koniec udalosti 3. etapa
Víťaz: Elia Viviani (Quick-Step Floors)
Komentuje: Michal Bakoš
 
Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte príjemný zvyšok dňa. Zajtra sa prihlásime s priamym prenosom zo štvrtej etapy Vuelty.
 
V elitnej desiatke celkového poradia nenastali žiadne zmeny.
 
Najlepšia desiatka celkového poradia po tretej etape

1. Michal Kwiatkowski (Sky) 9:10:52 hod.
2. Alejandro Valverde (Movistar) +0:14
3. Wilco Kelderman (Sunweb) +0:25
4. Laurens De Plus (Quick-Step Floors) +0:28
5. Ion Izaguirre (Bahrain Merida) +0:30
6. Fabio Felline (Trek-Segafredo) +0:30
7. Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) +0:32
8. Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) +0:33
9. Nairo Quintana (Movistar) +0:33
10. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +0:35.

Celkové poradie (červený dres): Michal Kwiatkowski (Sky)
Bodovacia súťaž (zelený dres): Michal Kwiatkowski (Sky)
Vrchárska súťaž (bielo-modrý dres): Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis)
Kombinovaná súťaž (biely dres): Michal Kwiatkowski (Sky)
Tímová súťaž: Sky
 
Najlepšia pätica tretej etapy

1. Elia Viviani (Quick-Step Floors) 4:48:12 bod.
2. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) +00:00
3. Peter Sagan (Bora-hansgrohe) +00:00
4. Nacer Bouhanni (Cofidis) +00:00
5. Simone Consonni (UAE) +00:00
 
Tretia etapa Vuelta a España 2018 sa skončila.
 
Cieľ
Elia Viviani dnes potvrdil, že prežíva skvelú sezónu a dominantným spôsobom si prišiel po šestnásty triumf v aktuálnom ročníku. Druhý došpurtoval ďalší Talian Giacomo Nizzolo a pódium uzavrel Peter Sagan. Hviezdny Slovák v službách Bora-hansgrohe zaznamenal najlepší výsledok po páde na Tour de France. Tretia pozícia je určite dobrým signálom.
 
Cieľ
Víťazom tretej etapy 73. ročníka Vuelta a España sa stal Elia Viviani pred krajanom Giacomom Nizzolom a trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom!
 
1 km
Kilometer do cieľa! Ktorý zo šprintérov bude najrýchlejší?
 
2 km
Tretia etapa spozná svojho víťaza v špurte pelotónu, čo sa predpokladalo aj pred jej štartom.
 
3 km
Peter Sagan sa drží na dobrej pozícii. Dnes by mohol bojovať o etapový triumf. Po problémoch s udržaním tempa si doskočil balík aj európsky šampión Matteo Trentin.
 
5 km
V tretej etapy Vuelta a España však rovnaký úspech nezaznamená. Pelotón ho už dostihol. Momentálne vedie hlavné pole Movistar.
 
6 km
Lukas Pöstlberger v drese rakúskeho majstra zažíva na Vuelte premiéru. Už však pozná pocit víťaza etapy na Grand Tour, keďže minulý rok ovládol etapu s poradovým číslom jeden na Gire.
 
8 km
V popredí hlavného poľa vidíme aj dresy španielskeho tímu Movistar, ktorého ambíciou je doviezť v bezpečnej pozícii k ochrannej zóne Alejandra Valverdeho a Naira Quintanu. Ochranná zóna začína tri kilometre pred cieľom.
 
10 km
Lukas Pöstlberger je naďalej lídrom etapy. Pelotón už ostatných členov úniku pohltil a na tímového kolegu Petra Sagana ešte potrebuje stiahnuť zhruba dvadsať sekúnd.
 
15 km
Všetko smeruje k očakávanému vyvrcholeniu etapy v špurte pelotónu. Hlavné pole síce ešte má pred sebou piatich cyklistov, ale strata nie je veľká.
 
18 km
Na špici etapy sa osamostatnil rakúsky majster Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe). Prenasleduje ho štvorica z úniku i pelotón. K dobru má len minimálny náskok.
 
