koniec udalosti SP - zmiešaná štafeta, Kontiolahti
Víťaz: Taliansko
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Zmiešanú štafetu vo fínskom Kontiolahti vyhrala reprezentácia Talianska, hoci Lisa Vittozziová musela absolvovať jedno trestné kolo. V záverečnom bežeckom okruhu sa zaskvel Lukas Hofer, ktorý odsunul za seba družstvá Ukrajiny a Nórska. Slovensko skončilo na konečnom 10. mieste, pričom zásluhou sestier Fialkových viedlo po prvom i druhom úseku. Škoda dvoch trestných kôl Šimona Bartka, ktoré našu reprezentáciu stáli lepší výsledok. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
 
Dnešné preteky zmiešaných štafiet sa skončili.
 
CIEĽ
Tesne pod stupňami víťazov končí Rusko a následne sa za ním zoradilo Francúzsko, Švédsko a Nemecko. Slovenská reprezentácia skončila napokon na desiatom mieste, pretože Martin Otčenáš v záverečnom finiši zdolal bieloruského súpera.
 
CIEĽ
Lukas Hofer potvrdil svoje bežecké kvality a doviedol taliansku štafetu k víťazstvu v dnešnej zmiešanej štafete! Trošku prekvapujúco jeho tempu nestačil Tarjei Bø a skončil až tretí. Druhá priečka patrí Ukrajine, ktorá musela použiť len tri náhradné náboje.
 
6,8 km
Dmitro Pidručnij stratil svoj náskok. Po stúpaní z hry o víťazstvo definitívne odpadá Maxim Tsvetkov. Najlepšie vyzerá Lukas Hofer, no do cieľa zostáva ešte dlhých 700 metrov. Tak ako to celé dopadne?
 
6,1 km
Dmitro Pidručnij ide výborne, no pred Lukasom Hoferom má náskok len 3,2 sekundy. Maxim Tsvetkov zrejme čoskoro bežecky stačiť nebude a osobne si myslím, že o víťazstvo si to rozdajú Talian s Nórom.
 
Str. 8
No, bude to ešte veľmi zaujímavé. Dmitro Pidručnij síce odstrieľal najrýchlejšie, no jeho náskok pred trojicou prenasledovateľov je iba necelých šesť sekúnd. Takéto tesné vedenie Ukrajincovi stačiť nebude.
 
4,3 km
Sledujeme také ticho pred búrkou. Maxim Tsvetkov je naďalej prvý, no rozhodovať sa bude na poslednej streľbe. Rus je dobrý strelec, a tak by mohol mať drobnú výhodu napríklad v porovnaní s Lukasom Hoferom.
 
3,6 km
Maxim Tsvetkov je na prvom mieste, ale žiadny náskok si nedokázal vypracovať. Okrem toho si môžeme povedať, že Martin Otčenáš na ležke nechyboval, a tak sa drží na jedenástom mieste.
 
Str. 7
Krásna streľba v podaní vedúceho kvarteta. Nevideli sme ani jeden nepresný výstrel, a tak je jasné, že sa bude rozhodovať na záverečnej stojke. Sebastian Samuelsson musel trikrát dobíjať, a tak sa cez neho dostalo Francúzsko i Nemecko.
 
1,8 km
Prekvapenie nedávnej olympiády Sebastian Samuelsson dokáže mierne sťahovať náskok vedúceho kvarteta, Potreboval by však aj zaváhania svojich súperov na strelnici, aby sa ešte zapojil do boja o víťazstvo.
 
1,1 km
Lukas Hofer je na prvom mieste, no Tarjei Bø sa drží tesne za ním. Zatiaľ tejto dvojici stíha aj rusko-ukrajinská dvojica. Martin Otčenáš medzičasom prebral našu štafetu a je na jedenástom mieste.
 
Cieľ 3
Na záverečnom bežeckom kole mal najviac síl Dominik Windisch a vypracoval trojsekundový náskok pred svojimi konkurentmi. Nórsko má na poslednom úseku Tarjeia Bøa, Rusko Maxima Tsetkova a Ukrajina Dmitra Pidručnijho.
 
6,8 km
Po náročnom stúpaní sa prakticky nič nezmenilo. Vedúca štvorica je pokope a jej náskok sa prakticky nezmenil. Môžeme si povedať, že Šimon Bartko je na desiatom mieste, keďže sa cez neho dostal Kazach Jeremin.
 
6,1 km
Henrik L'Abee-Lund vedie kvarteto reprezentácii na čele dnešných pretekov. Za ním je približne 30-sekundová medzera, ktorú sa bude snažiť zmenšiť Švéd Jesper Nelin, ktorý je pred reprezentáciami Francúzska a Nemecka.
 
Str. 6
Šimon Bartko nezvládol ani druhú streleckú položku. Opäť musí ísť na trestné kolo, a tak sa zaraďuje na deviate miesto. Navyše, hneď za sebou má reprezentácie Kazachstanu a Rakúska s Danielom Mesotitschom.
 
