koniec udalosti 17. etapa
Víťaz: Michael Woods (Education First-Drapac)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Organizátori 73. ročníka španielskej Vuelty pripravili ďalšiu vynikajúcu koncovku v podobe záverečného stúpania Alto del Balcón de Bizkaia. To bolo nesmierne náročné, veď obsahovalo aj úsek s takmer 24-percentným sklonom. V cieli sa napokon teší z triumfu Kanaďan Michael Woods, ktorý v záverečných 350 metroch zlomil odpor Dylana Teunsa. Bol to skvelý súboj, pričom pretekárov delilo len päť sekúnd. Z pretekárov celkového poradia výrazne zaostal Nairo Quintana, no pódium stráca aj Steven Kruijswijk na úkor Enrica Masa. Aby toho nebolo málo, trošku stratil aj Simon Yates a pred Alejandrom Valverdem vedie už len o 25 sekúnd. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok dňa.
 
Celková klasifikácia po 17. etape:

1. Simon Yates (Mitchelton – Scott) 69:05:34 hod.
2. Alejandro Valverde (Movistar) +0:25
3. Enric Mas (Quick-Step Floors) +1:22
4. Miguel Ángel López (Astana) +1:36
5. Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) +1:48
6. Nairo Quintana (Movistar) +2:11
7. Ion Izagirre (Bahrain Merida) +4:09
8. Rigoberto Urán (Education First-Drapac) +4:36
9. Thibaut Pinot (Groupama – FDJ) +5:31
10. Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) +6:05
 
Najlepšia desiatka dnešnej etapy:

1. Michael Woods (Education First-Drapac) 4:09:48 h.
2. Dylan Teuns (BMC Racing Team) +0:05
3. David De La Cruz (Team Sky) +0:10
4. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) +0:13
5. Ilnur Zakarin (Kaťuša – Alpecin) +0:38
6. Alessandro De Marchi (BMC Racing Team) +0:44
7. Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data) +0:48
8. Jesús Herrada (Cofidis) +0:51
9. Jai Hindley (Team Sunweb) +0:55
10. Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) +1:48.
 
Dnešná etapa sa skončila.
 
CIEĽ
Naira Quintana finišuje spolu so Stevom Kruijswijkom. Každopádne, dnes stratil ďalšie minúty a môže sa rozlúčiť so šancou na celkové prvenstvo. Následne prešli cieľom Tony Gallopin, Rigoberto Urán, no márne čakáme napríklad na Thibauta Pinota.
 
CIEĽ
Fantastický výkon predviedol Enric Mas z tímu Quick-Step Floors. Dokázal vydržať s hlavnými favoritmi a útočí na pódium. Navyše, Alejandro Valverde trošku ušiel Simonovi Yatesovi a získal na neho necelých desať sekúnd.
 
CIEĽ
Víťazom dnešnej etapy sa stáva MICHAEL WOODS. Kanadský cyklista možno 300 metrov pred cieľom ušiel svojim konkurentov. Zbavil sa aj Dylana Teunsa, ktorý skončil na druhom mieste so stratou piatich sekúnd. Po ňom sa z hmly vynoril aj David De La Cruz, ktorý si možno trošku polepší v celkovom poradí. Každopádne, tím Education First-Drapac tak získava druhé víťazstvo na tohtoročnej Vuelte.
 
500 m
Opäť je spomínané kvarteto pohromade. Nastupovať sa snažil Poliak Rafal Majka, ale nepodarilo sa mu ujsť. Rozhodovať sa tak bude možno v špurte, kde by mohol mať navrch Dylan Teuns. No, uvidíme ako to celé dopadne, čakáme na rozhodujúci atak.
 
1 km
Vedúca štvorica sa približne 1300 metrov pred cieľom rozdelila. Vpredu zostal David De La Cruz, no nedokázal sa zbaviť Michaela Woodsa. Dvojica Teuns, Majka však nie je ďaleko a ešte o ničom nie je rozhodnuté. Nairo Quintana stráca už skoro 40 sekúnd.
 
1,5 km
Ďalších bolestivých päťsto metrov majú pretekári za sebou. Prechádzajú cez úzke cesty, ktoré sú obklopené baskickými fanúšikmi. Vpredu sú naďalej David De La Cruz, Dylan Teuns, Rafal Majka či možno najväčší favorit Michael Woods.
 
2 km
Ešte 2000 metrov zostáva do konca dnešnej etapy. Vedúca skupina sa trošku rozrástla a nastupovať si snaží David De La Cruz. Ten teda parádne blafoval. V pelotóne si v pohode jazdia Yatesovci, naopak Nairo Quintana zaostáva.
 
2,5 km
Vedúca skupina sa poriadne roztriedila. Vpredu na chvíľu zostali už len štyria pretekári – Amanuel Ghebreigzabhier, Michael Woods, Rafal Majka a Dylan Teuns. Z pelotónu si skúsil nastúpiť Alejandro Valverde, ale Simon Yates má ešte dostatočnú podporu.
 
3 km
Cyklisti sa dostali už na betónový úsek, kde ich čaká aj prevýšenie takmer 24%. Už teraz nevyzeral najlepšie Vincenzo Nibali, no snaží sa udržať v hre o víťazstvo. Naopak, veľmi dobre vyzerá Rafal Majka, Michael Woods, ale aj ruský vrchár Ilnur Zakarin.
 
4 km
David De La Cruz má čo robiť, aby sa udržal v unikajúcej skupine. Okrem toho sme v pelotóne trošku videli zaostávať Thibauta Pinota, na ktorom sa môže prejaviť únava z náročného programu.
 
5 km
Do čela sa teraz dostávajú jazdci tímu BMC Racing. Alessandro De Marchi ťahá unikajúcu skupinu a pracuje pre Dylana Teunsa. Postupne si z úniku vystúpili niekoľkí pretekári, vrátane Thomasa De Gendta. Toho však v cieli čaká dres pre lídra vrchárskej súťaže.
 
6 km
Simon Clarke to teraz robí veľmi šikovne. Nastupuje si, čím berie cenné sily ostatným pretekárom ašpirujúcim na víťazstvo. Michael Woods sa naopak šetrí. Okrem toho sme videli veľmi nepríjemný pád, v ktorom boli zapletení Hermann Pernsteiner a Fabio Aru.
 
8 km
Už len osem kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy, ktorá sa končí na novom cieľovom stúpaní Alto de Balcón de Bizkaia. Aktivita Omara Fraileho neviedla k úspechu, keďže veľmi dobrú prácu odviedol Simon Clarke. Ten pracuje pre Michaela Woodsa.
 
10 km
Thomas De Gendt si nastúpil z vedúcej skupiny, no šikovne sa za ním vyviezol domácim pretekár Omar Fraile. Prémiu mu nechal, no vzniknutú situáciu využíva jazdec Astany na útok. Jeden bod do vrchárskej súťaže získava aj Bauke Mollema.
 
11 km
Ešte približne tisíc metrov zostáva do zdolania ďalšieho stúpania. Unikajúca skupina jazdí stále viac-menej pohromade, hoci sme videli zaostávať Lukasa Pöstlbergera a Pietra Serryho. Thomas De Gendt vedie skupinu a získa ďalšie bodíky.
 
13 km
Opäť je všetko pohromade. Vincenzo Nibali si svoj útok rozmyslel a zrejme sa sústredí na záverečné stúpanie, kde rozhodne má šancu na etapový triumf. Pelotón pre zmenu ťahá Movistar, no manko stúplo.