Col du Portillon s náskokom dvadsiatich sekúnd pred Julianom Alaphilippom. Pretekár tímu Quick-Step Floors má rozhodne šancu tento odstup v zjazde zlikvidovať. K ataku Fuglsanga sa pripojil Ilnur Zakarin.
 
13 km
Zo sedla sa zodvihol už aj Julian Alaphilippe, ktorý sa dokázal pripojiť k vedúcej partii, ktorá má momentálne sedem členov. Okrem spomínaných Mollemu, Pozzoviva a Gesinka sú v nej aj Alaphilippe, Yates, Izagirre
a Soler. Atak predviedol britský pretekár Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott!
 
32 km
Atak vo vedúcej partii! Niekoľkometrový náskok získali Marco Soler, Robert Gesink a Rudy Molard, ale ďaleko sa nedostali.
 
47 km
Horskú prémiu prvej kategórie na Col de Menté, ktorý je dnes súčasťou Tour de France dvadsiaty raz, ovládol Julian Alaphilippe. Francúzsky cyklista záverečnej časti kopca predstihol Carusa s Gesinkom a prišiel si po desať bodov.
 
58 km
Čelný muž etapy Philippe Gilbert v zjazde neubrzdil zákrutu, s bicyklom vrazil do múriku na boku cesty a prepadol cezeň do lesnej rokliny. Dúfajme, že skúsený cyklista bude v poriadku.
 
61 km
Druhé miesto vybojoval Julian Alaphilippe pred Warrenom Barguilom. Aktuálny náskok francúzskeho pretekára v klasifikácii vrchárov aktuálne činí 23 bodov.
 
62 km
Víťaz štyroch klasikárskych monumentov Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) zdolal ako prvý kopec Col de Portet d'Aspet s viac ako minútovým náskokom pred prenasledovateľmi. Do súťaže vrchárov zapísal päť bodov, svoje konto tak rozšíril na osem.
 
94 km
Na rýchlostnej prémii sme videli veľmi pekný špurt, ktorý vyhral Christophe Laporte pred Edvaldom Boassonom Hagenom. Tretí skončil Greg Van Avermaet.
 
115 km
Podľa údajov livetrackingu jazdí Arnaud Démare sám v úplne poslednej skupine za hlavným poľom a jeho strata sa neustále zvyšuje. Momentálne má hodnotu šiestich minút. Nuž, ktovie, či sa neschyľuje k odstúpeniu ďalšieho šprintéra.
 
120 km
Nórsky šprintér Alexander Kristoff stráca na pelotón niečo viac ako minútu. Horšie je na tom domáci rýchlik Arnaud Démare, ktorý je pozadu o viac ako štyri minúty.
 
138 km
Stále sa nevytvoril únik dňa. Snaženie Sky prinieslo to, že sa obe skupiny spojili. Tim Declercq z tímu Quick-Step Floors, ktorý odviedol kvantum práce počas úvodného týždňa Tour de France 2018 pre Fernanda Gaviriu, medzitým odstúpil z pretekov.
 
145 km
Zo súboja na horskej prémii štvrtej kategórie medzi prvými dvomi mužmi vrchárskej klasifikácie vyšiel víťazne majiteľ bodkovaného dresu Julian Alapahilippe.
 
175 km
Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert), Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Stefan Küng (BMC) a Franco Pellizotti (Bahrain-Merida) momentálne tvoria vedúcu skupinu. K dispozícii však majú len niekoľkosekundový náskok pred pelotónom.
 
181 km
Ešte pred neutralizáciou absolvovali pretekári prvú horskú prémiu dňa. Na Côte de Fanjeaux získal jeden bod do vrchárskej súťaže druhý muž jej poradia a obhajca bodkovaného dresu z minulého ročníka Warren Barguil.
 
184 km
Problémy spôsobili balíky slamy, ktoré zasahovali do cesty! Išlo o protest farmárov, policajti proti ním museli použiť slzný plyn.