Str. 6
Dmitrij Malyško prvé štyri terče zostrelil, no ten piaty trafil až na štvrtý pokus. Len tak-tak sa vyhol trestnému kolu. Využívajú to jeho súperi, ktorí sa dostávajú cez neho. Momentálnym lídrom je Arťom Prima.
 
4,3 km
Náskok ruského pretekára narastá. Naopak na dvojicu pretekárov za ním už naháňa Dominik Windisch, ktorého strata aktuálne predstavuje 21,6 sekundy. Šimon Bartko je na ôsmej priečke.
 
3,6 km
Dmitrij Malyško si vypracoval náskok dvanástich sekúnd pred skupinou prenasledovateľov. Druhý je Henrik L'Abee-Lund, ktorý stráca prakticky rovnaký čas ako tretí Arťom Prima. Slovensko má manko už 64 sekúnd na čelo dnešných pretekov.
 
Str. 5
Dmitrij Malyško krásne vyčistil všetkých päť terčov a ide na čelo dnešných pretekov. So stratou ôsmich sekúnd ho nasleduje Arťom Prima. Tretí je Henrik L'Abee-Lund. Bohužiaľ, Šimon Bartko musí ísť na jeden trestný okruh a klesne zrejme na ôsmu pozíciu.
 
1,8 km
Šimon Bartko je na tom bežecky stále veľmi dobre. Prakticky nestráca na pretekárov pred ním. Na vedúce kvarteto sa dotiahol už Dominik Windisch, ktorý potvrdzuje, že v štafetách vie podať najlepšie výkony.
 
1,1 km
Šimon Bartko sa drží v kontakte s najlepšími reprezentáciami. Tempa sa ujal Henrik L'Abee-Lund spoločne s Arťomom Primom. Francúzsko po dvoch trestných kolách kleslo na šieste miesto, Nemecko je naďalej na konci TOP 10.
 
Cieľ 2
Tak si to predstavte, Slovensko po polovici zmiešanej štafety vedie. Ivona Fialková napodobnila vydarený výkon svojej sestry Paulíny. V priebehu troch sekúnd sú za nami zoradené Rusko, Ukrajina a Nórsko.
 
5,3 km
Ivona Fialková je naďalej prvá, pričom jej náskok pred Tiril Eckhoffovou činí sedem sekúnd. Každopádne, dokázala nadviazať na včerajší skvelý výkon a udrží Slovensko na popredných pozíciach.
 
5,1 km
Ivona Fialková je na prvom mieste s malým náskokom pred Ruskou a Ukrajinkou Vitou Semerenkovou. Osobne si však myslím, že odovzdávať prvá nebude, pretože zozadu sa už mohutne doťahuje Tiril Eckhoffová.
 
Str. 4
Vedúca dvojica na strelnici zaváhala. Lisa Vittozziová ide na jeden, Anais Bescondová dokonca na dva trestné okruhy. Skvele však odstrieľala Ivona Fialková. Rodáčka z Brezna jednu chybičku rýchlo napravila, a tak je na medzičase druhá za Darjou Virolajnenovou.
 
3,3 km
Anais Bescondová je stále na prvom mieste, no prakticky na jej úrovni je Lisa Vittozziová. Výborne beží Tiril Eckhoffová, ktorá sa prepracovala na tretie miesto a momentálne stráca na čele približne jedenásť sekúnd.
 
3,1 km
Momentálne máme vpredu francúzsko-talianske duo. Tiril Eckhoffová predbehla Ivonu Fialkovú, no tá sa bežecky lepšie pripravenej Nórky snaží udržať. Slovensko je na priebežnom piatom mieste.
 
Str. 3
Ivona Fialková začala strieľať trošku neskôr, raz dobíjala, a tak nabrala stratu 10,7 sekundy. Na prvej pozícii zostáva Anais Bescondová, no a taliansku štafetu posúva na druhé miesto výborná strelkyňa Lisa Vittozziová. Za Slovenkou už je Tiril Eckhoffová.
 
1,3 km
Po stúpaní sa nám vedúca skupina trošku zredukovala. Nadzeja Pisaravová začína strácať kontakt napríklad aj s Ivonou Fialkovou, ktorá potvrdzuje veľmi dobrú formu, ktorá ju v tomto týždni zastihla.
 
1,1 km
Na čele pretekov je Francúzsko, ktoré má na druhom úseku Anais Bescondovú. Ivona Fialková sa drží v tesnom závese spoločne s reprezentáciami Ruska a Bieloruska. Potom nasleduje osemsekundová medzera.
 
Cieľ 1
Výborne! Paulína Fialková ukázala svoje kvality a svojej sestre Ivone odovzdáva slovenskú štafetu na prvom mieste. Hneď za nami prešla cieľom Marie Dorinová Habertová. Z najväčších favoritov výraznejšie stráca Nemecko – 57 sekúnd.
 
5,3 km
Slovenská reprezentantka je už na treťom mieste. Pozíciu líderky prevzala Uliana Kajševová z Ruska. Trošku stráca Dorothea Wiererová, ktorá drží Taliansko iba na deviatom mieste.
 