20 km
Rýchlostná prémia Mijas (152 km)

1. Alexis Gougeard (AG2R) 4 body
2. Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis) 2 body
3. Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA) 1 bod
 
24 km
Pretekári momentálne absolvujú technický zjazd. V jednej zo zákrut spadol Victor Campenaerts. Hneď vysadol na bicykel a pokračuje ďalej, no kontakt s vedúcou skupinou stratil.
 
26 km
Kontakt s hlavnou skupinou stratili Richie Porte či čerstvý majster Európy v pretekoch s hromadným štartom Matteo Trentin, jeden z favoritov dnešného dojazdu!
 
28 km
Nans Peters z tímu AG2R ukončil svoje pôsobenie v úniku. Vo vedúcej skupine registrujeme atak Jordiho Simóna, ktorý by rád vyhral blížiacu sa rýchlostnú prémiu.
 
30 km
Peter Sagan je dobre zabudovaný v popredí pelotónu. Tím Bora-hansgrohe však ťahať nebude, keďže má v úniku zastúpenie v podobe Lukasa Pöstlbergera.
 
34 km
Únik vedie Victor Campenaerts z tímu Lotto-Soudal, ktorý je dvojnásobným európskym šampiónom v časovke. S udržaním jeho tempa majú ostatní kolegovia z vedúcej skupiny problémy, ale zatiaľ sa im to darí.
 
37 km
Z unikajúcej partie si vystúpil Jelle Wallays, ktorý do nej pomohol tímovému kolegovi Victorovi Campenaertsovi. Pred pelotónom tak momentálne máme ôsmich cyklistov s náskokom 45 sekúnd pred hlavným poľom.
 
38 km
Jordi Simón strávil chvíľku osamote na čele etapy, no už ho dostihla osemčlenná skupina v zložení Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe), Victor Campenaerts (Lotto-Soudal), Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Nans Peters (AG2R), Jordi Simón (Burgos-BH), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis), Alexis Gougeard (AG2R) a Héctor Sáez (Euskadi-Murias).
 
39 km
Aby sme si dokončili predstavovanie jazdcov z pôvodného úniku tretej etapy, spomeňme, že Antonio Molina z tímu Caja Rural-Seguros RGA je na svojej prvej Grand Tour a Héctor Sáez z Euskadi-Murias na druhej, keďže Vueltu absolvoval aj vlani. Klasifikovali ho na 76. mieste celkového poradia.
 
41 km
K spomenutej trojici sa pripojil ešte Alexis Gougeard (AG2R) a táto štvorica doplnila vedúcu skupinu, z ktorej odišiel dopredu Jordi Simón (Burgos-BH).
 
43 km
Trochu fádny priebeh tretej etapy narušuje atak troch pretekárov z pelotónu! Sú nimi Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe), Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) a Jelle Wallays (Lotto-Soudal).
 
44 km
V pozícii debutanta na podniku Grand Tour je na aktuálnom ročníku Vuelty aj ďalší člen úniku Jordi Simón. Háji farby prokontinentálneho španielskeho celku Burgos-BH. Má 27 rokov a v roku 2014 skončil na domácom šampionáte v cestných pretekoch s hromadným štartom siedmy.
 
46 km
V predstavovaní pretekárov z úniku pokračujeme Nansom Petersom z tímu AG2R. 24-ročný francúzsky cyklista je talentovaným vrchárom. Vuelta 2018 je preňho premiérovým trojtýždňovým podujatím v kariére.
 
48 km
Líder vrchárskej klasifikácie Luis Ángel Maté Mardones je skúseným zástupcom španielskej cyklistiky, ktorý absolvuje už svoju ôsmu sezónu vo farbách prokontinentálneho Cofidisu. Na konte má dva profesionálne triumfy a tiež šesť dokončených edícií Vuelty. Najlepší výsledok v celkovej klasifikácii zaknihoval na domácej Grand Tour v roku 2014, keď obsadil devätnástu priečku.
 
50 km
Práve Pierre Rolland, ktorého sme si predstavili v jednom z predošlých príspevkov, vypadol z unikajúcej partie a zaradil sa späť do pelotónu. Vpredu tak pokračuje pätica Nans Peters (AG2R), Jordi Simón (Burgos-BH), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis) a Héctor Sáez (Euskadi-Murias), ktorých náskok klesol pod úroveň jednej minúty.
 
