koniec udalosti 3. etapa: Blankenberge - Ardooie
Víťaz: Peter Sagan (Bora - Hansgrohe)
Komentuje: Miroslav Kováčik
 
Peter Sagan získava ďalšie víťazstvo na pretekoch BinckBank Tour 2017. V samotnom závere predviedol skvelú pozičnú jazdu, počkal si na svoju šancu a bez mihnutia oka ju využil. Suverénnym spôsobom vyhráva pred druhým Edwardom Theunsom a tretím Rudym Barbierom. Získava aj desať bonifikačných sekúnd vďaka čomu sa dostáva na tretie miesto celkovej klasifikácie. Aby toho nebolo málo, v súťaži o modrý dres pre najlepšieho šprintéra odskakuje súperom na rozdiel 30 bodov. Skutočne skvelý výkon majstra sveta. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. Dnešnou etapou vás sprevádzal Miroslav Kováčik.
 
CIEĽ
Sledovali sme dramatický záver dnešnej etapy. Tempo rozprúdil Jempy Drucker z tímu BMC Racing, no napokon bol dostihnutý snáď 250 metrov pred cieľom. Vysokému tempu nestačili nemecké rýchliky a po pravej strane si suverénne prišiel po víťazstvo PETER SAGAN. Druhý skončil Edward Theuns z tímu Trek – Segafredo a tretie miesto si vyšpurtoval Rudy Barbier z francúzskeho zoskupenia AG2R La Mondiale.
 
1 km
Do cieľa zostáva posledný kilometer. Vlani sme boli svedkami skvelého finišu Petra Sagana a dúfame, že nám majster sveta niečo podobné predvedie aj dnes. Okrem toho sme videli pád, v ktorom bola dvojica cyklistov Cannondale – Drapac.
 
2 km
Situácia sa mení snáď každým metrom. Stále to vyzerá dobre pre Petra Sagana či Andrého Greipela. Naopak, Marcel Kittel je trošku stratený a nemá tam ani dostatočnú podporu svojho belgického tímu.
 
3 km
Pretekári majú za sebou aj spomínanú pravotočivú zákrutu. Navyše, je trošku mokro, a tak sa zvyšuje pravdepodobnosť pádu. Najlepšie karty v rukách ale má v tejto chvíli Peter Sagan, ktorý má vpredu kvarteto kolegov.
 
4 km
Dopredu sa dostáva už aj Bora-Hansgrohe či Lotto Soudal. Zatiaľ je to veľmi nervózne a úzka vozovka pretekárom na pohode rozhodne nepridá. Peter Sagan sa drží za Arnaudom Démarom.
 
5 km
Únik je definitívne minulosťou a začínajú pracovať šprintérske tímy. Po pravej strane to skúša Tony Martin z tímu Kaťuša – Alpecin. Naopak, z ľavej strany sa snaží vytvoriť si pozíciu Dylan Groenewegen a jeho tím Lotto NL – Jumbo.
 
7 km
Päťčlenná skupina bola v úniku takmer 180 kilometrov, no teraz sa jej chvíle slávy končia. Pelotón zaostáva už len o desať sekúnd. Nastúpiť sa ešte snažil Elmar Reinders, ale jeho aktivita bude márna.
 
9 km
Náskok pomaly klesá, čo sa koniec koncov dalo očakávať. Pelotón teraz musel prekonať skoro pravouhlú zákrutu, no našťastie sme pád nevideli. Dobrú pozíciu si drží aj Peter Sagan.
 
11 km
Náskok päťčlennej skupiny je momentálne na hranici 25 sekúnd. Pre Petra Sagana začína pracovať aj nemecký majster Marcus Burghardt, ktorého sme v takejto pozícii videli aj v prvých etapách na Tour de France.
 
14 km
Tak napokon to Ryan Gibbons ešte zvládol a dostal sa späť do pelotónu. Určite ho to ale stálo poriadne veľa síl, ktorému mu môžu chýbať v záverečnom finiši. Svoju stratu si napokon dorazil aj Ian Stannard.
 
16 km
Cyklisti už pomaly prichádzajú do druhého okruhu. Momentálne pelotón stráca už len 22 sekúnd. Možno trošku prekvapujúco je na čele hlavného balíka tím AG2R La Mondiale.
 
18 km
Nastolenému tempu pelotónu nestačí Ian Stannard z tímu Sky. Je možné, že aj on má nejaké technické problémy. Každopádne, podobne ako Ryan Gibbons bude dnes medzi porazenými.
 
20 km
Máme pred sebou záverečných dvadsať kilometrov a z hry o možné víťazstvo vypadáva Juhoafričan Ryan Gibbons z Dimension Data. Ten má problémy so svojim bicyklom a naberie poriadnu časovú stratu.
 
22 km
Náskok vedúcej skupiny je stále na úrovni 55 sekúnd. Ako sme spomínali, pelotón si ešte počká a záverečných desiatich kilometroch únik dostihne. André Greipel má možno technické problémy, keďže komunikuje s tímom a jazdí na chvoste pelotónu.
 
24 km
Frederik Backaert z tímu Wanty – Groupe Gobert nenechal v zlatom kilometri nič na náhodu. Vytvoril si drobný náskok a ako prvý prešiel všetkými troma úsekmi, kde sa udeľovali bonifikačné sekundy. Celkovo ich získal deväť a trošku sa posunie v celkovom poradí.
 
26 km
Po Tomovi Dumoulinovi mal technické problémy aj Tony Galopin, ktorý od budúcej sezóny bude pôsobiť v tíme AG2R La Mondiale. Francúz musel meniť bicykel, čo určite nie je príjemné v čase, keď sa začína tempo stupňovať.
 
28 km
Náskok unikajúcej skupiny klesol na 55 sekúnd. V úvode okruhu sa ale možno troška zvýši, keďže sa ide po veľmi úzkej vozovke, čo spomaľuje najmä početnejší pelotón.
 
31 km
Pretekári sa dostávajú do 15,5-kilometrového okruhu, ktorý v meste Ardooie prejdú dvakrát. Budú mať tak možnosť prezrieť si aj cieľový priestor. Už teraz ale vidíme veľký boj o pozície, po ľavej strany vozovky jazdí Bora-Hansgrohe.
 
34 km
Máme za sebou druhú a poslednú šprintérsku prémiu dnešného dňa. Ďalších štrnásť bodov si do súťaže o čierny dres pripisuje Belgičan Piet Allegaert z tímu Sport Vlaanderen. Za ním špurtoval ako druhý Elmar Reinders.