koniec udalosti Muži - Štafeta (4x7,5km)
Švédsko
Komentuje: Tomáš Lengyel
 
Mužská biatlonová štafeta mužov na 4x7,5 km priniesla víťazstvo švédskej štvorice. Femling, Nelin, Samuelsson a Lindström predviedli kvalitný výkon na streľbe, sedemkrát dobíjali a ani raz nemuseli absolvovať trestný okruh. Aj vďaka tomu odsunuli na druhé miesto Nórov a na tretie Nemcov.

Po troch úsekoch bolo prakticky rozhodnuté o kompletnom zložení stupňov víťazov, a tak sa za vedúcou trojicou bojovalo o čo najlepšie konečné umiestnenie. Najspokojnejší môžu byť napokon štvrtí Rakúšania, ktorí za sebou udržali favorizovaných Francúzov. Do desiatky sa ešte vošli Američania, Česi, Bielorusi, Ukrajinci a Slovinci. Naopak, sklamaním boli výsledky Talianov alebo Švajčiarov.

Výborné rozbehnutú štafetu mali aj Slováci. Po prvom úseku Mateja Kazára boli na vynikajúcej druhej priečke. Potom však prišli strelecké chyby Hasillu, ktoré znásobili ďalšie ťažkosti Bartka a náš výber musel byť stiahnutý z trate. Preto obsadil posledné osemnáste miesto.
 
Konečné výsledky štafety mužov:
1. Švédsko 1:15:16,5 hod. (0+7)
2. Nórsko + 55,5 s (1+12)
3. Nemecko + 2:07,1 min. (3+10)
4. Rakúsko + 2:52,5 min. (2+11)
5. Francúzsko + 3:26,6 min. (3+12)
6. USA + 3:50,2 min. (2+14)
7. Česko + 4:07,1 min. (2+13)
8. Bielorusko + 4:49,5 min. (3+12)
9. Ukrajina + 5:00,8 min. (2+9)
10. Slovinsko + 5:00,8 min. (1+10)
-----
18. Slovensko – stiahnuté z trate po 6. streľbe (5+11)
 
cieľ
Solídne štvrté miesto obsadia Rakúšania. Po trápení na streľbe sú piati Francúzi, šiesta pozícia patrí Američanom a siedma Čechom.
 
cieľ
Favorizovaní Nóri sa musia uspokojiť s konečným druhým miestom. Emil Hegle Svendsen pokazil záverečnú streľbu a nemohol bojovať o zlato. Stupne víťazov doplnia tretí Nemci, ktorých doviedol do cieľa Simon Schempp.
 
cieľ
Švédske kvarteto dnes potvrdilo výbornú bežeckú aj streleckú formu na olympijskej pôde a dokázalo to zužitkovať na zisk zlatých medailí.
 
7,0 km
Päťsto metrov pred cieľom je Fredrik Lindström jasne na prvej priečke a za ním sú karty rozdané jednoznačne. Nóri budú brať striebro a Nemci bronz.
 
8. str
Francúzi po viacerých problémoch poskočili na solídne piate miesto. Postaral sa o to presný strelec Antonin Guigonnat.
 
5,9 km
Švédi si bežia pre zlato z mužskej štafety. Fredrik Lindström má pohodlný náskok pred Svendsenom, ktorý stráca už viac ako 50 sekúnd. Tretí je Schempp.
 
8. str
Vietor pridal na intenzite a Dominik Landertinger takisto nedokázal presne odstrieľať. Nemci budú mať bronz.
 
8. str
Simon Schempp zariskoval, ale nebol presný. Nemec nevyužil zaváhanie svojho nórskeho súpera a taktiež pôjde na trestné kolo.
 
8. str
Fredrik Lindström potvrdil povesť kvalitného strelca. Švéd síce raz dobíjal, ale vyčistil všetky terče a zostáva na prvom mieste. Svendsen putuje na trestné kolo.
 
4,5 km
Nemci sa však nemusia báť o medailu, ak Simon Schempp na poslednej streľbe výrazne nezlyhá. Má komfortný náskok pred Landertingerom a lepšie beží.
 
4,5 km
Lindström a Svendsen sa navzájom strážia a bežecky to rozbalia až po záverečnej streľbe. Simon Schempp neznižuje svoje manko.
 
3,4 km
Vyzerá to tak, že boj o zlatú medailu sa zúžil na dvojicu štafiet. Svendsen a Lindström predvádzajú porovnateľný beh a držia sa blízko seba. Schempp zaostáva o 57 sekúnd.
 
7. str
Dominik Landertinger zacítil šancu, potvrdil povesť výborného strelca a s čistou položkou vytvára tlak na nemeckého pretekára Schemppa. Stráca však 40 sekúnd.
 
7. str
Fredrik Lindström a Emil Hegle Svendsen zostávajú na prvých dvoch pozíciách. Nemec Simon Schempp sa na streľbe poriadne natrápil, musel trikrát dobíjať a stráca už minútu.
 
2,0 km
Na trati už nevidíme slovenskú štafetu. Šimon Bartko strácal bežecky, nedarilo sa mu na streľbe, a tak ho organizátori stiahli z boja.
 
2,0 km
Simon Schempp zase ukrojil sekundičku zo svojej straty. Na štvrtom až šiestom mieste bojujú Američania, Česi a Rakúšania.
 
0,9 km
Situácia v popredí sa vyrovnaná. Svedsen vedie o necelú sekundu pred Lindströmom, Schempp stráca deväť sekúnd.
 
4.úsek
Vstupujeme do záverečného úseku. Za Švédov beží Fredrik Lindström, za Nórov Emil Hegle Svendsen a za Nemcov Simon Schempp.