koniec udalosti SP - zmiešaná štafeta, Kontiolahti
Víťaz: Taliansko
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Zmiešanú štafetu vo fínskom Kontiolahti vyhrala reprezentácia Talianska, hoci Lisa Vittozziová musela absolvovať jedno trestné kolo. V záverečnom bežeckom okruhu sa zaskvel Lukas Hofer, ktorý odsunul za seba družstvá Ukrajiny a Nórska. Slovensko skončilo na konečnom 10. mieste, pričom zásluhou sestier Fialkových viedlo po prvom i druhom úseku. Škoda dvoch trestných kôl Šimona Bartka, ktoré našu reprezentáciu stáli lepší výsledok. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
 
Dnešné preteky zmiešaných štafiet sa skončili.
 
CIEĽ
Tesne pod stupňami víťazov končí Rusko a následne sa za ním zoradilo Francúzsko, Švédsko a Nemecko. Slovenská reprezentácia skončila napokon na desiatom mieste, pretože Martin Otčenáš v záverečnom finiši zdolal bieloruského súpera.
 
CIEĽ
Lukas Hofer potvrdil svoje bežecké kvality a doviedol taliansku štafetu k víťazstvu v dnešnej zmiešanej štafete! Trošku prekvapujúco jeho tempu nestačil Tarjei Bø a skončil až tretí. Druhá priečka patrí Ukrajine, ktorá musela použiť len tri náhradné náboje.
 
6,8 km
Dmitro Pidručnij stratil svoj náskok. Po stúpaní z hry o víťazstvo definitívne odpadá Maxim Tsvetkov. Najlepšie vyzerá Lukas Hofer, no do cieľa zostáva ešte dlhých 700 metrov. Tak ako to celé dopadne?
 
6,1 km
Dmitro Pidručnij ide výborne, no pred Lukasom Hoferom má náskok len 3,2 sekundy. Maxim Tsvetkov zrejme čoskoro bežecky stačiť nebude a osobne si myslím, že o víťazstvo si to rozdajú Talian s Nórom.
 
Str. 8
No, bude to ešte veľmi zaujímavé. Dmitro Pidručnij síce odstrieľal najrýchlejšie, no jeho náskok pred trojicou prenasledovateľov je iba necelých šesť sekúnd. Takéto tesné vedenie Ukrajincovi stačiť nebude.
 
4,3 km
Sledujeme také ticho pred búrkou. Maxim Tsvetkov je naďalej prvý, no rozhodovať sa bude na poslednej streľbe. Rus je dobrý strelec, a tak by mohol mať drobnú výhodu napríklad v porovnaní s Lukasom Hoferom.
 
3,6 km
Maxim Tsvetkov je na prvom mieste, ale žiadny náskok si nedokázal vypracovať. Okrem toho si môžeme povedať, že Martin Otčenáš na ležke nechyboval, a tak sa drží na jedenástom mieste.
 
Str. 7
Krásna streľba v podaní vedúceho kvarteta. Nevideli sme ani jeden nepresný výstrel, a tak je jasné, že sa bude rozhodovať na záverečnej stojke. Sebastian Samuelsson musel trikrát dobíjať, a tak sa cez neho dostalo Francúzsko i Nemecko.
 
1,8 km
Prekvapenie nedávnej olympiády Sebastian Samuelsson dokáže mierne sťahovať náskok vedúceho kvarteta, Potreboval by však aj zaváhania svojich súperov na strelnici, aby sa ešte zapojil do boja o víťazstvo.
 
1,1 km
Lukas Hofer je na prvom mieste, no Tarjei Bø sa drží tesne za ním. Zatiaľ tejto dvojici stíha aj rusko-ukrajinská dvojica. Martin Otčenáš medzičasom prebral našu štafetu a je na jedenástom mieste.
 
Cieľ 3
Na záverečnom bežeckom kole mal najviac síl Dominik Windisch a vypracoval trojsekundový náskok pred svojimi konkurentmi. Nórsko má na poslednom úseku Tarjeia Bøa, Rusko Maxima Tsetkova a Ukrajina Dmitra Pidručnijho.
 
6,8 km
Po náročnom stúpaní sa prakticky nič nezmenilo. Vedúca štvorica je pokope a jej náskok sa prakticky nezmenil. Môžeme si povedať, že Šimon Bartko je na desiatom mieste, keďže sa cez neho dostal Kazach Jeremin.
 
6,1 km
Henrik L'Abee-Lund vedie kvarteto reprezentácii na čele dnešných pretekov. Za ním je približne 30-sekundová medzera, ktorú sa bude snažiť zmenšiť Švéd Jesper Nelin, ktorý je pred reprezentáciami Francúzska a Nemecka.
 
Str. 6
Šimon Bartko nezvládol ani druhú streleckú položku. Opäť musí ísť na trestné kolo, a tak sa zaraďuje na deviate miesto. Navyše, hneď za sebou má reprezentácie Kazachstanu a Rakúska s Danielom Mesotitschom.
 
Str. 6
Dmitrij Malyško prvé štyri terče zostrelil, no ten piaty trafil až na štvrtý pokus. Len tak-tak sa vyhol trestnému kolu. Využívajú to jeho súperi, ktorí sa dostávajú cez neho. Momentálnym lídrom je Arťom Prima.
 
4,3 km
Náskok ruského pretekára narastá. Naopak na dvojicu pretekárov za ním už naháňa Dominik Windisch, ktorého strata aktuálne predstavuje 21,6 sekundy. Šimon Bartko je na ôsmej priečke.
 
3,6 km
Dmitrij Malyško si vypracoval náskok dvanástich sekúnd pred skupinou prenasledovateľov. Druhý je Henrik L'Abee-Lund, ktorý stráca prakticky rovnaký čas ako tretí Arťom Prima. Slovensko má manko už 64 sekúnd na čelo dnešných pretekov.
 
Str. 5
Dmitrij Malyško krásne vyčistil všetkých päť terčov a ide na čelo dnešných pretekov. So stratou ôsmich sekúnd ho nasleduje Arťom Prima. Tretí je Henrik L'Abee-Lund. Bohužiaľ, Šimon Bartko musí ísť na jeden trestný okruh a klesne zrejme na ôsmu pozíciu.