koniec N. Osaka – P. Kvitová
2:1
(7:6 (2), 5:7, 6:4)
Komentuje: Vít Muzikář
 
Děkujeme za pozornost, tenisu zdar!
 
Petře Pálo, budete hledat náhradu za Petru Kvitovou pro utkání prvního kola Fed Cupu s Rumunskem? Zápas (možná) s obsazením Simony Halepové je na programu 9. – 10. února v Ostravě. A pravda je ta, že Kvitová musí být vyždímaná po australské části sezony. V Sydney i v Melbourne odehrála maximální počet zápasů. V Sydney hrála často do noci. Časový rozdíl mezi Melbourne a Českou republikou činí deset hodin. A otázkou zůstává, jestli se o slovo nepřihlásí jetlag. Ostatně, Barbora Strýcová kdysi mluvila o tom, že s pásmovou nemocí má občas potíže.
 
Naomi Ósakaová vyhrála dnešní finále, ačkoliv ze tří náběhů na síť nebyla úspěšná ani jednou.
 
Hana Mandlíková zůstává poslední českou vítězkou dvouhry na Australian Open (1980, 1987).
 
V pondělí tak nenastane situace, kdy Češka povede singlový a deblový žebříček zároveň (stejně jako v roce 2017 v podání dvojice Ka. Plíšková – Šafářová).
 
Český ženský tenis tak potřetí prohrál v grandslamovém finále (Lucie Šafářová v Paříži 2015 a Karolína Plíšková v New Yorku 2016). Poslední českým grandslamovým singlovým titulem tak zůstává Wimbledon Petry Kvitové z roku 2014.
 
Naomi Ósakaová bude zítra první japonskou světovou jedničkou v historii.
 
Naomi Ósakaová se od nového týdne stane světovou jedničkou a po 48 týdnech sesadí Rumunku Simonu Halepovou. Ósakaová bude poprvé v kariéře na vrcholu žebříčku WTA. Popularita tenisu v Japonsku, tak díky ní a Nišikorimu, finalistovi US Open 2014, roste.

Na rozdíl od finále v New Yorku, které Ósakaová vyhrála loni v září, se dnes šlo do tří setů. Přitom to tak vůbec nevypadalo. V prvním setu si obě hráčky držely servis. Kvitová nevyužila vedení 40:0 na returnu. A nakonec jí mohla tahle ztráta mrzet, protože tiebreak opakovala soupeřka poměrem 7:2.

Ve druhém setu se zdálo, že už není, co řešit. Za stavu 5:3, 40:0 byla Osakaová na příjmu. Jenže Kvitová se vyhrabala z nejhoršího a úplně překlopila vývoj druhého dějství na svou stranu. Rozhozená Japonka kupila chybu za chybou, byla na ní vidět velká frustrace a tušení, že touhle dobou už měla slavit. Vše navíc podtrhla její dvojchyba na setbol. Takže po krátké pauze bylo jisté, že ještě minimálně šest her se v Melbourne odehraje.

Tu první vyhrála Kvitová čistým způsobem a potřebovala soupeřku tzv. dorazit. To se nestalo. Říká se, že tonoucí se stébla chytá a Ósakaová se ho dokázala chytnout. Za stavu 4:2, 40:0 nerpoměnila tři brejkboly. Nicméně, posléze si dvakrát podržela servis a nepřipustila stejný kolaps jako na konci druhého setu.
 
Konec zápasu
 
6:4
Přímý bod po servisu do forhendu. Petra Kvitová ten svůj velký obrat a velký příběh (zatím) nedotáhla na pozici světové jedničky a vítězky tří grandslamů. Ve své druhé kariéře tak v počtu výher na turnajích velké čtyřky zůstává na nule.
 
40-15
Nedlouhá výměna končí forhendem Japonky za baseline.
 
40-0
Po chybě dezorientované Kvitové v pravé části dvorce jsou tady tři mečboly!
 
30-0
Kvitová vsadila na razanci ve dvou případech, ale ze svého pohledu v levé části měla dost prostoru okolo ruky Japonka vypálila forhendový winner po pravé lajně.
 
15-0
Rána ven z kurtu, eso.
 
5:4
Přímý bod po podání do forhendu. Takže Naomi Ósakaová půjde (zase) podávat na zisk svého druhého grandslamu v kariéře a za sebou. Půjde podávat na své čtrnácté vítězstí v řadě na turnaji velké čtyřky. Ve druhém setu to nezvládla.
 
15-40
Kvitová pouští forhendový return za baseline.
 
15-30
Následný druhý servis zreturnovala Japonka za baseline, Kvitová ještě jednu challenge a potom v případném tiebreaku by získala právo ještě jedné možnosti.
 
15-15
Těsný aut při podání, špatný jestřáb ze strany Petry.
 
15-15
Rychlý bekhendový return do forhendu dostal do výhody Japonku, ale ta vše zahodila forhendem zprava do sítě.
 
15-0
Kvitová byla celou dobu v obraně a nedostala k ničemu, nakonec udělala vynucenou forhendovou chybu zleva.