koniec udalosti SP - štafeta žien 4x6 km, Ruhpolding
Víťaz: Nemecko
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Dnešné štafetové preteky určite patrili medzi najzaujímavejšie za posledné obdobie. O víťazstve sa rozhodlo na záverečnom okruhu, kde Laura Dahlmeierová mala viac síl než Federica Sanfilippová. Taliansko predviedlo najlepší strelecký výkon, keď potrebovalo len tri náhradné náboje. Tretie končí Švédsko a do TOP 6 sa vtesnali aj Nórsky, Poľky a Češky. V slovenských farbách predviedla ďalší super výkon Anastasia Kuzminová, vytiahla štafetu na štvrté miesto, ale napokon sme skončili na dvanástej pozícii. Škoda najmä trestného okruhu Terézie Poliakovej pri streľbe v stoji. To je odo mňa všetko, no teším sa na vás aj zajtra, keď vás budem sprevádzať pretekmi mužov s hromadným štartom. Dovtedy dovidenia.
 
Konečné poradie dnešných pretekov:

1. Nemecko 1:08:47,0 (0+9)
2. Taliansko +2,9 (0+3)
3. Švédsko +17,2 (0+5)
4. Nórsko +23,1 (0+9)
5. Poľsko +24,5 (0+5)
6. Česko +1:04,0 (0+7)
7. Rusko +1:20,8 (0+7)
8. Švajčiarsko +1:37,1 (1+11)
9. Francúzsko +1:47,5 (2+7)
10. Kanada +1:56,7 (1+4)
11. Ukrajina +2:13,7 (0+12)
12. Slovensko +2:43,5 (1+13)
13. Bielorusko +3:13,7 (3+9)
14. Kazachstan +3:15,6 (0+11)
15. Rakúsko +3:33,6 (2+6)
16. Japonsko +3:37,1 (1+8)
17. USA +4:57,7 (2+13)
18. Litva +5:16,1 (0+8)
19. Čína +5:29,5 (0+4)
20. Fínsko +5:56,4 (0+11)
21. Estónsko +5:57,5 (0+12)
22. Bulharsko +1 kolo
23. Južná Kórea +1 kolo
 
CIEĽ
Pekný výkon predviedli české reprezentantky. Veronika Vítková na poslednom úseku predčila Rusky a vytiahla štafetu našich západných susedov na šieste miesto. Slovensko bolo po polovici pretekov štvrté, ale napokon končí so stratou 2:43 minúty na dvanástom mieste.
 
CIEĽ
Nebolo to vôbec ľahké, ale napokon to víťazka Svetového pohára, Laura Dahlmeierová, zvládla. Nemecko na domácej pôde v Ruhpoldingu víťazí s odstupom necelých troch sekúnd pred druhým Talianskom. Tretie miesto napokon udržala Hanna Öbergová zo Švédska.
 
5,4 km
Laura Dahlmeierová možno rozhodla o víťazstve. Nebolo to síce na stúpaní, no krátko po ňom si Nemka vytvorila náskok 2,5 sekundy. Federica Sanfilippová stále bojuje! Tretie miesto zrejme zostane podobne ako v Oberhofe pre Švédsko.
 
4,6 km
Federica Sanfilippová sa drží na prvom mieste, no Laura Dahlmeierová je na nej zavesená. O chvíľu príde na rad stúpanie, ktoré možno rozhodne o osude dnešných štafetových pretekov. Ustojí to Talianka?
 
Str. 8
Tak si to predstavte. Laura Dahlmeierová dala šancu svojim súperkám, keď musela dvakrát dobíjať. Senzačnú čistú položku predviedla Federica Sanfilippová, a tak zrejme uvidíme nemecko-taliansky súboj o víťazstvo.
 
3,4 km
Nevydržalo to! Laura Dahlmeierová zabrala v stúpaní a jej náskok sa zvýšil na hranicu 13 sekúnd. Pokiaľ na záverečnej položke strelecky nevyhorí, mala by Nemecko doviesť k domácemu triumfu. O stupne víťaziek bude bojovať celkovo šesť štafiet, rozhodne posledná streľba.
 
2,6 km
Hanna Öbergová sa vynikajúco drží za domácou favoritkou. Uvidíme, či to vydrží až na ďalší medzičas, keďže dovtedy nás čaká aj krátke stúpanie. Okrem toho si môžeme povedať, že Ivona Fialková raz dobíjala a ide na 12. miesto.
 
