koniec Manchester City – Manchester United
1:2
(0:2)
Komentuje: Michal Sadlek
 
To je odo mňa z manchesterského derby všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
 
Držanie lopty: 72 % : 28 %.
Strely na branku: 5:7.
Strely mimo: 6:2.
Rohy: 16:3.
Ofsajdy: 1:0.
Fauly: 10:10.
 
Sir Alex Ferguson na tribúne so širokým úsmevom tlieska hráčom Manchesteru United, ktorí dokázali udržať vedenie z prvého polčasu a na pôde mestského rivala víťazia. V druhom polčase boli domáci jasne lepším tímom a mali drvivú prevahu, zo všetkých svojich gólových príležitostí ale dokázali premeniť jedinú zásluhou Otamendiho a to bolo dnes jednoducho málo. Hostí držal svojimi zákrokmi brankár David de Gea a často i so šťastím dokázali ubrániť útoky City. O ich víťazstve tak fakticky rozhodla prvá polhodina zápasu, v ktorej svojimi rýchlymi protiútokmi úplne šokovali domácich a v ktorej odskočili do dvojgólového náskoku.

Manchester City tak zostane na treťom mieste tabuľky a zajtra sa mu ešte prípadnou výhrou na ihrisku Aston Villy môže vzdialiť i druhý Leicester. Z výhry United ale majú radosť i fanúšikovia Liverpoolu, ktorý bude mať po tomto kole pred obhajcom titulu náskok už 14 bodov. Manchester United sa piatym ligovým zápasom bez prehry za sebou posunul na piate miesto o 5 bodov za štvrtú Chelsea.
 
90+5
Koniec zápasu.
 
90+5
Domáci získali ešte rohový kop, ktorý bleskovo rozohral De Bruyne na krátko. Sám potom centroval na zadnú tyč, kde Walkerovu strelu zablokoval na zemi Pereira. Hostia potom loptu odkopli spred svojej brány.
 
90+4
Žltú kartu za podrazenie Younga po strate lopty dostáva Kyle Walker (Manchester City). Tento zákrok už jednoznačne vyplynul z frustrácie domácich.
 
90+3
Angeliñov center odhlavičkoval Young, ktorý chcel loptu potom nakopnúť na Rashforda. Nepresným pasom však poslal hrací predmet priamo do autu.
 
90+2
Za odkopom švédskeho obrancu United si potom nabehol na útočnú polovicu Pereira, ktorého strelu zrazil Otamendi na rohový kop. Ten rozohrávali Fred a Pereira na krátko pri rohovej zástavke a tým, že pri nej držali loptu, získali pre hostí asi minútu.
 
90+1
Odkop de Geu od brány sa dostal len k domácim hráčom, ktorí sa okamžite vrátili k šestnástke United. Walkerov center letiaci po zemi odkopol zo svojej šestnástky Lindelöf.
 
90
Bude sa hrať ešte päť minút.
 
90
Záver zápasu sa, podobne ako väčšina druhého polčasu, odohráva na polovici United. Domáci sa stále tlačia dopredu za vyrovnávajúcim gólom.
 
89
Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Jesse Lingard, prichádza Axel Tuanzebe.
 
88
Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Luke Shaw, prichádza Ashley Young.
 
87
Mahrez sa uvoľnil na pravej strane pokutového územia a cez dvojicu Shaw – Maguire vystrelil k vzdialenejšej tyči. Výborným zákrokom jeho zakončenie vyrazil brankár de Gea.
 
86
Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Rodri, prichádza Ilkay Gündoğan.
 
85
Manchester City dal gól!
Domáci napokon využívajú svoj tlak a vracajú sa do zápasu! Na center Mahreza z rohového kopu si nabehol NICOLÁS OTAMENDI a cez Wan-Bissaku sa dostal k hlavičke. Na jeho prudké zakončenie už brankár de Gea nedokázal zareagovať.
 
84
Sterling pätičkou posúval loptu pred šestnástkou United na De Bruyneho, túto prihrávku však vystihol Wan-Bissaka, ktorý loptu odkopol až k brankárovi Edersonovi. Od neho začína ďalší útok City.
 
