koniec udalosti SP - slalom žien, 2. kolo, Kranjska Gora
Mikaela Shiffrinová
Frida Hansdotterová
Komentuje: Tomáš Lengyel
 
Mikaela Shiffrinová ovládla štvrtý špeciálny slalom v rade a ukázala, že v tejto disciplíne nemá konkurenciu. V prvom kole si vytvorila komfortný náskok, ktorý v druhej jazde dokonca navýšila a teší sa z ďalšieho triumfu. Na stupňoch víťazov ju doplnili Frida Hansdotterová a Wendy Holdenerová. Na tretie miesto márne útočila Petra Vlhová, ktorej výborné druhé kolo nestačilo k posunu vyššie. Po prvej jazde totiž výrazne strácala na elitné trio a nedokázala manko zmazať. Platí však konštatovanie, že v doterajších piatich slalomoch bola vždy v TOP 5. Výborné druhé kolo zabezpečilo piatu pozíciu Bernadette Schildovej.
 
Konečné poradie 2. kola:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,50 min.
2. Frida Hansdotterová (SWE) + 1,64 s
3. Wendy Holdenerová (SUI) + 1,87 s
4. Petra Vlhová (SVK) + 2,18 s
5. Bernadette Schildová (AUT) + 2,43 s
6. Mélanie Meillardová (SUI) + 3,68 s
7. Christina Geigerová (GER) + 4,01 s
8. Estelle Alphandová (SWE) + 4,16 s
9. Nina Haver-Løsethová (NOR) + 4,38 s
10. Anna Swenn-Larssonová (SWE) + 4,67 s
 
Druhé kolo slalomu slovinskej Kranjskej Gore bolo ukončené.
 
1
Američanka Mikaela Shiffrinová vstupovala do druhého kola s náskokom 1,47 sekundy. Slalomárska hviezda zase potvrdila svoju extratriedu a v cieli sa ocitla o 1,64 sekundy rýchlejšie ako Hansdotterová.
 
2
Frida Hansdotterová predviedla tradične bezchybnú jazdu. Švédka si ustrážila náskok pred Holdenerovou a dostáva sa na prvú pozíciu.
 
3
Wendy Holdenerová nezačala najlepšie a v úvode stratila polovicu zo svojho náskoku. V druhej polovici trate sa však vyhla chybám a prekonala Slovenku o 31 stotín sekundy.
 
4
Petra Vlhová dokázala prekonať Schildovú. Dosiahla druhé najrýchlejšie druhé kolo a môže reálne pomýšľať na pódiové umiestnenie. Odstup prvých troch pretekárok je však veľký.
 
5
Mélanie Meillardová urobila veľkú chybu hneď v úvodných bránkach. Švajčiarka preto od prvého medzičasu strácala a v cieli bola rada aj za druhú pozíciu.
 
6
Christina Geigerová v prvom kole prekvapila kvalitnou jazdou, ale šiestu pozíciu si asi neudrží. Nemka stratila na Schildovú viac ako sekundu, no je druhá.
 
7
Schildová položila latku mimoriadne vysoko. Jej krajanka Katharina Liensbergerová ju nedokázala prekonať, pretože tesne po prvom medzičase vypadla.
 
8
Bernadette Schildová potvrdila svoje kvality a zužitkovala komfortný náskok zo štartu. Rakúšanka prišla do cieľa s náskokom 1,73 sekundy. Dosiahla najlepšie druhé kolo.
 
9
Nina Haver-Løsethová pokračuje vo výsledkovom trápení. Nórka stratila na prvom medzičase už sedem desatín zo svojho vyše sekundového náskoku. V cieli je na druhom mieste.
 
Priebežné poradie 2. kola:
1. Estelle Alphandová (SWE) 1:47,66 min.
2. Anna Swenn-Larssonová (SWE) + 0,51 s
3. Michelle Gisinová (SUI) + 0,55 s
4. Irene Curtoniová (ITA) + 0,63 s
5. Lena Dürrová (GER) + 0,74 s
 
10
Estelle Alphandová má istotu umiestnenia v najlepšej desiatke. Michelle Gisinová nevyužila svoj náskok deviatich desatín sekundy a po niekoľkých zaváhaniach je na tretej pozícii.
 
11
Lena Dürrová takisto nedokázala prekonať Alphandovú. Nemecká slalomárka stratila v cieli 74 stotín sekundy a je priebežne štvrtá.
 
12
Chiara Costazzová na prvých dvoch medzičasoch atakovala líderskú pozíciu, ale chyby v spodnej časti trate ju pripravili o lepšie umiestnenie. Zatiaľ je tretia.
 
13
Irene Curtoniová sa zmestila na virtuálne stupne víťazov. V cieli stratila presne sekundu a priebežne figuruje na tretej pozícii.
 