Str. 7
Videli sme množstvo chýb na strelnici, no najlepšie z toho vyšla Laura Dahlmeierová. Domáca pretekárka ide do čela pretekov s malým náskokom pred Švédkou Öbergovou. S odstupom ôsmich sekúnd figurujú reprezentácie Talianska a Švajčiarska.
 
1,4 km
Aita Gasparin predsa len už prišla o väčšinu svojho náskoku. Célia Aymonierová stráca už len sedem sekúnd a je druhá. Nebezpečne sa však doťahuje aj silné nemecko-nórske duo.
 
0,6 km
Aita Gasparinová si zatiaľ drží svoj náskok na prvom mieste. Papierovo je na tom najlepšie domáce Nemecko, ktoré má na finišmanskom úseku Lauru Dahlmeierovú.
 
Cieľ 3
Selina Gasparinová predviedla fantastický výkon. Vďaka nej Švajčiarsko figuruje po tretej odovzdávke na prvom mieste s náskokom 17 sekúnd pred Švédskom a Francúzskom. Slovensku patrí desiata priečka so stratou dvoch minút.
 
5,4 km
Tak to je neuveriteľné! Selina Gasparinová v priebehu stúpania stiahla svoje manko a dokonca vedie pred Chloé Chevalierovou už o sedem sekúnd. Švajčiarsko tak vedie, doťahuje sa aj Franziska Hildebrandová.
 
4,6 km
Chloé Chevalierová je stále na prvom mieste, hoci stratila pár sekúnd zo svojho náskoku. Druhá je Selina Gasparinová, ktorá jazdí spoločne s Annou Magnussonovou. Slovensko je na desiatom miesto, o jednu priečku za Českom, ktoré ťaží z dobrého výkonu Evy Puskarčíkovej.
 
Str. 6
Po šiestej streľbe je na tom najlepšie Francúzsko, ktoré zásluhou Chloé Chevalierovej ide do čela s náskokom 18 sekúnd. Bohužiaľ, Slovensko pôjde na jeden trestný okruh, a tak sú naše šance na dobrý výsledok preč.
 
3,4 km
Z vedúceho tria máme kvarteto, pretože Selina Gasparinová stiahla svoje manko. Bohužiaľ, slovenská pretekárka trošku zaostáva a prepadla sa na siedme miesto. Ide spoločne s Franziskou Hildebrandovou a Nórkou Tandrevoldovou.
 
2,6 km
Franziska Hildebrandová mala zrejme nejaké technické problémy, pretože od streľby stratila priepastných 15 sekúnd. Každopádne, vpredu máme trojicu štafiet Francúzska, Talianska a Švédska. V tesnom závese sú Selina Gasparinová a naša Terézia Poliaková.
 
Str. 5
Franziska Hildebrandová mala obrovské problémy a musela trikrát dobíjať. Napokon sa vyhla trestnému okruhu. Pred ňu sa však dostali tri štafety, momentálne vedia Švédka Anna Magnussonová. Terézia Poliaková je po jednej chybičke šiesta s mankom desiatich sekúnd.
 
1,4 km
Franziska Hildebrandová trošku pridala na tempe a hneď sa to prejavilo. V stúpaní nechala za sebou Talianku a zvyšuje svoj náskok aj pred skupinou prenasledovatiek. Pomaly sa blížime k piatej streľbe.
 
0,6 km
Talianka Nicole Gontierová dotiahla svoju tesnú stratu a vedie pred domácou reprezentáciou, ktorá má na treťom úseku Francizku Hildebrandovú. Terézia Poliaková ide na priebežnom treťom mieste.
 
Cieľ 2
Parádny výkon predviedla Denise Hermmanová a domáca reprezentácia tak po polovici pretekov vedie o tri sekundičky pred Talianskom. Veľkú pochvalu si zaslúži Anastasia Kuzminová, ktorá vytiahla Slovensko na štvrté miesto s mankom 17,5 sekundy. Na trati máme Teréziu Poliakovú.
 
5,4 km
Nemecká pretekárka už dýcha na chrbát svojej súperke a myslím si, že práve Denise Herrmanová bude odovzdávať na prvom mieste. Super ide naďalej aj Slovenka, ktorá bojuje o priebežné stupne víťaziek.
 