57 km
Rozdiel medzi pelotónom a vedúcou šesticou je šesťdesiat kilometrov pred cieľom na úrovni minúty a desiatich sekúnd. O tempo pelotónu sa starajú borci Quick-Step Floors za pomoci jedného cyklistu Bora-hansgrohe. Je ním Marcus Burghardt, ktorý je dvorným domestikom Petra Sagana a sprevádza ho na väčšine pretekov sezóny.
 
62 km
Najznámejším pretekárom vedúcej skupiny je Pierre Rolland. Francúzsky cyklista má 31 rokov, preteká za tím EF Education First–Drapac, no po skončení sezóny prestúpi do francúzskeho prokontinentálneho zoskupenia Vital Concept. Medzi jeho najväčšie úspechy patria tri umiestnenie v elitnej desiatke celkového poradia na Tour de France či končené štvrté miesto na Gire v roku 2014. Na Vuelte sa jazdí po štvrtý raz v kariére, do cieľovej destinácie záverečnej Grand Tour sezóny prišiel dvakrát a v oboch prípadoch na 50. mieste generálnej klasifikácie.
 
65 km
V dnešnom úniku figurujú dvaja cyklisti World Tour tímov (Pierre Rolland a Nans Peters) a štyria zástupcovia prokontinentálnych zoskúpení (Jordi Simón, Antonio Molina, Luis Ángel Maté Mardones a Héctor Sáez).
 
70 km
Nemecký kolega Petra Sagana z tímu Bora-hansgrohe Marcus Burghardt pred štartom dnešnej etapy povedal: „Je dôležité, aby dnešná etapa vyvrcholila špurtom. Peter je v dobrom stave.“
 
74 km
Kategorizované kopce tretej etapy nespôsobili žiadne selekcie v pelotóne, ktorý momentálne vedie tím Quick-Step Floors, čo je jasným prejavom toho, že belgická stajňa kontroluje etapu pre Eliu Vivianiho s výhľadom na záverečný špurt. Unikajúca šestica disponuje náskokom minúty a tridsiatich sekúnd.
 
77 km
Luis Ángel Maté Mardones vďaka zisku prvenstiev na dnešných horských prémiách zvýšil svoj náskok na čele vrchárskej klasifikácie pred Pierrom Rollandom na dvanásť bodov.
 
80 km
Horská prémia tretej kategórie Puerto del Viento (85 km)

1. Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis) 3 body
2. Pierre Rolland (EF Education First–Drapac) 2 body
3. Jordi Simón (Burgos-BH) 1 bod
 
82 km
Horská prémia prvej kategórie Puerto del Madroño (45,6 km)

1. Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis) 10 bodov
2. Pierre Rolland (EF Education First–Drapac) 6 bodov
3. Nans Peters (AG2R) 4 body
4. Jordi Simón (Burgos-BH) 2 body
5. Héctor Sáez (Euskadi-Murias) 1 bod
 
84 km
Pretekári z vedúcej skupiny aj pelotón už absolvovali obidve kategorizované stúpania tretej etapy. Horské prémie na Puerto del Madroño (prvá kategória) a na Puerto del Viento (tretia kategória) vyhral aktuálny nositeľ bielo-modrého dresu pre lídra vrchárskej súťaže Luis Ángel Maté Mardones pred druhým mužom tejto klasifikácie Pierrom Rollandom.
 
87 km
Luis Ángel Maté Mardones, Pierre Rolland a Héctor Sáez nadväzujú vpredu na aktivitu zo včerajšej etapy, ktorej značnú časť taktiež strávili pred hlavnou skupinou.
 
90 km
Únik dňa dnes vytvorili Nans Peters (AG2R), Pierre Rolland (EF Education First–Drapac), Jordi Simón (Burgos-BH), Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis) a Héctor Sáez (Euskadi-Murias).
 
Do tretej etapy 73. ročníka španielskej Grand Tour Vuelta a España vstupujeme v momente, keď do cieľa zostáva deväťdesiat kilometrov.
 