82
Pereira centrom medzi stopérov City ideálne nacentroval na nabiehajúceho Lingarda, ktorý loptu tečoval pred Fernandinhom. Jeho dotyk ale nebol veľmi silný, takže loptu chytil pripravený gólman Ederson.
 
81
Mahrez sa prekľučkoval po pravej strane do šestnástky United a už takmer z bránkovej čiary posielal oblúčik na zadnú tyč. Lopta letela mimo všetkých hráčov hosťujúceho tímu, súčasne však i tesne za Sterlinga na zadnej tyči.
 
80
Jesus ostrým sklzom zasiahol pri napádaní rozohrávajúceho McTominaya do nohy. Hostia sa dožadujú žltej karty pre domáceho útočníka, hlavný rozhodca však z vrecka žiadnu nevytiahol.
 
79
Žltú kartu za podkopnutie Shawa dostáva Kevin De Bruyne (Manchester City).
 
79
Walker najprv sotil úderom do chrbta na trávnik Freda a De Bruyne potom podrazil na ľavej strane vlastnej polovice Shawa. Obaja faulovaní hráči United zostávajú ležať na trávniku.
 
78
Sterling obral o loptu McTominaya, ktorý váhal s odkopom lopty. Kolmicou potom vysunul do šestnástky Rodriho, ten však túto prihrávku nedokázal spracovať a lopta skončila až za bránkovou čiarou.
 
77
City v krátkom časovom slede zahrávalo tri rohy, všetky však dopadlo úplne tak isto. Center z rohu odhlavičkoval brániaci hráč United buď na ďalší roh alebo v poslednom prípade do autu.
 
75
Sterlingova prihrávka do ľavej strany sa dostal k voľnému Angeliñovi, ktorého tvrdú ranu zrazil obetavo na ďalší rohový kop City Wan-Bissaka.
 
74
Žltú kartu za podrazenie Sterlinga dostáva Andreas Pereira (Manchester United). Pereira ešte nie je na trávniku ani len celú minútu...
 
74
Striedajúci Pereira hneď v prvom súboji obral domácich o loptu a založil útok United. Lingard mu potom pred šestnástkou loptu vrátil, Pereira však trafil len Fernandinha.
 
74
Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Anthony Martial, prichádza Andreas Pereira.
 
73
Center od rohovej zástavky zasiahol v páde v bránkovisku United Otamendi, hlavičkou ale loptu nedokázal usmerniť na bránu hostí.
 
72
Mahrez sa uvoľnil na pravom krídle a Shaw zrazil jeho center rukou pri tele na rohový kop. I teraz sa domáci snažia získať penaltu, ani teraz ju ale nedostali.
 
71
De Bruyne podobným spôsobom prihral pre zmenu Jesusovi, tomu ale loptu odkopol na rohový kop Lindelöf. City ho rozohralo na krátko a pokračuje v dobývaní pokutového územia United.
 
70
De Bruyne prienikovou prihrávkou za obranu United hľadal Sterlinga, ktorý spadol v súboji s Maguireom. Domáci krídelník však spadol až príliš ochotne a hlavný rozhodca ukazuje na odkop od Geovej brány.
 
69
Domáci hráči šli sami prosiť divákov, aby nezdržiavali hru a po zhruba dvoch minútach napokon mohol Fred rozohrať rohový kop. Jeho center do bránkoviska odhlavičkoval mimo vlastnej šestnástky Otamendi.
 
68
Hostia získali svoj prvý rohový kop, ten ale nemôžu rozohrať. K rohovej zástavke hádžu domáci fanúšikovia rôzne predmety a jeden z nich zasiahol zozadu do chrbta Freda.
 
67
James obral o loptu Angeliña, ktorý zastavil loptu v sklze priamo pred ním, a vysunul prihrávkou do ľavej strany Lingarda. Ten si hrací predmet potiahol do ostrého uhla a jeho strelu musel vyraziť brankár Ederson.
 
66
Sterlingov center zrazil Wan-Bissaka na zadnú tyč, kde v súboji dvoch hráčov v sklze usmernil striedajúci Mahrez loptu pred obrancom United Shawom tesne mimo brány hostí.
 
65
Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Bernardo Silva, prichádza Riyad Mahrez.
 