4,6 km
Denise Herrmanová opäť sťahuje svoju stratu na prvé miesto. Dorothea Wiererová má náskok o päť sekúnd nižší než tomu bolo po strelnici. Dopredu sa tlačí aj Anastasia Kuzminová, ktorá fantasticky beží.
 
Str. 4
Taliansko ešte neminulo terč a dostáva sa na prvé miesto s náskokom 20 sekúnd. Bohužiaľ, Anastasia Kuzminová dvakrát dobíjala a je ôsma s mankom 35 sekúnd. Trápila sa Ruska Virolainenová, ktorá sa so šťastím vyhla trestnému kolu.
 
3,4 km
Denise Herrmanová je prvá s náskokom troch sekúnd. Na treťom mieste je Marin Dorin-Habertová a v tesnom závese za ňou figurujú aj štafety Švédska, Rakúska a takisto aj Nórska, ktoré má na trati Tiril Eckhoffovú.
 
2,6 km
Paráda, Anastasia Kuzminová letí na lyžiach a dostáva Slovensko na siedmu priečku. Jej aktuálna strata predstavuje 26 sekúnd. Okrem toho Denise Herrmanová podľa očakávania opäť dostihla unikajúcu Talianku Dorotheu Wiererovú.
 
Str. 3
Dorothea Wiererová predviedla vynikajúcu streľbu a dostane sa na prvú pozíciu. Denise Herrmanovej to trvalo trošku dlhšie, a tak stráca 5,6 sekundy. Dobrou správou je, že Anastasia Kuzminová vyčistila všetkých päť terčov a ide na desiate miesto s mankom pol minúty.
 
1,4 km
Denise Herrmanová je na prvom mieste, no Dorothea Wiererová sa jej výborne drží. Anastasia Kuzminová stiahla oproti predošlému medzičasu necelé tri sekundy a dostáva sa na 13. miesto, tesne za štafetu Japonska.
 
0,6 km
Denise Herrmanová ukazuje svoje rýchlostné kvality a už zmazala svoju stratu na taliansku súperku. Medzitým si môžeme povedať, že na trati je už aj Anastasia Kuzminová. Nemá vôbec ľahkú pozíciu, keďže stráca 40 sekúnd na čelo pretekov.
 
Cieľ 1
Lisa Vittozziová predviedla vynikajúci výkon a do cieľa prvého úseku prichádza ako prvá. Taliansku štafetu teraz prevezme štvrtková víťazka Dorothea Wiererová. Druhé je Nemecko a s odstupom 6,8 sekundy figuruje za ním Švajčiarsko.
 
5,4 km
Franziska Preussová sa už prebojovala na druhé miesto s mankom necelých troch sekúnd. Vyzerá to tak, že Taliansko bude odovzdávať ako prvé, keďže Lisa Vittozziová neminula ani jeden terč.
 
4,6 km
Lisa Vittozziová sa drží na prvom mieste s náskokom necelých troch sekúnd. Zozadu sa na ňu ale doťahuje najmä Franziska Preussová, ktorú ženú dopredu domáci fanúšikovia. Bezchybné je aj Poľsko, Švajčiarsko, Rusko či Bielorusko.
 
Str. 2
Lisa Vittozziová strieľala fantasticky a ide do čela dnešných pretekov. Bohužiaľ, Paulína Fialková svoju stojku pokazila, musela až trikrát dobíjať, a tak sa zaraďuje na 16. miesto so stratou takmer 42 sekúnd. Hneď za ňou figuruje česká pretekárka Jessica Jislová.
 
3,4 km
Na ďalšom medzičase môžeme konštatovať, že prvých dvanásť štafiet je zoradených v piatich sekundách. Práve túto časť uzatvára Paulína Fialková. Sklamaním je strelecký výkon Kanaďanky Emmy Lunderovej, ktorá musela ísť na trestné kolo.
 
2,6 km
Lisa Vittozziová sa naďalej drží na prvom mieste s tesným náskokom pred Elisou Gasparinovou zo Švajčiarska. Naša reprezentantka si polepšila o dve pozície a momentálne stráca na Talianku 8,8 sekundy.
 
