koniec udalosti 19. etapa: Lourdes - Laruns
Víťaz: Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Tak sa to napokon podarilo! Peter Sagan zvládol náročnú etapu, prišiel do cieľa v časovom limite a je veľmi pravdepodobné, že dovezie zelený dres po šiestykrát až do Paríža. Zajtra ho čaká individuálna časovka, kde je limit 25%, no s týmto by nemal mať ťažkosti. Každopádne, klobúk dole pred jeho dnešným výkonom. Videli sme ho trpieť už na Col d'Aspin, no zranený majster sveta ho zvládol a následne si poradil aj s legendárnym Tourmaletom. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
 
Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

1. Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) 5:28:17 hod.
2. Geraint Thomas (Team Sky) + 0:19
3. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) + 0:19
4. Daniel Martin (UAE Emirates) + 0:19
5. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) + 0:19
6. Tom Dumoulin (Sunweb) + 0:19
7. Mikel Landa (Movistar) + 0:19
8. Chris Froome (Team Sky) + 0:19
9. Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) + 0:31
10. Ilnur Zakarin (Kaťuša – Alpecin) + 0:31.
 
Podľa aktuálnych informácii Peter Sagan ešte stúpa na záverečný kopec Col d'Aubisque. Chýbajú mu približne dva kilometre. Spoločne s viacerými pretekármi strácal približne 35 minút, takže by nemal mať s dosiahnutím limitu problém. Navyše, v záverečnom zjazde nemusí riskovať a môže v pohode prísť do cieľa. V ňom ho očakávame okolo 18:20 hod.
 
CIEĽ
Primož Roglič patrí medzi hrdinov 105. ročníka Tour de France. Slovinec, ktorý sa spočiatku venoval úplne inému športu dokázal držať krok s elitnými vrchármi a dnes ich dokonca porazil. Jeho druhé víťazstvo na najprestížnejších pretekoch sveta znamená, že sa dostáva na tretie miesto celkovej klasifikácie. Mimo pódia odsúva Chrisa Frooma, ktorý v zajtrajšej časovke bude doháňať 13-sekundové manko. V žltom drese sa bez problémov udržal Geraint Thomas.
 
CIEĽ
Víťazom dnešnej poslednej pyrenejskej etapy je slovinský cyklista PRIMOŽ ROGLIČ. V záverečnom zjazde bol najlepší, vypracoval si náskok 19 sekúnd a takým časovkárskym štýlom prišiel do cieľa. Zároveň sa posúva na tretiu pozíciu v celkovej klasifikácii. Druhé miesto dnes získava Geraint Thomas a bonifikačné sekundy si pripíše na konto aj tretí Romain Bardet.
 
1 km
Je to jasné! Televízna grafika ukazuje náskok 17 sekúnd pre slovinského pretekára. Ak Primož Roglič nespadne, pripíše si na konto nielen etapové víťazstvo, ale posunie sa na tretie miesto celkovej klasifikácie.
 
2 km
Už len 2000 metrov delí slovinského pretekára od životného víťazstva. Chris Froome sa teraz vydal na čelo stíhacej skupiny, ale nedarí sa mu stiahnuť nejaké sekundičky. Všetko kontroluje Tom Dumoulin.
 
4 km
O ďalšie dva kilometre je Primož Roglič bližšie k etapovému víťazstvu. Jeho náskok môže byť tesne pod hranicou desiatich sekúnd. V cieli sa rozdávajú aj časové bonifikácie, takže Slovinec má veľkú šancu ísť na bronzový stupienok.
 
6 km
Náskok bývalého skokana lyžiach stúpa. Skupina favoritov to všetko necháva na Toma Dumoulina, ktorý tempu slovenského pretekára nestačí. Primož Roglič už jednu etapu na Tour de France vyhral.
 
8 km
Primož Roglič ide naďalej veľmi dobre a trošku jeho náskok stúpol. Avšak, záver nie je čisto len o zjazde. Obsahuje aj trojkilometrovú rovinu, kde zrejme slovinský cyklista príde o svoj nepatrný náskok.
 
10 km
Posledných desať kilometrov zostáva do cieľa dnešnej etapy. Primožovi Rogličovi sa nedarí zbaviť sa svojich konkurentov. Tom Dumoulin, jazdiaci na druhej pozícii, má síce menší odstup, ale bavíme sa skutočne len o možno dvoch sekundách.
 
13 km
Okrem Ilnura Zakarina stráca aj Steven Kruijswijk, ktorý často útočil na záverečnom stúpaní. Každopádne, v celkovej klasifikácii určite pôjde cez Naira Quintanu, ktorý na vrchole kopca Col d'Aubisque strácal viac než štyri minúty.
 
15 km
Ilnur Zakarin stráca v zjazde a takmer spadol. Naopak, vynikajúco ide Primož Roglič, ktorý je aktuálne veľkým favoritom na zisk etapového vavrínu. Nedarí sa Chrisovi Froomovi, pre ktorého je záver dnešnej pyrenejskej skúšky nočnou morou.
 
18 km
Rafal Majka má stále k dispozícii malý náskok pred početnou deväťčlennou skupinou. Trošku začal zaostávať Egan Bernal, no ten si svoje dnes odrobil. Okrem neho v závere kopca nestačil nastolenému tempu ani Gorka Izaggire.
 
20 km
Rafal Majka zdolal Col d'Aubisque ako prvý a v bodkovanej súťaži skončí na konečnom treťom mieste. Do záverečného zjazdu pôjde Poliak s náskokom na úrovni možno desiatich sekúnd. Ani záverečné stúpanie tak rozdiely nespravilo, vypadol len Nairo Quintana.
 
21 km
Primož Roglič to skúsil, ale úspešný nebol. Bývalý skokan na lyžiach bez problémov dostihol dvojicu Romain Bardet a Mikel Landa, no nezbavil sa žltého muža tímu Sky Gerainta Thomasa. Rafal Majka má na čele stále ešte jedenásť sekúnd.
 
22 km
Ilnur Zakarin bol pohltený skupinou hlavných favoritov. Rafal Majka to ešte skúša sám, no ťažko povedať, či mu jeho snaha prinesie želané ovocie. Okrem toho si ešte povedzme, že Peter Sagan stráca už takmer 30 minút, no jazdí v početnej skupine.
 
23 km
Egan Bernal je obrovským tromfom tímu Sky. Čo tento mladý Kolumbíjčan vydrží pri svojej premiére na Grand Tour, to je niečo fantastické. Sympatický nástup Stevena Kruijswijka je minulosťou a náskok partie okolo Mikela Landu je len pätnásť sekúnd.
 
24 km
Opäť nastupuje Steven Kruijswijk! Lotto NL-Jumbo má vpredu prevahu, a tak si môže dovoliť podobné útoky. Ak by to Holanďanovi nevyšlo, možno očakávať aj útok slovinského majstra v časovke Primoža Rogliča. Okrem toho Egan Bernal doviedol Chrisa Frooma späť.
 
26 km
Ďalšie dva kilometre v zjazde veľmi rýchlo ubehli. Náskok vedúceho kvarteta sa scvrkol na rozdiel dvadsiatich sekúnd. Takúto porciu sekúnd následne stráca aj Chris Froome. Z hry o najlepšiu päťku celkovej klasifikácie vypadáva Nairo Quintana.