64
Domáci brankár potom hru otočil na opačnú stranu a založil útok, ktorý zakončil strelou z hranice pokutového územia Rodri. Španielov pokus pod brvno musel vyraziť nad svoju bránu David de Gea.
 
63
Tá však rozohrala zle a bleskurýchlo dopredu vyštartoval James. Jeho prihrávku zrazil k brankárovi Otamendi a vybiehajúci Ederson sa ku guľatému nezmyslu napokon dostal i pred dobiehajúcim Martialom.
 
62
Center De Bruyneho z rohového kopu hostia odvrátili na polovicu domácich, kde si loptu prihráva obranná štvorica City.
 
60
Lindelöf trafil pri odkope Sterlinga, ktorý sa rozbehol z pravej strany pomedzi obrancov United. Vystreliť ale nedokázal a Wan-Bissaka mu sklzom odkopol loptu na rohový kop. Na ne v tejto chvíli vedú domáci 8:0.
 
59
Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza John Stones, prichádza Nicolás Otamendi.
 
58
Stones zostal sedieť na trávniku vo vlastnej šestnástke a hneď sú pri ňom lekári Manchesteru City. Pred lavičkou domáceho tímu sa objavili i nosidlá, Stones ale odchádza za autovú čiaru po vlastných.
 
57
Fredov center i tentoraz obrana City odvrátila do bezpečia. Strelu Lingarda spoza šestnástky potom zablokoval do autu Stones.
 
56
Domáci rozohrali rohový kop katastrofálne a James vystihol prihrávku od rohovej zástavky. Walesan hneď vyrazil dopredu s Lingardom, ktorého pred šestnástkou podrazil Walker. Priamy kop pre Manchester United z ľavej strany útočnej polovice.
 
55
Wan-Bissaka zastavil Sterlingov prienik čistým sklzom, potom ale Fredov odkop zachytil Rodri a ten prihrávkou na pravú stranu šestnástky pripravil pozíciu pre De Bruyneho. Belgičanovu tvrdú strelu obetavo zrazil v sklze nad svoju bránu Lindelöf.
 
54
Žltú kartu za zdržiavanie hry pri odkope od svojej brány dostáva brankár David de Gea (Manchester United). Hlavný rozhodca už teraz dáva jasne najavo, že naťahovanie času nebude tolerovať.
 
54
Hneď po zisku lopty prišiel nákop z polovice United na rozbehnutého Rashforda, ktorého však čisto pred vlastnou šestnástkou obral o loptu Walker. Rashford potom Walkera fauloval.
 
53
Domáci sa potom postupnou kombináciou znovu vrátili na polovicu United, kde sa snažia prekombinovať sa k šestnástke hostí. Obrana Manchesteru United ale až na výnimky hrá dnes skutočne výborne a nepúšťa domácich k ničomu.
 
52
Fredov center z priameho kopu bez problémov vyriešila domáca obrana a hráči Manchesteru City napokon loptu získali na svoje kopačky.
 
51
James udržal loptu v súboji s protihráčom a prihrávkou na pravú stranu ju posunul k McTominayovi. Toho pri pokuse o prienik k šestnástke zrazil faulom na trávnik Angeliño, nasledovať tak bude priamy kop United z pravej strany.
 
50
David Silva si na ľavom krídle narazil loptu s Angeliñom a potom prenikol do šestnástky. Jeho oblúčik na zadnú tyč však nebol presný a zakrútil sa až za bránkovú čiaru.
 
49
Sterling sa znovu pokúsil utiecť Wan-Bissakovi po ľavej strane, obranca United mu však sklzom loptu vypichol. Sterling ju potom musel z autového vhadzovania vrátiť spoluhráčom dozadu.
 
48
Wan-Bissaka odhlavičkoval center De Bruyneho z rohového kopu na prednú tyč a Angeliño následne vystrelil spoza šestnástky vysoko nad bránu de Geu.
 
47
City sa hneď po výkope usadilo na útočnej polovici a prakticky pokračuje tam, kde v prvom polčase skončilo. Opäť tak sledujeme obliehanie pokutového územia United.
 
46
Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
 
46
Začal sa druhý polčas.
 
Druhý polčas sa začne približne o 19:34.
 
