koniec Francúzsko – Chorvátsko
4:2
(2:1)
Komentuje: Miroslav Revaj
 
Na záver by som sa chcel v mene nášho športového portálu poďakovať všetkým, ktorí sledovali naše online textové prenosy. Dúfame, že sa vám páčili a dostatočne sme vám priblíži dianie zo všetkých 64 zápasov, ktoré sa v Rusku odohrali.

21. MS vo futbale pre vás komentovali: Michal Bakoš, Viktor Kalinács, Jakub Kocourek, Miroslav Kováčik, Tomáš Lengyel a Miroslav Revaj.

S týmto konštatovaním sa už teda lúčim, ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok víkendu. Posledným hracím dňom vás sprevádzal Miroslav Revaj.
 
Spoznali sme meno nového majstra sveta vo futbale, po dvadsiatich rokoch sa ním môže pýšiť Francúzsko. Toto označenie bude platiť nasledujúce štyri roky, najbližšie sa svetový šampionát vo futbale uskutoční v Katare, ktorý bude hostiť najlepšie reprezentačné celky v roku 2022.
 
Takmer mesačný futbalový sviatok v Rusku sa teda skončil! Majstrom sveta sa stáva Francúzsko, strieborné medaile patria Chorvátsku a bronzový úspech si vybojovalo Belgicko!

Tento šampionát bol určite z veľa hľadísk špecifický. Prvýkrát v histórii pomáhalo rozhodcom video, vďaka čomu bol aj veľký počet pokutových kopov. Ukázalo sa teda, že zrejme táto technika do futbalu patrí.

Sledovali sme množstvo zaujímavých stretnutí, futbaloví nadšenci si tak prišlo na svoje. O prekvapenia sa postarali určite Chorvátsko a Belgicko, ale aj napríklad štvrté miesto Anglicka sa moc nečakalo. Francúzske prvenstvo určite nič prekvapivé nieje, ale sklamali napríklad reprezentácie Argentíny, Nemecka či Španielska. Aj takéto momenty však prináša futbal.
 
A je to tu! Giovanni Infatino odovzdal do Llorisových rúk trofej pre majstra sveta a ten ju zdvihol nad svoju hlavu a so svojimi spoluhráčmi a realizačným tímom sa raduje z veľkého úspechu, dvadsaťročné čakanie Francúzska sa skončilo!
 
Už sa pomaličky čaká, ako brankár a kapitán francúzskej reprezentácie preberie do rúk trofej pre majstra sveta. Hustý dážď stále pokračuje, nepomáhajú ani dáždniky.
 
Francúzsko a aj Chorvátsko medailami oceňovali šéf FIFA Giovanni Infatino, prezident Ruska Vladimir Putin a hlavy oboch štátov Emmanuel Macron a Kolinda Grabarová Kitarovićová.
 
Pre zlaté medaile si prichádzajú reprezentanti Francúzska, ktorí sú už poriadne zmáčaní dažďom!
 
V Lužnikách sa znova spustil hustý dážď a tak dekorovanie preberú hráči v takomto lejak. To im však určite nevadí.
 
Ako prví si prevezmú svoje medaile Chorváti! Reprezentanti tejto krajiny symbolicky prešli okolo francúzskych kolegov a prijali gratulácie. Budem sa opakovať, ale je to veľký úspech pre tak malú krajinu, prial im to celý futbalový svet.
 
Symbolické medaile získavajú aj rozhodcovia tohto zápasu. Néstor Fabián Pitana (Argentína) – Hernán Maidana (Argentína), Juan Pablo Belatti (Argentína) – Björn Kuipers (Holandsko).
 
Thibaut Courtois z Belgicka sa stáva najlepším brankárom tohto šampionátu! Ten nieje prítomný v Lužnikách, takže si priamo cenu nepreberie.
 
Luka Modrić sa stáva najlepším hráčom 21. majstrovstiev sveta vo futbale! Trofej prebral z rúk dojatej chorvátskej prezidentky.
 
Kylian Mbappé získava ocenenie najlepšieho mladého hráča šampionátu! Určite zaslúžená trofej pre vychádzajúcu hviezdu svetového futbalu.
 
Konečne sa dali veci do pohybu! Philipp Lahm znova priniesol tu vzácnu trofej na ihrisku. Prichádza aj Gianni Infantino a tak by dekorovanie malo čoskoro začať.
 
To čakanie je už naozaj dlhé, hráči sú nastúpení na hracej ploche, ale nič sa nedeje. Akonáhle už bude prebiehať odovzdávanie medailí, tak sa ešte prihlásime.
 
Stále sa čaká na odovzdanie medailí, hlavne Francúzi sú už netrpezliví a chcú mať čo najskôr na svojich krkoch zlaté medaile. Chorvátsko by sa najradšej asi už pobralo preč, ale nemá sa táto krajina za čo hanbiť.
 
Všetko je už na prebratie medailí pripravené, ako prví budú ocenení reprezentanti Chorvátska. Pekná futbalová rozprávka tejto krajiny tak nenapísala úspešnú poslednú kapitolu, ale jedná sa o najväčší úspech tejto reprezentácie. Malá krajina dokázala ohúriť celý svet.
 
Pekné gesto od francúzskeho trénera Didiera Deschampsa, ktorý prichádza postupne ku každému hráčovi Chorvátska a podaním ruky im ďakuje za skvelé finále a určite aj gratuluje k historickému úspechu.
 
Smutní Chorváti sú už nastúpení a čakajú na prebratie strieborných medailí. Francúzi ešte oslavne pobehujú, ale takisto sa už formujú na trávniku.
 
Radosť francúzskych reprezentantov je veľká a so svojou vlajkou pobehujú po ihrisku. Na trávniku sa už pripravuje pódium pre víťazov a čoskoro budú ocenené oba tímy.