koniec udalosti Tour de Suisse - 4. etapa
Víťaz: Christopher Juul-Jensen (Mitchelton – Scott)
Komentuje: Michal Bakoš, Miroslav Kováčik
 
Upršanú a takmer 200 kilometrov dlhú etapu máme za sebou. Prekvapujúcim víťazom sa stáva dánsky cyklista Christopher Juul-Jensen. Jazdec tímu Mitchelton – Scott bol v pôvodnom úniku a napokon svoju snahu pretavil do etapového vavrínu. Peter Sagan napokon skončil na štvrtom mieste, keď záver trošku vypustil a zdolala ho dvojica Michael Matthews a Yves Lampaert. S týmto konštatovaním sa s vami lúčime. Ďakujeme za pozornosť a prajeme ešte pekný zvyšok dňa.
 
CIEĽ
CHRISTOPHER JUUL-JENSEN sa stáva prekvapujúcim víťazom dnešnej etapy. Do cieľa prišiel s osemsekundovým náskokom pred skupinou favoritov. Z nej to vyzeralo na druhé miesto Petra Sagana, no ten v závere zvesil nohy. Napokon sa cez neho dostali Michael Matthews zo Sunwebu a Yves Lampaert z belgického tímu Quick-Step Floors.
 
1 km
Pelotón je ďaleko a Christopher Juul-Jensen má všetko vo vlastných rukách. Dnes strávil takmer 200 kilometrov v úniku a stále môže byť jeho náskok na úrovni 10-15 sekúnd. Dán je skutočne veľmi blízko víťazstva.
 
2 km
Christopher Juul-Jensen to zobral na seba a pokračuje už len sám. Pelotón na neho stráca stále 20 sekúnd, čo sa zdá byť pomerne dosť. Navyše, 28- ročný Dán vyzerá byť v dobrej kondícii a smeruje za jedným z najcennejších víťazstiev svojej kariéry.
 
4 km
Tak ešte 4000 metrov. Christopher Juul-Jensen si obdivuhodne dokázal dostihnúť Nansa Petersa, a tak máme vpredu opäť dvojicu pretekárov z pôvodného úniku. Aktuálny náskok je na hranici 15 sekúnd.
 
6 km
Iniciatívu preberá žltý muž Stefan Küng. Ten rozhodne nechce nič riskovať, a tak si v zjazde kontroluje situáciu. Peter Sagan je v hlavnej skupine na tretej priečke a takisto potvrdzuje, že v zjazde patrí medzi najlepších v profesionálnej cyklistike.
 
7 km
Nans Peters má stále k dobru 20 sekúnd a využíva to, že v pelotóne sa trošku taktizuje. V hlavnej skupine nechýba ani Peter Sagan, no veľa pretekárov tímu Bora-Hansgrohe som vpredu nevidel.
 
9 km
Horskú prémiu druhej kategórie vyhráva Nans Peters, ktorý ušiel svojmu Christopherovi Juulovi-Jensenovi. Pretekár tímu AG2R La Mondiale to skúša sám, no jeho náskok pred pelotónom je už len 20 sekúnd.
 
11 km
Tempo pelotónu sa snaží rozbehnúť jeden z pretekárov tímu Direct Energie. Čelo pelotónu je pomerne farebné, a tak nemožno hovoriť o ucelenom sťahovaní jedného či dvoch tímov. Záver bude ešte určite veľmi zaujímavý.
 
12 km
Z pôvodného úniku sa oddelilo duo Christopher Juul-Jensen a Nans Peters. Pred svojimi kolegami si vypracovali náskok 18 sekúnd. Snažia sa poctivo striedať, no ich atak zrejme úspešný nebude. Pelotón stráca už len necelých 40 sekúnd.
 
14 km
Únik sa na chvíľku s výnimkou jedného člena opäť spojil, no s týmto stavom nebol spokojný Nans Peters, ktorý opäť zrýchlil a snaží sa pokračovať na absolútnom čele etapy osamote. Peters má k dobru pred pelotónom presne minútu.
 
15 km
Z vedúcej partie zavelil do ofenzívy americký pretekár Nathan Brown z tímu EF Education First-Drapac. Dokázali sa ho zachytiť obaja cyklisti AG2R La Mondiale Silvan Dillier a Nans Peters. Ich náskok je však minimálny.
 
16 km
Na čele pelotónu sa to teraz trošku preskupilo. Borci Bory či BMC sa trošku stiahli a nahradili ich dresy Kaťuše či Sunwebu. Peter Sagan si to však všetko kontroluje z ideálnej pozície.
 
18 km
Christopher Juul-Jensen (Mitchelton – Scott), Silvan Dillier, Nans Peters (AG2R La Mondiale), Nathan Brown (EF-Drapac), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Paul Ourselin (Direct Energie) prišli na úpätie kopca Saanenmöser s náskokom minúty a pol, čo predznamenáva, že to úniku dňa pravdepodobne nebude stačiť na boj o etapový vavrín.
 
19 km
Za Boru-hansgrohe pracujú na sťahovaní manka balíka dvaja pretekári. Jedným z nich je starší zo súrodeneckého dua Saganovcov Juraj v drese slovenského majstra.
 
20 km
Do cieľa štvrtej etapy švajčiarskych etapových pretekov zostáva dvadsať kilometrov. O tri kilometre sa začne stúpať na očakávaný kopec druhej kategórie. Šesťčlenná vedúca skupina má dvojminútový náskok.
 
22 km
Vrchol kopca Saanenmöser je situovaný desať kilometrov pred pomyselnou cieľovou páskou. Pri hustom daždi sa bude v zjazde z neho vyžadovať od všetkých pretekárov mimoriadna ostražitosť.
 
25 km
Únik postupne stráca vybudovaný náskok. Momentálne je odstup pelotónu na úrovni dvoch minút a tridsiatich sekúnd. Šesticu Christopher Juul-Jensen (Mitchelton – Scott), Silvan Dillier, Nans Peters (AG2R La Mondiale), Nathan Brown (EF-Drapac), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Paul Ourselin (Direct Energie) delí už len niekoľko kilometrov od začiatku stúpania na horskú prémiu druhej kategórie.
 
30 km
Z pretekárov vedúcej skupiny, ktorá má tridsať kilometrov pred cieľom náskok tesne pod hranicou troch minút, je na tom v celkovom poradí najlepšie Silvan Dillier. Na priebežného lídra stráca 1:23.
 
34 km
Nepríjemnosť na trati štvrtej etapy. V zadnej časti pelotónu došlo k pádu piatich pretekárov pri prejazde železničným priecestím. Štyria z nich sa zdvihli a vysadli opäť na bicykle. Cyklista tímu UAE-Team Emirates si však zrejme privodil nejaké zranenie, pretože sa hneď zveril do opatery lekárov.