Manchester United šokoval svojou hrou domácich a v prvej polovici druhého polčasu ich poriadne zaskočil. Domáci sa nedokázali dostať v útoku k ničomu, naopak hostia mali jednu šancu za druhou a napokon si zásluhou premenenej penalty Rashforda a gólu Martiala vypracovali dvojgólový náskok. Ten ale skutočne mohol byť výrazne vyšší, veď Rashford trafil v jednej zo svojich gólových príležitostí i brvno brány City. Domáci dokázali dostať hostí pod tlak až od zhruba 30. minúty a i oni si vypracovali gólové príležitosti, v dnešnom zápase im však zatiaľ nejde koncovka a de Gea v bráne „červených diablov“ nemusel predviesť žiadny výnimočný zákrok. Uvidíme, čo vymyslí do druhého polčasu Pep Guardiola a jeho tím.

Štatistiky po 1. polčase:

Držanie lopty: 67 % : 33 %
Strely na bránu: 2:5
Strely mimo: 3:2
Rohy: 4:0
Ofsajdy: 1:0
Fauly: 2:5
 
45+3
Prvý polčas sa skončil.
 
45+3
Ruka Freda bola podľa názoru videoasistenta pri tele. Domáci tak získali len priamy kop, ktorý však obrana hostí vyriešila.
 
45+2
Walker si narazil na hranici šestnástky loptu s De Bruynem, prenikol do šestnástky a jeho prihrávku pred bránu zablokoval rukou v sklze Fred. Znovu tak vstupuje do akcie VAR.
 
45+1
Sterling z ľavej strany nacentroval na Bernarda Silvu, ktorý však nedokázal cez obrancu Lindelöfa namieriť hlavou na bránu. Loptu vráti do hry odkopom od svojej brány brankár United de Gea.
 
45
Bude sa hrať ešte dve minúty.
 
44
Domáci pokračujú v obliehaní šestnástky United. De Bruyne dostal výbornú kolmicu na pravú stranu pokutového územia a už takmer z bránkovej čiary centroval na zadnú tyč. Tam loptu nedokázal zasiahnuť v ostrom uhle dobiehajúci David Silva.
 
43
David Silva vystrelil k ľavej tyči, jeho strele ale chýbala potrebná razancia a gólman de Gea si s jeho zakončením bez väčších komplikácií poradil.
 
42
Lingard podrazil pred vlastnou šestnástkou de Bruyneho, domáci tak získavajú ďalší priamy kop z dobrej streleckej pozície.
 
41
Domáci postupne zvyšujú svoj tlak. De Bruyne sa prekľučkoval cez Freda, jeho center z pravej strany však odhlavičkoval Maguire.
 
40
De Bruyne napokon i vystrelil, pravačkou však namieril tesne nad de Geovu bránu. Gólman United ale De Bruyneho strelu viacmenej kontroloval.
 
39
Sterling si spracoval vysoký pas na pravé krídlo a tesne pri ľavom rohu pokutového územia ho podrazil Wan-Bissaka. Priamy kop Manchesteru City z pozície, z ktorej sa dá i nebezpečne vystreliť.
 
38
Prvá veľká gólová príležitosť domácich! De Bruyne výborným centrom z pravej strany ideálne našiel voľného Jesusa, ktorý hlavičkou v páde usmernil loptu tesne mimo de Geovej brány.
 
37
Maguire čistým zákrokom vypichol pred vlastnou šestnástkou loptu Davidovi Silvovi. Loptu však pred dobiehajúcim Jesusom nemal čas rozohrať, a tak ju len odkopol na polovicu City.
 
36
Wan-Bissaka peknou prihrávkou na pravú stranu otvoril Jamesovi priestor na center, ktorý Walesan využil. Z prvej poslal nebezpečný prízemný pas pred bránu, ktorý však nedokázal pred odkrytou bránou City zasiahnuť Martial.
 
35
Španielsky gólman United potom chytil i prízemný center Walkera z pravej strany. Hostia sa potom rýchlou rozohrávkou dostali na útočnú polovicu, kde rozvíjajú svoju postupnú kombináciu.
 
34
Hostia však rozohrali zle a bez váhania vystrelil spoza šestnástky United na bránu David Silva. Jeho pokus ale letel priamo do stredu brány na pripraveného de Geu.
 