5,1 km
Paulína Fialková sa drží na čele pretekov. Momentálne je piata a stráca iba 2,3 sekundy, na Alinu Rajkovovú z Kazachstanu. Tú by však slovenská pretekárka rozhodne mohla ešte predbehnúť.
 
Str. 2
Eva Puskarčíková pokazila preteky pre český tím, keďže musela ísť na tri trestné kolá a nabrala stratu takmer dvoch minút. Takisto na strelnici nebola príliš úspešná Franziska Hildebrandová, ktorá si musela pridať 150 metrov naviac.
 
Str. 2
Na druhej streľbe sa trošku viac chybovalo. To však neplatí v prípade Anastasie Merkušinovej, ktorá bola bezchybná a ide na prvé miesto s náskokom piatich sekúnd. Paulína Fialková dobíjala len raz a je šiesta.
 
3,3 km
Marie Dorinová Habertová veľmi dobre zvládla aj spomínané stúpanie, no trošku stratila zo svojho náskoku. K nej sa pomaly doťahuje Franziska Hildebrandová, ktorá má za sebou výborné rýchlostné preteky.
 
3,1 km
Marie Dorinová Habertová sa snaží odskočiť svojim súperkám a vytvára si drobný náskok. Drží sa jej len Američanka Clare Eganová. Slovenka Paulína Fialková mierne stiahla svoju stratu a je na 15. pozícii.
 
Str. 1
Najlepšie strieľala prekvapujúco Alina Rajkovová z Kazachstanu a ide s maličkým náskokom na čelo pretekov. Na streľbe sa pomerne dlho zdržala Paulína Fialková, ktorá dvakrát dobíjala a ide na 18. miesto. Ešte o jeden náhradný náboj viac musela využiť Dorothea Wiererová.
 
1,3 km
Ďalší medzičas je umiestnený už po 200 metroch, teda po krátkom stúpaní. Vedúcu pozíciu prebrala Bieloruska Nadežda Skardinová a musíme povedať, že sa predsa len už troška štartové pole natiahlo.
 
1,1 km
Štartové pole momentálne vedie Dorothea Wiererová z Talianska. Všetky pretekárky sú ale zoradené v necelých deviatich sekundách. Paulína Fialková je siedma s mankom dvoch sekúnd.
 
ŠTART
Zmiešaná štafeta na 2x6 km + 2x7,5 km sa vo fínskom Kontiolahti práve začala. Slovenskú štafetu rozbieha podobne ako na olympijských pretekoch v Pjongčangu Paulína Fialková.
 
Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu zo Svetového pohára v biatlone. Po rýchlostných pretekoch mužov i žien sú dnes vo fínskom Kontiolahti na pláne tímové preteky. My sa spoločne pozrieme na zmiešanú štafetu 2x6 km + 2x7,5 km.

V ÖSTERSUNDE S PARÁDNYM VÝSLEDKOM

V tejto sezóne sa zmiešaná štafeta 2x6 km + 2x7.5 km išla len raz. Vo švédskom Östersunde triumfovalo Nórsko, hoci muselo využiť až trinásť náhradných nábojov. Veľmi dobre malo nakročené k víťazstvu Taliansko, ale na záverečnom úseku sa trestnému kolu nevyhol Lukas Hofer. Krajina z Apeninského polostrova zaostala za prvým miestom o 5,3 sekundy, ale na druhej strane zdolala Nemecko a na nepopulárne štvrté miesto odsunula Slovensko. Náš výber dnes nemá veľké šance na zopakovanie tohto výsledku. Chýbať bude Anastasia Kuzminová a kompletne sa zmenia aj mužské úseky. Po sestrách Fialkových dostane šancu Šimon Bartko a finišmanom bude Martin Otčenáš. Zostavu výrazne pozmenili aj Nóri, keď z víťazného družstva zostala iba Tirill Eckhoffová.

NA OLYMPIÁDE TRIUMFOVALO FRANCÚZSKO

Podľa stávkových kancelárii je najväčším favoritom Nemecko, ktoré je v tejto disciplíne úradujúcim majstrom sveta. Dnes však pôjde s úplne inou zostavou, aká sa predstavila pred trinástimi mesiacmi v Hochfilzene. Rozbiehať preteky bude Franziska Hildebrandová, ktorej včera ušlo prvé miesto v šprinte o 0,5 sekundy. Francúzi nastúpia bez Martina Fourcada, no napriek tomu s krajinou galského kohúta treba rátať. Jedinou z popredných reprezentácii, ktoré nezmenili svoju zostavu je spomínané Taliansko a osobne ho pasujem vôbec do role najväčšieho favorita. Celkovo sa na štart postaví 23 mužstiev. Naposledy sa zmiešaná štafeta išla v biatlonovom centre Alphensia. Pod piatimi kruhmi v Pjongčangu sa radovali Francúzi, keď len Anais Bescondová musela využiť náhradné náboje.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 16:45.