Str. 1
Biatlonistky majú za sebou prvú streleckú položku. Videli sme množstvo čistých položiek. Najrýchlejšia bola Lisa Vittozziová a dostáva Taliansko na prvú priečku s minimálnym náskokom. Paulína Fialková raz dobíjala sa zaraďuje sa na 15. pozíciu.
 
1,4 km
Máme za sebou ďalších 800 metrov. Vďaka kratšiemu stúpaniu sa nám štartové pole natiahlo a predsa len sú rozdiely trošku väčšie. Galina Višnevská je naďalej prvá, Paulína Fialková figuruje na dvanástom mieste.
 
0,6 km
Štart prebehol bez väčších problémov, nevideli sme žiadnu kolíziu. Na prvom medzičase vedie Galina Višnevská z Kazachstanu, no všetky reprezentácie sú za sebou zoradené v necelých šiestich sekundách.
 
ŠTART
Štafetové preteky žien na 4x6 kilometrov sa v nemeckom Ruhpoldingu práve začali. Slovensko má na prvom úseku Paulínu Fialkovú, Česko bude zastupovať Jessica Jislová.
 
Pekný deň prajem všetkým biatlonovým fanúšikom. V nemeckom Ruhpoldingu sú dnes na programe štafetové preteky žien na 4x6 km. Medzi 23 reprezentáciami tentokrát nechýba ani slovenské kvarteto, ktorého líderkou bude trojnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová.

TRIUMFY NEMECKA A FRANCÚZSKA

V prebiehajúcom ročníku sme boli svedkami dvoch štafetových pretekov žien. V rakúskom Hochfilzene deklasovali konkurenciu Nemky, keď napriek deviatim chybám na strelnici prišli do cieľa so 45-sekundovým náskokom na druhú Ukrajinu. Tretie skončili Francúzky, hoci Marie Dorin Habertová sa pri streľbe v stoji nevyhla dvom trestným kolám. Náš výber veľmi dobre rozbehla Paulína Fialková, ale následne prišiel strelecký výbuch. Šesť trestných kôl znamenalo, že už Terézia Poliaková bola na treťom úseku predbehnutá o kolo.

Druhá štafeta sa išla len pred šiestimi dňami. V Oberhofe sa radovali z víťazstva reprezentantky galského kohúta. Na záverečnej streľbe totiž mala Justine Braisazová pevnejšie nervy než domáca Maren Hammerschmidtová. Senzačné tretie miesto napokon patrilo Švédkam. Severanky využili to, že v náročných poveternostných podmienkach nezvládla poslednú stojku ani skúsená Jekaterina Jurlovová-Perchtová. Tieto štafetové preteky Slovensko vynechalo a aj preto mu v tejto disciplíne patrí 20. miesto so ziskom chudobných 24 bodov.

PREKVAPIA KRAJINY Z DRUHÉHO SLEDU?

Podľa štartovej listiny sú najväčšími favoritkami Nemky. K dispozícii majú aj Lauru Dahlmeierovú, ktorá štafetu v Oberhofe pre chorobu vynechala. Predvčerom mala dobre rozbehnuté aj individuálne preteky, ale tri chyby na tretej streľbe ju stiahli až do piatej desiatky. Nemecké šance zvyšuje neúčasť Justine Braisazovej či slabšia forma Rusiek. Naopak, prekvapiť môžu krajiny, ktoré ešte donedávna boli len akýmsi druhým sledom. Veľmi dobre vyskladaný tím má Bielorusko na čele s Darjou Domračevovou a Taliansko potiahne dvojica Lisa Vittozziová a Dorothea Wiererová.

Slovensko nastúpi s tým najlepším, čo momentálne má. Tradične štafetu rozbehne Paulína Fialková, ktorá sa po vydarenom úvode sezóny trošku hľadá. Po nej bude nasledovať Anastasia Kuzminová, takže po polovici pretekov máme veľkú šancu držať sa na popredných pozíciach. Posledné dva úseky sú výkonnostne slabšie. Terézia Poliaková sa pasuje s bežeckou i streleckou formou a bohužiaľ, výrazné zlepšenie nebolo badať ani v Osrblí v rámci IBU Cupu. Finišmankou bude Ivona Fialková, ktorá vo štvrtkovom individuále minula šesť terčov a skončila na 87. mieste.
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:30.