33
Fred nechtiac veľmi nebezpečne zrazil prihrávku De Bruyneho priamo pred voľného Jesusa. Dobre ale zareagoval brankár United de Gea, ktorý sa dostal k lopte ako prvý.
 
32
Bernardo Silva nacentroval z pravej strany priamo do Freda. Ten potom hrací predmet odkopol až na polovicu domáceho tímu, odkiaľ musia založiť nový útok City stopéri Stones a Fernandinho.
 
31
Domáci vysokým presingom obrali Lindelöfa o loptu, do rýchleho protiútoku sa však znovu nedostali. Obrana hostí sa totiž veľmi rýchlo sformovala a City tak musí útočiť „do plných“.
 
30
Strely: 7:7
Strely na bránu: 0:5
 
29
Manchester United dal gól!
Hostia zaslúžene navyšujú svoj náskok a i Sir Alex Ferguson na tribúne sa usmieva pri pohľade na ich hru! James pred šestnástkou prihral loptu na pravú stranu pokutového územia ANTHONYMU MARTIALOVI, ktorý si ju spracoval a pomedzi dvoch obrancov City vystrelil po zemi k bližšej tyči. Jeho pokus sa potom od ľavej tyče Edersonovej brány odrazil do siete.
 
28
Domáci kombinujú na polovici United, z tribún sa však i tak začína ozývať slabý piskot. Útok City napokon skončil po centri Davida Silvu priamo do rukavíc brankára de Geu.
 
27
Lingard sa uvoľnil na pravej strane a prihrávkou na hranicu šestnástky prihral voľnému Rashfordovi. Ten si loptu spracoval a nikým neobsadený zakrútil loptu pravačkou do brvna Edersonovej brány.
 
26
Domáci sú zjavne zaskočení priebehom zápasu. Hostia sú zatiaľ jednoznačne aktívnejší, rýchlejší a nebezpečnejší.
 
25
Už to mohlo byť 2:0 pre United! Skvelý rýchly protiútok hostí po rohovom kope City skončil krížnou prihrávkou Martiala z pravej strany na ľavú a Rashford, ktorý sa dostal za obranu domáceho tímu, zakončil z prvej mimo Edersonovej brány.
 
23
Manchester United dal gól!
Hostia premenenou penaltou otvárajú skóre! MARCUS RASHFORD poslal brankára do ľavej strany a penaltu potom premenil strelou po zemi k pravej tyči.
 
22
Žltú kartu za penaltový faul na Rashforda dostáva Bernardo Silva (Manchester City).
 
21
Hlavný rozhodca Anthony Taylor nariadil za faul Bernarda Silvu na Rashforda pokutový kop v prospech Manchesteru United!
 
21
Rashford sa dral do prieniku medzi trojicu obrancov City a vo vlastnej šestnástky ho zboku bez zásahu lopty zrazil úderom do hrude k zemi Bernardo Silva. Situáciu posudzuje VAR.
 
20
Jesusov pokus z ľavej strany pokutového územia zablokoval Maguire a v následnom súboji o loptu fauloval McTominaya zozadu David Silva.
 
19
Strely: 4:3
Strely na bránu: 0:3
 
18
De Bruyne nacentroval z rohového kopu na zadnú tyč, odkiaľ loptu odhlavičkoval do autu Lindelöf. Domáci sa po autovom vhadzovaní následne sami vytlačili nepresnými prihrávkami na vlastnú polovicu.
 
17
James si spracoval krížnu prihrávku Rashforda na pravé krídlo a prihrávkou na hranicu šestnástky pripravil streleckú pozíciu Martialovi. Francúz namieril k bližšej tyči, i tentokrát však dobre zasiahol domáci gólman Ederson.
 
16
Držanie lopty: 66 % : 34 %
 
15
I hostia sa dokázali usadiť postupným útokom na polovici súpera a teraz sú to oni, kto sa snaží nájsť okno v obrannom postavení protivníka.
 
14
Center z pravej strany zastavil Lindelöf v sklze vo vlastnom bránkovisku rukou, hlavný rozhodca však napriek protestom necháva hru plynúť ďalej.
 
