koniec udalosti 2. etapa: Düsseldorf - Liège
Marcel Kittel (Quick-Step Floors)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Druhá etapa Tour de France 2017 sa napokon skončila očakávaným hromadným dojazdom. Pelotón to ale stihol na poslednú chvíľu, keďže až kilometer pred cieľom dostihol dvojicu Taylor Phinney a Yoann Offredo. Obaja boli v úniku viac ako 200 kilometrov, ale na etapový triumf to nestačilo. Napokon sa z víťazstva raduje Marcel Kittel, pre ktorého je to desiaty triumf na najprestížnejších cyklistických pretekov. Peter Sagan nastúpil až príliš skoro a napokon skončil na desiatom mieste. V zelenom drese sa tak zajtra predstaví nemecký jazdec tímu Quick-Step Floors. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa.
 
CIEĽ
Sledovali sme strhujúci záver dnešnej etapy. Peter Sagan bol chvíľu na prvom mieste, no potom ho súperi zavreli a nedali mu šancu. Z pravej strany napokon predviedol skvelý šprint MARCEL KITTEL a stáva sa víťazom dnešnej etapy. Na stupňoch víťazov sa umiestnili aj druhý Arnaud Démare a tretí André Greipel.
 
1 km
POSLEDNÝ KILOMETER! Napokon to pelotón zvládol a rozhodovať sa bude v hromadnom štarte. Vpredu je aj Peter Sagan a má tam aj dostatočnú tímovú podporu.
 
2 km
Napätie vrcholí a pelotón už vidí unikajúcu dvojičku. Náskok osciluje okolo hranice desiatich sekúnd a teraz to vyzerá tak, že to hlavné pole napokon stihne.
 
3 km
Tak teraz pelotón stiahol desať sekúnd, no stále ich stráca dvadsať. Bude to skutočne veľmi tesné a ťažko odhadovať víťaza dnešnej etapy.
 
4 km
Vpredu absolútne chýba Kaťuša – Alpecin a možno neúčasť Tonyho Martina bude rozhodujúcim faktorom. Náskok štále neklesá a podľa grafiky ide vedúca skupina i pelotón rovnakou rýchlosťou.
 
5 km
Päť kilometrov zostáva do cieľa a Taylor Phinney je blízko k cennému víťazstvu na Tour de France. Tridsať sekúnd rozhodne nie je nedostihnuteľných, ale ani zanedbateľných.
 
6 km
Poltucet kilometrov zostáva do cieľa a americko-francúzska dvojica má náskok 35 sekúnd. Do čela ide Lotto Soudal, ale vpredu sa drží aj Bora-Hansgrohe s oboma slovenskými reprezentantmi.
 
7 km
Taylor Phinney z tímu Cannondale – Drapac to berie na seba a snaží sa držať náskok vedúcej dvojice. Yoann Offredo sa skôr už len vyváža za ním a príliš často mu nestrieda.
 
8 km
Teraz predsa len trošku viac klesol náskok vedúcej dvojice. Momentálne je na úrovni 40 sekúnd a do konca zostáva ešte pre nich nekonečne dlhých osem kilometrov.
 
9 km
V pelotóne je poriadny zmätok. Zatiaľ ani jeden z tímov to nezobral na seba a náskok za posledný kilometer klesol len o tri sekundy. Šprintérov je v pelotóne veľa, no len aby nešprintovali len o pódium.
 
10 km
Posledných desať kilometrov zostáva do cieľovej pásky. Taylor Phinney a Yoann Offredo si držia svoj 50-sekundový náskok. Na čele pelotónu vidíme už aj dresy Quick-Stepu Floors, ale do svojich rúk by to mal zobrať skôr Tony Martin.
 
12 km
Ďalšie sekundičky pribúdajú k náskoku americko-francúzskej dvojice. No, viac ako 50 sekúnd je pomerne dosť, ale na rovine by mal mať pelotón predsa len väčšiu silu.
 
14 km
Dvojica pretekárov na čele poriadne šliape do pedálov. Ich náskok sa neznižuje, práve naopak. Momentálne je odstup na hranici 52 sekúnd a pelotón by rozhodne mal začať s tým niečo robiť.
 
16 km
Vedúca už len dvojčlenná skupina má momentálne náskok 45 sekúnd. Dokonca podľa grafiky ide ešte o dva kilometre rýchlejšie ako hlavný balík. Ten medzičasom pohltil Laurenta Pichona.
 
18 km
Taylor Phinney je aktuálnym lídrom dnešných pretekov a jednoznačne najvážnejším kandidátom na červené číslo pre najbojovejšieho jazdca. Jeho nástupu sa stihol chytiť ešte Yoann Offredo z tímu Wanty – Groupe Gobert.
 
20 km
Taylor Phinney z tímu Cannondale – Drapac získava aj druhý bod na vrchárskej prémii. Yoann Offredo mu síce na Côte d'Olne poriadne vzdoroval, ale napokon nezabránil tomu, že zajtra si bodkovaný dres po šiestich rokoch oblečie Američan.
 
22 km
Chris Froome si berie naspäť svoj bicykel. Samozrejme, stálo ho to drobnú časovú stratu, no okamžite ho čakal jeden z jeho domestikov. Brit by toto mal ustáť a zaradiť sa späť do hlavného balíka.
 
24 km
Pomaly sa blížime aj k spomínanej vrchárskej prémii, na ktorej sa rozhodne, komu bude patriť bodkovaný dres v zajtrajšej etape. Veľmi dobre to vyzerá pre Taylora Phinneyho, keďže únik má stále náskok 35 sekúnd.
 
26 km
Do čela pelotónu sa dostávajú jazdci tímu Bora-Hansgrohe, čo nás samozrejme teší. Popri Petrovi Saganovi vidíme aj jeho brata Juraja či nemeckého majstra Marcusa Burghardta.