Najlepšia desiatka celkového poradia po druhej etape

1. Michal Kwiatkowski (Sky) 4:22:40 hod.
2. Alejandro Valverde (Movistar) +0:14
3. Wilco Kelderman (Sunweb) +0:25
4. Laurens De Plus (Quick-Step Floors) +0:28
5. Ion Izaguirre (Bahrain Merida) +0:30
6. Fabio Felline (Trek-Segafredo) +0:30
7. Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) +0:32
8. Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) +0:33
9. Nairo Quintana (Movistar) +0:33
10. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +0:35.

Celkové poradie (červený dres): Michal Kwiatkowski (Sky)
Bodovacia súťaž (zelený dres): Michal Kwiatkowski (Sky)
Vrchárska súťaž (bielo-modrý dres): Luis Ángel Maté Mardones (Cofidis)
Kombinovaná súťaž (biely dres): Michal Kwiatkowski (Sky)
Tímová súťaž: Sky
 
Všetkým priaznivcom cyklistiky prajeme príjemné pondelňajšie popoludnie a vítame vás pri priamom prenose z tretej etapy poslednej Grand Tour sezóny Vuelta a España. Pretekárov čaká v úvode nového týždňa porcia 178,2 kilometra na trase Mijas – Alhaurín de la Torre.

Druhá etapa priniesla triumf španielskeho matadora a zmenu na čele celkového poradia

Etapa s poradovým číslom dva finišovala na kopci tretej kategórie Alto de Guadalhorce. Triumf si vybojovala domáca legenda Alejandro Valverde z tímu Movistar, ktorý v priamom súboji pokoril Michala Kwiatkowskeho. S odstupom troch sekúnd na španielsko-poľské duo prišla do cieľa skupina desiatich pretekárov, v ktorej z jazdcov na celkové poradie nechýbali Wilco Kelderman, George Bennett, Emanuel Buchmann, Rigoberto Úran, Nairo Quintana, Thiibaut Pinot. Simonovi Yatesovi, Fabiovi Aruovi, Stevenovi Kruijswijkovi, Rafalovi Majkovi, Ionovi Izagirremu čí Baukemu Mollemovi namerali osemsekundové manko. Naopak, Vincenzo Nibali a Richie Porte nabrali výrazné straty. Talian viac ako štvorminútovú a Austrálčan viac ako trinásťminútovú. Obidvaja museli odstúpiť z Tour de France pre zranenia z pádov a aktuálne nedisponujú ideálnou kondíciou. Pretekára BMC Porta navyše trápia žalúdočné problémy.

S partiou, v ktorej figuroval Richie Porte, prišiel do cieľového priestoru aj Peter Sagan. Úradujúci slovenský šampión by za normálnych okolností s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou bojoval v druhej etape o etapový úspech, ale po páde na Tour de France zatiaľ svoju elitnú výkonnosť len naberá.

Poľský cyklista britskej stajne Sky Michal Kwiatkowski síce v koncovke etapy prišiel o víťazstvo, ale satisfakciou mu môže byť zisk červeného dresu priebežného lídra generálnej klasifikácie, keďže jeho držiteľ Rohan Dennis výrazne zaostal.

Uvidíme dnes prvý súboj šprintérov?

Tretia previerka 73. ročníka španielskej Grand Tour sa v prvej polovici nesie v znamení členitého terénu s dvomi horskými prémiami. Pretekári vyšliapu na vrchol kopcov Puerto del Madroño (prvá kategória 20,1 km; 4,9%) a Puerto del Viento (tretia kategória, 10 km; 3,3 %). Druhá časť etapy je už pomerne jednoduchá, čo predstavuje výzvu pre všetkých šprintérov pelotónu.

Ak totiž zvládnu stúpania v hlavnej skupine a ich tímy si postrážia pretekárov z úniku, v závere môžu zviesť súboj o etapový triumf práve najrýchlejší muži.

Pri takomto scenáre by bol favoritom číslo jeden azda Elia Viviani, ktorý zažíva výbornú sezónu. O prvenstvo v etape by chceli zabojovať aj Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Danny van Poppel, Simone Consonni či Nacer Bouhanni. Z menoslovu kandidátov na víťazstvo nemôžeme vynechať ani Petra Sagana, hoci momentálne nejazdí vo svojej tradičnej forme.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.