13
De Geov odkop od brány nedokázali hostia spracovať, domáci hráči sa tak rýchlo vrátili pred šestnástku United.
 
12
Sterling chcel kolmou prihrávkou vysunúť do nábehu na ľavé krídlo Angeliña, ten ale jeho prudký pas nedokázal spracovať na hracej ploche.
 
11
Domáci sa prvýkrát v zápase usadili k dlhšej kombinácii v blízkosti súperovho pokutového územia, obrana hostí ale zatiaľ nedáva hráčom Manchesteru City priestor na prienik do nebezpečných priestorov.
 
9
Obrana United sa rýchlo sformovala pred vlastnou šestnástkou a donútila prejsť domácich k postupnej kombinácii. Tá sa skončila nepresným centrom Sterlinga.
 
8
Lingard prenikol po kolmej prihrávke Rashforda do pokutového územia a Ederson musel jeho strelu z ľavej strany vykopnúť ľavou nohou. Domáci potom získali odrazenú loptu a okamžite otočili hru na opačnú stranu.
 
7
Zápas začal v extrémne vysokom tempe a útoky oboch tímov sa rýchlo striedajú. Domácim sa teraz nevydaril nákop na rozbehnutého Sterlinga a lopta skončila v rukaviciach brankára United de Geu.
 
6
Sterling sa z ľavého krídla prekľučkoval do šestnástky a prihrávkou za seba našiel Davida Silvu, ktorý loptu neusmernil na bránu. Z dorážky ešte potom nepresne vystrelil dobiehajúci De Bruyne.
 
5
McTominay zasiahol v šestnástke loptu rukou pri sklze na zemi, hlavný rozhodca ale hru nechal plynúť ďalej. Pri prerušení hry danú situáciu skontroloval i VAR, ani on ale nenašiel porušenie pravidiel.
 
4
Zápas začal veľmi aktívne a domáci hneď po Jamesovej strele prešli do protiútoku. De Bruyneho center z ľavej strany odhlavičkoval Maguire a podobne dopadol i nákop Davida Silvu.
 
3
James po prihrávke Freda strelou z hranice šestnástky namieril na bránu a domáci gólman Ederson musel prvýkrát v zápase zasiahnuť.
 
2
Sterling neprešiel na ľavom krídle cez Wan-Bissaku, domáci krídelník ale dokázal loptu udržal pod svojou kontrolou. „The Citizens“ sa následne posunuli svojou kombináciou do stredu poľa, kde však o loptu prišli.
 
1
Výkop zápasu mali hostia, ktorí hneď nakopli loptu na útočnú polovicu. Domáci loptu odhlavičkovali naspäť na ich polovicu a tam ju získali.
 
1
Stretnutie sa práve začalo.
 
Oba tímy budú hrať vo svojich tradičných farbách – City v belasých dresoch, United v červených.
 
Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
 
Úvodné zostavy:

Manchester City: Ederson – Walker, Stones, Fernandinho, Angeliño – De Bruyne, Rodri, D. Silva (C) – B. Silva, Jesus, Sterling.
Náhradníci: Bravo – B. Mendy, Cancelo, Otamendi, Gündoğan, Mahrez, Foden.

Manchester United: de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire (C), Shaw – McTominay, Fred – James, Lingard, Rashford – Martial.
Náhradníci: Romero – Young, Tuanzebe, Williams, Mata, Pereira, Greenwood.

Rozhodca: Taylor – Beswick, Nunn.
 
Zaujímavosti

- Manchester City vyhral 15 zápasov v Premier League proti Manchesteru United a proti „Red Devils“ je druhým najlepším tímom ligy. Len Chelsea vyhrala proti United viac zápasov (18).
- Manchester City sa môže stať v prípade výhry aspoň o dva góly prvým tímom v histórii Premier League, ktorý porazí Manchester United o dva a viac gólov trikrát za sebou. Naposledy sa to podarilo Liverpoolu v období 1978-1979, keď vyhral nad United o dva a viac gólov štyrikrát za sebou.
 