14
Dá sa očakávať, že Alphandová bude na prvej pozícii ešte dlho. Jej krajanka Anna Swenn-Larssonová stratila pol sekundy a je druhá.
 
15
Denise Feierabendová sa nedostala ani na prvý medzičas. Švajčiarka neprešla bránkou v súlade s predpismi a nemohla ďalej pokračovať.
 
Priebežné poradie 2. kola:
1. Estelle Alphandová (SWE) 1:47,66 min.
2. Erin Mielzynská (CAN) + 1,23 s
3. Katharina Truppeová (AUT) + 1,42 s
4. Carole Bissigová (SUI) + 1,51 s
5. Elena Stoffelová (SUI) + 1,70 s
 
16
Vo forme jazdiaca Estelle Alphandová uzavrela prvú pätnástku druhého kola. Švédka mala na štarte náskok jednej sekundy pred Mielzynskou a v cieli pridala ďalších 23 stotín. Preto je jasnou líderkou.
 
17
Katharina Truppeová sa vyhla väčším chybám, ale nemala potrebnú rýchlosť. V cieli preto zaostáva za Mielzynskou o 24 stotín sekundy a je druhá.
 
18
Najlepšia Slovinka v prvom kole bola Klara Livková s číslom 50. V druhej jazde už nedokázala nadviazať na svoj výkon a tesne pred cieľom vypadla.
 
19
Manuela Mölggová atakovala prvú priečku Mielzynskej, ale predposlednú bránku neprešla podľa pravidiel a nezíska dnes ani jeden bod.
 
20
Nemka Marina Wallnerová od začiatku výraznejšie strácala. Už na prvom medzičase prišla o polsekundový náskok a v cieli je klasifikovaná na šiestej pozícii.
 
21
Máme za sebou prvú desiatku pretekárok v druhom kole. Domáci priaznivci zbystrili pozornosť, pretože na trati bola Maruša Ferková. Skúsená Slovinka ich však nepotešila a je až piata.
 
22
Elena Stoffelová predviedla kvalitnú jazdu, ale v druhej polovici trate začala strácať a zaradila sa na tretiu priečku. Švajčiarka bude určite vďačná za body, ktoré pravidelne nezbiera.
 
23
Erin Mielzynská je tradičnou účastníčkou druhých kôl. Kanaďanka postupne strácala zo svojho náskoku, ale v cieli je prvá. K dobru mala 28 stotín sekundy.
 
24
Až dvadsaťtri výpadkov v prvom kole otvorilo cestu ďalej aj Švédke Nathalie Eklundovej. So štartovým číslom 56 bude bodovať, pretože v cieli je na piatej priečke.
 
25
Maren Skjøldová naopak pokazila úvodné kolo a teraz si mohla napraviť chuť. Nórka z druhej nasadenej skupiny však nestačila na konkurenciu. Priebežne sa zaradila na tretiu pozíciu.
 
26
Príjemným prekvapením prvého kola bola Češka Gabriela Capová, ktorá prvýkrát v kariére prenikla do druhej jazdy v slalome v rámci Svetového pohára. V cieli je zatiaľ druhá a bude bodovať.
 
27
Trať druhého kola postavil tréner Petry Vlhovej, Talian Livio Magoni. Zatiaľ jeho postavenie bránok nerobí slalomárkam problémy. Do cieľa sa dostala aj Nevena Ignjatovićová. Srbka je priebežne tretia.
 
28
Ruska Jekaterina Tkačenková prvýkrát v sezóne prenikla do druhého kola. Jej jazda nebola rýchla, no bude mať garantovaný minimálne jeden bod. V cieli má stratu nad tri sekundy.
 
29
Druhá sa spustila svahom Švajčiarka Carole Bissigová, ktorá mala v prvom kole totožný čas ako Asa Andová. S číslom 57 bude dnes bodovať, pretože Japonku zdolala o 77 stotín sekundy.
 
30
V štartovej listine figurovala Japonka Asa Andová až na druhej pozícii, no na trať vyšla ako prvá. V cieli dosiahla čas 1:49,94 min.
 
Druhé kolo ženského slalomu v Kranjskej Gore bolo odštartované.
 