Vzájomné zápasy

Celková bilancia v Premier League hovorí mierne v prospech United, ktoré vyhralo zo 44 zápasov 21. 15-krát sa z výhry radovalo City a osem zápasov sa skončilo remízou. V tomto desaťročí je však v zápasoch v Premier League úspešnejšie City, ktoré z 19 zápasov vyhralo 10, šesťkrát prehralo a trikrát vzájomný zápas nemal víťaza. Za posledné tri sezóny sa United navyše radovalo z výhry len v jednom zápase. Z posledných štyroch zápasov na Etihad Stadium však prehrali „červení diabli“ len jeden. V minulej sezóne vyhrali „The Citizens“ oba vzájomné zápasy – doma 3:1 a vonku 2:0.

Vzájomné zápasy Manchesteru City a Manchesteru United v Premier League za posledné tri sezóny:

2016/2017:
Manchester United – Manchester City 1:2
Manchester City – Manchester United 0:0

2017/2018:
Manchester United – Manchester City 1:2
Manchester City – Manchester United 2:3

2018/2019:
Manchester City – Manchester United 3:1
Manchester United – Manchester City 0:2
 


Manchester United

„Červení diabli“ vďaka zlepšeným výsledkom v posledných týždňoch pomaly stúpajú tabuľkou a po stredajšej výhre 2:1 nad Tottenhamom sa dostali na šieste miesto, z ktorého však strácali na 4. Chelsea už 8 bodov. Z posledných siedmich zápasov prehrali United jediný, body však stratili napr. zbytočnou remízou v Sheffielde, kde si nechali výhru utiecť v úplnom závere zápasu. Súčasne je však tím Oleho Gunnara Solskjaera jediným, kto v tejto sezóne dokázal obrať o body suverénny Liverpool vďaka domácej remíze 1:1. Útočná produktivita United zatiaľ nepatrí k najvyšším (23 strelených gólov), obrana je však len o jeden inkasovaný gól horšia v porovnaní s mestským rivalom (18 inkasovaných gólov). V zápasoch vonku je veľká slabina Manchesteru United, pretože aktuálne je v tejto štatistike siedmym najhorším tímom Premier League a zo siedmich zápasov na cudzích ihriskách vyhral jediný.

Posledných 5 ligových zápasov:
Bournemouth – Manchester United 1:0
Manchester United – Brighton 3:1
Sheffield – Manchester United 3:3
Manchester United – Aston Villa 2:2
Manchester United – Tottenham 2:1

Nebudú hrať:
- Eric Bailly (zranenie kolena)
- Diogo Dalot (zranenie slabín)
- Timothy Fosu-Mensah (zranenie kolena)
- Paul Pogba (zranenie členka)
- Nemanja Matić (zranenie slabín)
- Marcos Rojo (svalové zranenie)
 


Manchester City

Obhajca titulu zatiaľ nemá formu z vlaňajšej majstrovskej sezóny a z tretieho miesta tabuľky strácal pred týmto kolom na prvý Liverpool už 13 bodov. Pred sebou mal na druhom mieste navyše ešte skvele hrajúci Leicester, za ktorým zaostával o tri body. Z posledných piatich zápasov vyťažilo City 10 bodov, čo je síce dosť, avšak Liverpool a Leicester získali za rovnakú dobu plný počet bodov. Práve v Liverpoole utrpeli „The Citizens“ svoju poslednú prehru (1:3) a body následne stratili i pri remíze 2:2 v Newcastlei. City má jasne najproduktívnejší útok súťaže (43 strelených gólov) a štvrtú najlepšiu obranu ligy (17 inkasovaných gólov), čisté konto však neudržalo už v piatich ligových zápasoch za sebou. Doma je tretím najlepším tímom ligy, keď zo siedmich zápasov vyhralo päť.

Posledných 5 ligových zápasov:
Manchester City – Southampton 2:1
Liverpool – Manchester City 3:1
Manchester City – Chelsea 2:1
Newcastle – Manchester City 2:2
Burnley – Manchester City 1:4

Nebudú hrať:
- Sergio Agüero (svalové zranenie)
- Aymeric Laporte (zranenie kolena)
- Leroy Sané (zranenie kolena)
 
Vítame Vás pri on-line prenose z manchesterského derby, ktoré sa odohrá v 16. kole anglickej Premier League. Stretnutie Manchester City – Manchester United sa začne o 18:30.