Štartová listina 2. kola:
1. Carole Bissigová (SUI)
2. Asa Andová (JPN)
3. Jekaterina Tkačenková (RUS)
4. Nevena Ignjatovićová (SRB)
5. Gabriela Capová (CZE)
6. Maren Skjøldová (NOR)
7. Nathalie Eklundová (SWE)
8. Erin Mielzynská (CAN)
9. Elena Stoffelová (SUI)
10. Maruša Ferková (SLO)
11. Marina Wallnerová (GER)
12. Manuela Mölggová (ITA)
13. Klara Livková (SLO)
14. Katharina Truppeová (AUT)
15. Estelle Alphandová (SWE)
16. Denise Feierabendová (SUI)
17. Anna Swenn-Larssonová (SWE)
18. Irene Curtoniová (ITA)
19. Chiara Costazzová (ITA)
20. Lena Dürrová (GER)
21. Michelle Gisinová (SUI)
22. Nina Haver-Løsethová (NOR)
23. Bernadette Schildová (AUT)
24. Katharina Liensbergerová (AUT)
25. Christina Geigerová (GER)
26. Mélanie Meillardová (SUI)
27. Petra Vlhová (SVK)
28. Wendy Holdenerová (SUI)
29. Frida Hansdotterová (SWE)
30. Mikaela Shiffrinová (USA)
 
Mikaela Shiffrinová ukázala svojim súperkám, že je výkonnostne úplne inde. Americká hviezda ovládla prvé kolo dominantným spôsobom a druhej Fride Hansdotterovej nadelila takmer sekundu a pol. Približne rovnako stráca aj tretia Wendy Holdenerová. Petra Vlhová nebola spokojná so svojou jazdou, ale napriek tomu figuruje na štvrtej pozícii. O stotinu sekundy za ňou je Melanie Meillardová. V závere štartového poľa sa predstavila aj druhá Slovenka Barbara Kantorová, no tá nedokázala postúpiť do druhého kola. Ku cti jej slúži, že vôbec prešla traťou, pretože až 23 pretekárok vypadlo.
 
Konečné poradie 1. kola:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 51,44 s
2. Frida Hansdotterová (SWE) + 1,47 s
3. Wendy Holdenerová (SUI) + 1,60 s
4. Petra Vlhová (SVK) + 2,30 s
5. Mélanie Meillardová (SUI) + 2,31 s
6. Christina Geigerová (GER) + 2,79 s
7. Katharina Liensbergerová (AUT) + 2,90 s
8. Bernadette Schildová (AUT) + 2,94 s
8. Nina Haver-Løsethová (NOR) + 2,94 s
10. Michelle Gisinová (SUI) + 3,17 s
11. Lena Dürrová (GER) + 3,39 s
12. Chiara Costazzová (ITA) + 3,43 s
13. Irene Curtoniová (ITA) + 3,52 s
14. Anna Swenn-Larssonová (SWE) + 3,75 s
15. Denise Feierabendová (SUI) + 3,82 s
-------
46. Barbara Kantorová (SVK) + 7,70 s
 
Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu zo Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Ženy majú dnes na programe piaty klasický slalom v aktuálnej sezóne v slovinskom stredisku Kranjska Gora.

Pôvodným dejiskom tohto slalomu mal byť Maribor, ale nevyhovujúce podmienky donútili organizátorov k presunu do Kranjskej Gory. Ani tu nie je počasie ideálne. Včerajší obrovský slalom bol poznačený dažďom a plusovými teplotami, no pretekárky situáciu zvládli a s rovnakými ťažkosťami sa budú musieť vyrovnať aj dnes.

Najväčšou favoritkou na víťazstvo je tradične Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá je celkovou líderkou Svetového pohára aj bodovania najtočivejšej disciplíny. Mladá fenoménka ovládla ostatné tri špeciálne slalomy, dva paralelné slalomy, ale aj včerajší obrovský slalom.

Americkej hviezde môže konkurovať Slovenka Petra Vlhová. Talentovaná Liptáčka je vo Svetovom pohári na tretej pozícii a v slalome jej patrí dokonca druhá priečka. Vlhová bola v aktuálnej sezóne v klasických slalomoch na prvom, druhom, piatom a štvrtom mieste, čo ju radí medzi absolútnu svetovú špičku. Navyše sa presadzuje aj v obráku, kde dosiahla dvakrát po sebe umiestnenie v TOP 10 (7. miesto v Lienzi a 9. miesto v Kranjskej Gore).

Do boja o pódiové umiestnenie by sa mali zaradiť Švajčiarka Wendy Holdenerová, Švédka Frida Hansdotterová alebo Rakúšanka Bernadette Schildová. V ostatných týždňoch však preukazujú vynikajúcu formu aj ďalšia Švajčiarka Melanie Meillardová či Švédka Estelle Alphandová, ktorá sa tlačí dopredu z úzadia.

Priebežné poradie Svetového pohára:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1181 bodov
2. Viktoria Rebensburgová (GER) 534 bodov
3. Petra Vlhová (SVK) 504 bodov
4. Wendy Holdenerová (SUI) 500 bodov
5. Tessa Worleyová (FRA) 416 bodov

Priebežné poradie hodnotenia slalomu:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 580 bodov
2. Petra Vlhová (SVK) 395 bodov
3. Wendy Holdenerová (SUI) 345 bodov
4. Frida Hansdotterová (SWE) 291 bodov
5. Bernadette Schildová (AUT) 207 bodov
 
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:15.